valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ampiaisten torjunta ja hävittäminen

Ampiaisten torjunta ja hävittäminen

ampiainen torjunta asutuksen läheisyydessä
Liian lähelle asuintiloja pesiintyneet ampiaiset ja mehiläiset aiheuttavat välillä tarvetta torjunnalle.

On hyvä muistaa että ampiainen on hyötyhyönteinen, joka tuhoaa puutarhoista esim. tuholaishyönteisiä. Ampiaisia ei siis kannata häätää tai niiden pesää hävittää, ellei ampiaisten pesä sijaitse erityisen lähellä asuintiloja tai kulkureittejä. Ampiaisen pisto voi myös aiheuttaa allergisia oireita. Mikäli ampiaisen pisto osuu suun tai kaulan alueelle, – tai suoraan verisuoneen on aina suositeltavaa hakeutua lääkäriin. Henkilön joka on erityisen allerginen ampiaisen pistolle, ei ole suositeltavaa lähteä hävittämään ampiaisen pesää.

Ampiaisten torjunta
Ampiaisten torjuntaa voidaan tehdä esim. hyönteisten torjuntaan tarkoitetuilla aineilla (sumutteita). Torjuntaa voidaan tehdä myös esim. ikkunoihin asennettavilla hyttysverkoilla, jotka estävät ampiaisten pääsyn sisätiloihin. Tuholaistorjunta rajoittuu ampiaisten osalta hyvin pitkälti yksittäisten yksilöiden torjuntaan. Mikäli ampiaisten pesä löytyy hyvin läheltä asuntoa, kulkeutuu ampiaisia helposti myös sisätiloihin.

Ampiaisten hävittäminen
Ampiaiset ovat talvella horroksessa, joten edellisenä kesänä tehdyn ampiaispesän voi turvallisesti hävittää talvella. Myös ampiaisten kulkureitti tulisi samalla tukkia, etteivät ampiaiset tee pesäänsä seuraavana kesänä samaan paikkaan (mikäli pesä on esim. talon vintillä; muutoin pesän voi myös jättää paikoilleen).

Kesäaikaan tehtävä pesän hävittäminen on puolestaan huomattavasti vaikeampaa. Pesän hävittäminen kannattaa tehdä kahtena iltana, molemmilla kerroilla suojautuminen tulee tehdä erittäin huolellisesti. Pää, kasvot ja kaula tulee suojata erityisen huolellisesti. Suojaus tulee tehdä niin, etteivät ampiaiset pääse vaatteiden alle (esim. takinhelman alta tai housujen lahkeista). Suojaavan vaatetuksen tulisi olla mahdollisimman paksua ja kovaa etteivät ampiaiset pääse pistämään vaatteen läpi. Pesän hävittämisen ensimmäisenä iltana pesän suuaukosta sumutetaan torjunta-ainetta. Työ tulee aloittaa illalla jolloin ampiaiset ovat lopettaneet lennon. Tässä työvaiheessa tulee olla erittäin varovainen, koska vihaiset tai puoliksi pökertyneet ampiaiset pistävät erittäin helposti. Seuraavana iltana sumutus uusitaan ja pesä leikataan irti, esim. muovipussiin/säkkiin (pesää ei ole suositeltavaa viedä esim. roskikseen vaan se tulisi viedä esim. metsään, kauas pois asutuksesta). Pesää ei tule poistaa ensimmäisellä kerralla, koska sumute ei välttämättä tehoa ensimmäisellä kerralla.

Ampiaisten torjuntavaahto
Useista marketeista on lisäksi saatavilla ampiaisten pesien hävittämiseen tarkoitettuja torjuntavaahtoja. Näiden tuotteiden toiminta perustuu pesään ruiskutettavaan vaahtoon, joka kovettuu suhteellisen nopeasti ja estää näin ampiaisten poistumisen pesästä. Näitäkin tuotteita tulisi käyttää aikana, jolloin ampiaisten iltalento on päättynyt. Tarvittava suojautuminen tulee muistaa myös näitä tuotteita käytettäessä, sillä muutama ampiainen saattaa kaikesta huolimatta päästä vaahtoa karkuun. Käsittelykertojen määrä tulee tarkistaa tuotteen käyttöohjeesta (tuotekohtaisesti).

Mikäli et ole varma miten pesän poistossa tulisi menetellä (esim. pesä on huomattavan suuri), tai et omista sopivaa suojavarustusta, ei ampiaisen pesää kannata ryhtyä poistamaan omin neuvoin. Voit ottaa yhteyttä esim. tuholaistorjuntaa tekevään yritykseen, tai pyytää apua mehiläishoitajalta.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua