valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Jauhokoisan torjunta

Jauhokoisan torjunta


Jauhokoisan tunnistus ja tuntomerkit
Aikuiseksi kasvanut jauhokoisa on pienikokoinen siivekäs perhonen, jonka ruumiin mitta (siivet suljettuna) on noin yhden sentin luokkaa. Väritykseltään aikuinen jauhokoisa on harmaan-rusehtava ja koisan siivissä on usein selvästi havaittavia tummia kuvioita. Aikuinen jauhokoisa on yleensä liikkeellä vain hämärään aikaan ja pysyttelee usein täysin pois näkösältä valoisaan aikaan. Jauhokoisan torjunta on luonnollisesti hankalaa hyönteisen elintavoista johtuen.

Jauhokoisan toukka
Jauhokoisa voi pilata elintarvikkeita läpi koko elinkaarensa alkaen jo toukka -vaiheesta, eli kyseiseen tuholaiseen voi törmätä normaalin kodinhoidon yhteydessä. Tästä syystä jauhokoisan hävitys tulisi kohdistaa myös kyseisen hyönteisen toukkiin, jolloin jauhokoisan lisääntyminen asunnon sisällä saadaan usein estettyä varsin tehokkaasti.

Jauhokoisan toukka on aikuista yksilöä selvästi pidempi. Kokoa jauhokoisan toukalla on noin 2 cm. Väritykseltään jauhokoisan toukka on puolestaan vaalea ja erityispiirteenä toukalla on yleensä muuta ruumista selvästi tummempi pää. Lisäksi toukan ruumiissa on havaittavissa pieniä piikkejä siellä täällä (läpi koko ruumiin). Jauhokoisan toukan nauttima ravinto saattaa joissain oloissa vaikuttaa toukan väritykseen.

Jauhokoisa kulkeutuu kotiin yleensä vehnäjauhopakkauksen mukana, johon jauhokoisa on päässyt myllyssä/tehtaalla jo toukka vaiheessa. Jauhokoisan toukka erittää hyvin pitkälti hämähäkinseittiä muistuttavaa rihmastoa, joka aiheuttaa esimerkiksi jauhojen paakkuuntumisen (pilaten elintarvikkeen). Rihmaston lisäksi jauhokoisan toukka myös jättää ulosteensa jauhoon.

Jauhokoisan elinkaari
Jauhokoisan toukalla ei ole aivan selkeästi määritettävää elinkaarta, vaan lajin elinkaari on varsin pitkälti sidoksissa elinympäristön lämpötilaan. Aikuisten jauhokoisien on puolestaan todettu elävän noin kaksi viikkoa. Tästä syystä myös jauhokoisan torjunta kannattaa keskittää nimenomaan toukkiin, jotka toukkavaiheen pituudesta johtuen ehtivät pilaamaan jauhopussin jos toisenkin.

Jauhokoisa ja mausteet
Joissain tilanteissa jauhokoisia on löytynyt myös maustepakkauksista, jolloin koisan aiheuttama vahinko elintarvikkeelle on jauhoihin verrattavaa – mausteet paakkuuntuvat ja paketista saattaa löytyä myös toukan erittämää seittiä. Aikaisemmin mausteiden joukosta löydetyt jauhokoisat olivat riesana vain ulkomailta tuliaisina tuoduissa maustepakkauksissa, mutta nykyään (tuonnin lisäännyttyä) koisia saattaa löytyä myös kotimaasta hankittavista mausteista – joka on kuitenkin varsin harvinaista. Näissä tilanteissa jauhokoisan hävitys tehdään hävittämällä sen pilaama elintarvike.

Jauhokoisa torjunta
Jauhokoisan toukat vaeltavat jatkuvasti, joka tietysti tekee tuholaistorjunnasta hieman tavallista haastavampaa. Jauhokoisan elintarvikkeille aiheuttamia tuhoja voidaan vähentää kun esim. jauhot sijoitettaan tiiviiseen/umpinaiseen astiaan, johon toukat eivät pääse – tai vastaavasti toukat eivät pääse astiasta pois muihin elintarvikkeisiin. Näin suoritettu jauhokoisan torjunta keskittyy eristämään jauhokoisan vain yhteen elintarvikkeeseen, jolloin pilaantuneiden tuotteiden määrää saadaan vähennettyä.

Huomioithan että jauhokoisan turmelevat jauhot on aina syytä hävittää kokonaisuudessaan. Älä esimerkiksi kaavi jauhoista päällimmäistä / paakkuista kerrosta pois, vaan heitä koko jauhopussi pois.

Jauhokoisan hävitys ja myrkytys
Jauhokoisa perhosia ja toukkia voidaan torjua myös erityisillä torjunta-aineilla. Yksittäisen jauhokoisan myrkytys voidaan suorittaa tavallisesta marketista hankittavalla pyretriini –pohjaisella torjunta aerosolilla. Torjunta-aineita käytettäessä tulee aina tutustua ja noudattaa valmistajan antamia käyttöohjeita.

Mikäli torjunta-aineilla tehtävä jauhokoisan hävittäminen kohdennetaan nimenomaan ruokakaappiin, on tärkeää huomioida ettei torjunta-aineita tule milloinkaan käyttää suoraan elintarvikkeisiin. Vaan ruokakaappi tulee tyhjentää kokonaan elintarvikkeista (ruokakaappi voidaan myös imuroida puhtaaksi tässä vaiheessa) ennen torjunta-aineen käyttöä. Lisäksi elintarvikkeita ei tule laittaa takaisin kaappiin välittömästi käsittelyn jälkeen vaan torjunta-aineen on hyvä antaa laskeutua rauhassa; kaappi/huone voi olla tarpeellista tuulettaa myös käsittelyn päätteeksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua