valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

Tuholaistorjunta

Tuholaistorjunta auttaa pitämään ei toivutut hyönteiset ja eläimet poissa asuintiloista, varastoista tai vaikkapa loma-asunnoilta. Vaikka tuholaistorjunta yhdistetään helposti myrkkyjen ja ansojen käyttöön on olemassa useita muitakin keinoja, joiden avulla asuntoon tai pihamaalle eksyneet tuholaiset saadaan pidettyä aisoissa. Keräsimme näille sivuille toimivia ja helposti toteutettavia vinkkejä, joiden avulla tuholaisten torjunta on mahdollista suorittaa kotiolosuhteissa; usein jopa ilman kalliiden aineiden tai välineiden hankkimista. Useasti tuholaistorjunta onkin mahdollista tehdä pienillä ja yksinkertaisilla muutoksilla, joilla estetään tuholaisten pääsy esimerkiksi ravinnonlähteellä. Tuholaisten torjunta ei siis aina tarkoita kattavia myrkytysoperaatioita tai pyydyksien asettelua – – usein tuholaistorjunta onkin vain asukkaan omien totuttujen tapojen muuttamista.

Oheisista artikkeleista ja vinkeistä voit löytää toimintaohjeita erityyppisten tilanteiden hoitoon ja tuholaisiksi laskettavien hyönteisten karkottamiseen asunnosta.


Tuholaistorjunta kotona

Niin omakoti- kuin kerrostaloasunnoissa voi tulla vastaan jos jonkinlaista ötökkää, joista suurin osa on yleensä täysin harmittomia. Torjuntaa kannata harkita vasta tilanteissa, joissa hyönteisten (tai muiden ”tuholaisten”) esiintyminen haittaa selvästi asumista; toimiin on myös hyvä ryhtyä jos tuholaisia löytyy ruokakaapista tai elintarvikepakkausten sisältä.

Huomioithan että tapauksen laajuudesta ja esiintyvästä tuholaisesta riippuen saattaa olla järkevää ottaa yhteyttä joko tuholaistorjuntaa tekevään yritykseen tai Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan; nämä tahot osaavat neuvoa myös harvinaisten ja laajoiksikin levinneiden tapausten torjunnassa.

Oheisten artikkeleiden avulla saat perustietoa ja vinkkejä erilaisten tuholaisten tunnistukseen ja karkottamiseen.

banaanikärpästen torjunta

Banaani- ja hedelmäkärpästen torjunta

Nopeasti lisääntyvät hedelmäkärpäset viihtyvät nimensä mukaisesti hedelmien ja kukkien kimpussa. Katso vinkit banaanikärpästen torjuntaan.
Vinkit banaanikärpästen torjuntaan

Muurahaisten torjunta

Muurahaisten torjunta kotona

Muurahaiset siirtyvät sisätiloihin yleensä suojan ja ravinnon perässä. Muurahaisten torjuntaa voidaan suorittaa usealla eri tavalla.
Lue vinkit muurahaisten torjuntaan

kuoriainen ruokakaapissa

Ruokakaapin tuholaiset

Ruokakaappi tarjoaa hyvän ravinnonlähteen myös erilaisille tuholaisille, jotka nimensä mukaisesti pilaavat elintarvikkeita. Ruokakaapin tuholaisten torjunta
 
ampiaisten torjunta kotona

Ampiaisten torjunta

Mehiläiset ja ampiaiset voidaan monesti laskea hyötyeläimeksi, mutta pesiessään liian lähelle asutusta ampiaisten torjunta saattaa olla ajankohtaista. Vinkit ampiaisten torjuntaan

 


Katso lisää ohjeita tuholaistorjuntaan >


Myyrien torjunta puutarhassa

Myyrien torjunta

Myyrät aiheuttavat tuhojaan puutarhassa syömällä kasvien juuria ja näin tuhoamalla pensaita, sekä muita istutuksia. Vinkit myyrien torjuntaan
 
etanoiden torjunta puutarhassa

Etanoiden torjunta

Useat etanat käyttävät ravintonaan puutarhasta löytyviä lehtiä, aiheuttaen tuhoja esimerkiksi kukille, pensaille ja istutetuille yrteille. Lue lisää etanoiden torjunnasta

Tuholaistorjunta ei ole pelkkää myrkyttämistä


Sisä- tai ulkotiloissa tapahtuva tuholaistorjunta yhdistetään helposti karkotteiden ja myrkkyjen käyttöön, vaikka todellisuudessa ns. ennaltaehkäisevällä tuholaistorjunnalla päästään monesti huomattavasti parempiin tuloksiin. Ennaltaehkäisevä torjunta on monesti tuholaisten käyttämien kulkureittien tukkimista ja madollisten ravinnonlähteiden poistoa. Tätä toimintamallia voidaan hyödyntää niin elintarviketuholaisten kuin vaatetuholaisten torjunnassakin.

Samaa toimintamallia voidaan käyttää myös puutarhassa tapahtuvassa tuholaistorjunnassa. Kun aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn varmistetaan ettei piha-alue tarjoa piilopaikkoja tai ravinnonlähteitä tuholaisille, vältytään tuholaisten ”kutsumiselta” pihapiiriin.


Ladataan hakua