valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Etikettiliima pois purkeista ja pakkauksista

Etikettiliima pois purkeista ja pakkauksista


Kun kaupasta hankittu lasipurkki tai pullo halutaan uusiokäyttää tai siirtää koristeeksi, tulee yleensä eteen pakkauksessa olevan etiketin poisto. Pelkästään raapimalla tai hankaamalla etiketistä irtoaa yleensä vain pinta, mutta pakkauksen kylkeen jää ikäviä ja selvästi erottuvia liimajälkiä. Ohessa muutamia vinkkejä etiketti liimojen poistoon.

Etiketti liimanpoisto – mitä tapoja on olemassa
Etiketti liimojen ja etikettien poistoon on olemassa lähes yhtä monta tapaa kuin tekijääkin. Suosituimpia tapoja lienevät kosteuden, öljyn tai liuottimien käyttö – – josta jälkimmäinen lienee hieman äärimmäinen (mutta varsin toimiva) keino.

Öljyn avulla tapahtuvassa etiketin poistossa käytetään ruokaöljyä, esimerkiksi aivan tavallista rypsiöljyä. Ideana on kaataa tilkka ruokaöljyä esimerkiksi käsipaperiin ja painella/hieroa öljyä etikettiin sen aikaa, että öljy imeytyy etiketin läpi ja avaa etiketin liimauksen. Idea on siis sama kuin tapetoinnissa käytettävä niksi, jossa tapettia kostutetaan päälipuolelta tapetin irrottamiseksi. Ruokaöljyä taas käytetään etikettiliiman poistossa pääsääntöisesti helpon saatavuuden ja riittoisuuden vuoksi. Negatiivisena puolena öljyn käytössä on rasvaisuus — vähintäänkin työkohteena oleva purkki ja tekijän kädet ovat projektin päätteeksi varmasti öljyssä.

Kosteuden käytöllä tarkoitetaan lähinnä edellisen vinkin idean toistoa käyttämällä vettä. Eli purkki tai pullo josta etiketti halutaan poistaa upottaa esimerkiksi veteen muutamaksi tunniksi jonka jälkeen etiketti irtoaa monesti varsin vaivatta.

Näin etiketti liima lähtee varmasti
Kun haluat saada etiketti liimat poistettua esimerkiksi lasipullosta tai purkista ilman raapimista ja hieromista voit asettaa työstettävän kohteen (lasipurkin tai pullon) ämpärin pohjalle ja kaataa ämpärin täyteen vettä (veden lämpötilalla ei ole väliä). Purkki tai pullo kannattaa myös täyttää vedellä, jotta irrotettava etiketti pysyy koko ajan veden pinnan alla (muutoin purkki tai pullo alkaa kellumaan veden pinnalla jolloin liottamisen merkitys vähenee). Parhaimpiin tuloksiin päästään mitä kauemmin liotusta jatketaan, eli voit huoletta unohtaa purkin tai pullon liotukseen vaikka pariksi päiväksi.

Pitkäaikaisen liottamisen ansiosta etiketti saattaa irrota jopa itsekseen liotuksen aikana. Pullon tai purkin kyljessä olevat liimajäljet taas lähtevät liotuksen päätteeksi irti usein kevyellä pyyhkäisyllä. Mikäli tuotepakkauksen kyljessä on erittäin sitkeitä liimajälkiä voidaan harkita esimerkiksi tärpätin tai kynsilakanpoistoaineen käyttöä. Useimmiten etikettiliimat lähtevät kuitenkin pois pitkäaikaisella liottamisella eikä liuottimia tarvita.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua