valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Eroon ruokakaapin tuholaisista

Eroon ruokakaapin tuholaisista

kuoriainen ruokakaapissa
Ruokakaapin tuholaiset voidaan torjua sulkemalla tuholaisten ravinto tiiviisiin purkkeihin.

Termillä ruokakaapin tuholaiset tai elintarviketuholaiset tarkoitetaan asuintiloihin päätyviä tai sinne ravinnon ja suojan perässä hakeutuvia hyönteisiä ja muita eläimiä, jotka käyttävät ravinnokseen esimerkiksi ruokakaappiin varastoituja elintarvikkeita. Suuremmista nisäkkäistä rotat ja hiiret voivat hakeutua asuintiloihin suojan ja ravinnon perässä, mutta tyypillisesti ruokakaapin tuholaiset ovat pieniä kovakuoriaisia, perhosia tai toukkia, sekä muurahaisia, joihin saatat törmätä myös arkisen kodinhoidon yhteydessä.

Ruokakaapin ötökät ja niiden aiheuttamat haitat
Monet tuholaisiksi laskettavat ruokakaapin ötökät päätyvät kotiin kaupasta hankittujen elintarvikkeiden kautta, jonne ne ovat päätyneet usein jo pakkaamossa tai tehtaalla. Toiset lajit taas ovat täysin luonnonvaraisia ja hakeutuvat itse sisätiloihin, joten tuholaisen alkuperä on usein hankalasti selvitettävissä.

Varsinaista haittaa ruokakaapin ötökät aiheuttavat pilaamalla elintarvikkeita. Esimerkiksi tuoreen hedelmän kimpussa ahertava kuoriainen tai toukka, aiheuttaa vaurioita hedelmää suojaavaan kuoreen jolloin hedelmä pilaantuu entistä nopeammin. Jauhoja ravintonaan käyttävät toukat puolestaan aiheuttavat yleensä jauhojen paakkuuntumisen, levittäessään seittejään ja eritteitään jauhopussiin. Esimerkiksi jauhot, kuivatut ja tuoreet hedelmät, hunaja ja sokeri; vetävät helpoiten tuholaisia puoleensa. Tuholaisten pilaamat elintarvikkeet on aina viisasta hävittää.

Yleisimpiä ruokakaapissa esiintyviä ötököitä ovat: banaanikärpänen, jauhokoisa, jauhopukki, keittiökoisa, sokeritoukka ja tavalliset sokerimuurahaiset.

Ruokakaapin toukat
Monen ruokakaapin tuholaisen elinkaareen kuuluu ns. toukkavaihe, jonka aikana kyseiset hyönteiset käyttävät ravinnokseen usein ruokakaapista löytyviä jauhoja. Ruokakaapin toukat ovat tyypillisesti joko jonkin perhosen tai kuoriaisen toukkia, mutta myös jotkin tuhatjalkaiseksi luokiteltavat (toukkaa muistuttavat) hyönteiset saattavat löytää tiensä ruokakaappiin.

Ruokakaapin tuholaisten torjuminen
Marketeista on saatavilla useinta erilaisia tuholaisansoja ja myrkkyjä (pyretriini –pohjaisia aerosoleja), joilla tuholaiset saadaan usein karkotettua. Näitä tuotteita tulee aina käyttää valmistajan ohjeiden mukaisesti. Huomaa ettei myrkkyjä ja karkotusaineita ei tule milloinkaan ruiskuttaa suoraan elintarvikkeisiin. Mikäli päädyt käyttämään kemiallisia karkotteita, tulee ruokakaappi tietysti tyhjentää käsittelyn ajaksi – ja kaapin tulee antaa tuulettua käsittelyn jälkeen.

Ruokakaapin tuholaisten torjuntaan on olemassa kuitenkin muitakin keinoja. Aivan aluksi kannattaa selvittää mitkä elintarvikkeet ruokakaapissa vetävät erityisesti tuholaisia puoleensa. Tuholaisten pilaamat elintarvikkeet (tai elintarvikkeet joissa tuholaisia on nähty) tulee tietysti hävittää; ja tilalle hankittavat elintarvikkeet kannattaa laittaa tiiviisiin kannellisiin pakkauksiin. Näin toimimalla estetään tuholaisten pääsy kyseisiin elintarvikkeisiin – tai jos tuholainen on päässyt munimaan munansa hankittuun elintarvikkeeseen jo tehtaalla, estetään tuholaisten leviäminen muihin elintarvikkeisiin.

Ruokakaappi kannattaa torjunnan yhteydessä myös puhdistaa huolellisesti. Kun leivän murut ja jauhopussista varisseet jauhot saadaan pois kaapin hyllyiltä, eivät kaappiin mahdollisesti pääsevät ötökät ja toukat löydä kaapista ravinnonlähteitä.

Tämän lisäksi tulisi tutkia miten tuholaiset ovat ruokakaappiin päässeet. Mahdolliset halkeamat tai raot tulisi tukkia asianmukaisesti, näin vaikeutetaan tuholaisten pääsyä ruokakaappiin. Erityisesti kesäaikaan on tuuletusikkunoissa hyvä pitää hyttysverkkoja. Iltaisin monet hyönteiset ja kuoriaiset saattavat päästä sisätiloihin, auki jääneiden tuuletusikkunoiden kautta (lentävät valoa kohti).


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua