valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Eroon banaanikärpäsistä

Eroon banaanikärpäsistä

hedelmäkärpästen torjunta kotona
Banaanikärpäsille viritettävät ansat ovat tehokas keino hedelmäkärpästen torjuntaan.

Banaani- tai hedelmäkärpänen on tuttu vierailija lähes jokaisessa kodissa. Aikuiset yksilöt, sekä banaanikärpäsen munat ja toukat löytävät tiensä asuntoon useimmiten kaupasta ostettujen hedelmien mukana. Banaanikärpästen torjunta tehdään pääasiassa kyseisen lajin nopean lisääntymisen johdosta, jonka vuoksi torjuntaan onkin syytä ryhtyä mahdollisimman nopeasti ensimmäisten hedelmäkärpästen havaitsemisen jälkeen — ennen kuin keittiössä alkaa vilistä useita kymmeniä banaanikärpäsiä. Monesti pelkkä hedelmäkulhojen imurointi tai pyyhkiminen voivat osoittautua torjunnan kannalta toimimattomiksi menetelmiksi. Jos haluat päästä eroon banaanikärpäsistä, viritä banaanikärpäsansat heti kun ensimmäiset banaanikärpäset ilmaantuvat keittiöön.

Banaanikärpästen torjunta
Kuten jo edellä mainittiin banaanikärpästen pyydystäminen tulee aloittaa mahdollisimman nopeasti, mutta valmistettavat banaanikärpäsansat tulee myös osata sijoittaa oikeille paikoilleen. Nimensä mukaisesti banaani- tai hedelmäkärpäset viihtyvät useimmiten juuri pöydälle asetettujen hedelmäkulhojen läheisyydessä. Tästä syystä keittiön vastakkaiseen nurkkaan asetusta pyydyksestä ei juurikaan ole hyötyä, vaan banaanikärpäspyydys tulee asettaa hedelmäkulhon viereen.

Toinen hyvä paikka banaanikärpäsansalle saattaa löytyä keittiön alakaapista, roskapussin läheisyydestä. Kun banaanikärpästen torjunta suoritetaan sekä tuoreen hedelmän että hedelmän aiheuttaman jätteen (roskiksen) läheisyydessä voidaan ansaan jäävien kärpästen määrä yleensä maksimoida.

BanaanikärpäsansatNäin saat banaanikärpäset pois

Banaanikärpäsansa 1. – Etikalla eroon banaanikärpäsistä
Toimivaksi havaittu keino on laittaa pieneen astiaan (esim. pieni kuppi) vettä, omenaviinietikkaa ja mukaan muutama tippa nestemäistä tiskiainetta. Vettä käytetään laimentamaan omenaviinietikan tuoksua ja lisäämään seoksen neste määrää haihtumisen varalta (esim. vettä 60% ja omenaviinietikkaa 40%). Tiskiaine puolestaan rikkoo pintajännityksen seoksesta, jolloin banaanikärpäset uppoavat helpommin seokseen. Seoksen tekoon voit käyttää omenaviini etikkaa tai muita ns. makeita ja tuoksuvia etikoita (tavallinen väkiviina etikka ei välttämättä toimi tässä käytössä).

Banaanikärpäsansa 2. – Tomaatilla eroon banaanikärpäsistä
Hieman tuntemattomampi keino päästä eroon banaanikärpäsistä on laittaa puolikas (tai muutama lohko) tuoretta tomaattia, pieneen avonaiseen muovipussiin. Jätä tomaattipussi avonaisena pöydälle lähelle paikkaa jossa banaanikärpäsiä on (esim. paikkaan jossa pidät hedelmiä), ja anna pussin olla tässä paikassa yön yli. Seuraavana päivänä sulje pussi varovasti ja vie se roskiin (vie suoraan ulos, älä jätä pussia sisälle). Tomaatin lisäksi voit myös kokeilla omenalohkojen käyttöä syöttinä.

Kannelliset banaanikärpäspyydykset
Monet ovat valmistaneet ansan banaanikärpäsille yhdistelemällä kahden ensimmäisen pyydyksen aineksia. Esimerkiksi juomalasin pohjalle voidaan lisätä loraus etikka-vesi-tiskiaineseosta ja mukaan lisätään esim. tomaatin tai omenan viipale. Ideana on varmistaa että omenan tai tomaatin viipale jää vähintään puoliksi seoksen pinnan yläpuolelle. Lopuksi juomalasin päälle asetetaan muovikelmu (kanneksi) ja kanteen tehdään pieniä reikiä, joista banaanikärpäset voivat kulkea ansaan. Kannen käytön tarkoituksena on vaikeuttaa pyydyksen sisään päätyneiden kärpästen poistumista.

Etsi sopivat ainekset pyydykseen
Banaanikärpäsansan toimivuutta voidaan parantaa etsimällä omaan käyttöön parhaiten sopivat ainekset. Esimerkiksi omenaviinietikan käyttö voidaan tapauskohtaisesti korvata tavallisella mehulla. Toiset taas käyttävät tomaatin viipaleen kanssa balsamietikkaa tai balsamikoa (veden kanssa).

Muita tapoja torjuntaan
Banaanikärpästen torjuntaa voidaan helpottaa myös pesemällä kaikki kaupasta kotiin tuotavat hedelmät ja vihannekset. Tärkeintä olisi pestä etenkin ne hedelmät joita säilytetään huoneenlämmössä tai pidetään esillä esimerkiksi koreissa tai kulhoissa. Näin voidaan osiltaan päästä eroon hedelmien kuorissa tai paikkauksissa olevista banaanikärpäsen toukista ja munista.

Toinen huomioitava seikka liittyy tilanteisiin, joissa asunto on tyhjillään muutamia päiviä (esim. lomamatka tai pitkä viikonvaihde mökillä). Mikäli banaanikärpäsistä on ollut riesaa ennen matkalle lähtöä kannattaa banaanikärpäsansat virittää paikoilleen matkan ajaksi. Tämän lisäksi hedelmäkulhot kannattaa tyhjentää (ja pestä) ennen lähtöä, ja myös roskapussi kannattaa kiikuttaa ulos.
  • Pyydys mahdollisimman lähelle hedelmiä tai kasveja
  • Kokeile eri vahvuisia etikka seoksia
  • Aseta pyydykset heti kun huomaat banaanikärpäsiä


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua