valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Vaate- ja tekstiilituholaiset – torjunta ja hävittäminen

Vaate- ja tekstiilituholaiset – torjunta ja hävittäminen


Vaate tuholainen -nimitystä käytetään yleisesti hyönteisistä, jotka syövät vaatteisiin ja muihin tekstiileihin reikiä yleensä vaatteen varastoinnin tai kausisäilytyksen aikana. Tekstiilituholaiset käyvät vaatteiden kimppuun nimenomaan ravintoa etsiessään, sillä ne pystyvät hyödyntämään villassa ja turkiksissa olevia ainesosia (keratiinia) ravintonaan; muutamat vaatteiden tuholaiset tekevät reikiä tekstiileihin myös kulkureittejä luodessaan. Yleisimmät Suomessa esiintyvät vaate tuholaiset ovat vaatekoi sekä erilaiset kuoriaiset.

Siivous osana vaatetuholaisten torjuntaa
Vaatteiden tuholaiset etsivät monesti rauhallista elinympäristöä, joka mahdollistaa kyseiselle lajille sopivan elinympäristön. Yleensä ullakot tai lämpimät varastot luovat vaate tuholaisille sopivan elinympäristön; eli tekstiilituholaisten ilmaantuminen ei automaattisesti johdu epäsiististä asunnosta tai siivouksen laiminlyönnistä.

Siivouksella ja varastoitavien vaatteiden pesemisellä voidaan kuitenkin vaikuttaa vaate tuholaisten mahdollisuuksiin löytää ravintoa. Kun varastoon vietävät tekstiilit pestaan ja puhdistetaan huolellisesti ennen esimerkiksi kausisäilytystä, saadaan tekstiileistä poistettua tahrat ja aineet joiden luo tekstiilituholaiset yleensä ensimmäiseksi hakeutuvat. Lisäksi varastoitavat tekstiilit voi olla tarvetta pakata tiiviisiin pukupusseihin, jolloin pääsy tekstiilien kimppuun on huomattavasti vaikeampaa.

Myös itse varastoon kannattaa kiinnittää huomiota. Tila kannattaa puhdistaa ja tuulettaa huolellisesti ennen kuin vaatteet siirretään varastoon. Lisäksi tilan ilman kosteutta ja tuuletusta kannattaa tarkkailla. Liian korkeaksi nouseva ilmankosteus ei ole hyväksi varastoitaville tekstiileille, muta se luo entistä otollisemmat olosuhteen useimmille tuholaisille. Tällöin esim. kuivaimen/lämmittimen asentaminen tilaan voi korjata tilannetta.

Erityisen otollisia tiloja tekstiilituholaisille ovat myös talvisin pienellä ns. peruslämmöllä pidettävät mökit, jotka saavat olla talven tyhjillään. Tällöin peruslämpö huolehtii siitä etteivät vaate tuholaiset menehdy talvipakkasiin – ja koska varastoidut tekstiilit pysyvät käyttämättömässä mökissä paikallaan saavat vaatteiden tuholaiset tutustua niihin rauhassa.

Mikäli vaatetuholaiset eivät poistu pelkkiä elinoloja muokkaamalla on viisasta ottaa yhteyttä alueellasi toimivaan tuholaistorjuntaa tekevään yritykseen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua