Siivous /
Pihatyöt /
Tiilikaton pesu – vinkit katon puhdistukseen
Tiilikaton pesu – vinkit katon puhdistukseen
Tiilikatto voidaan pestä esimerkiksi henkilönostimen avulla.
Tiilikatto on toiseksi yleisin kattomateriaali heti peltikattojen jälkeen, joten tiilikaton puhdistustarve on varsin hyvin tiedossa kaikkien tiilikaton valinneiden keskuudessa. Tiilikatto olisi hyvä puhdistaa etenkin syksyisin (ennen talvea) kaikesta irtoliasta kuten puiden lehdistä ja havun neulasista – tämä pikainen tiilikaton puhdistus voidaan tehdä helposti harjaamalla. Ajoittain tiilikatto tarvitsee myös pesua ja suoja-aine käsittelyn. Ohessa muutamia huomioita tiilikaton puhdistuksesta.
Miksi tiilikattoa tarvitsee puhdistaa
Yleensä tiilikato tarvitsee puhdistaa – ei niinkään irtoliasta – vaan katolle leviävästä sammaleesta. Sammaleen leviäminen katolla kertoo kattotiilen pinnassa olevan pinnoitteen haurastumisesta, jolloin sammal on jo päässyt juurtumaan kiinni huokoiseen kattotiileen. Sammaleen levitessä usein myös kattotiilien pakkausrappeutuminen ja tiilien halkeilu yleistyy. Tämä johtuu käytännössä siitä, että sammal imee itseensä kosteutta, joka päätyy osittain myös sammaleen suuriin, jotka ovat työntyneet kattotiilen sisään. Talvipakkasilla tiilen sisään päässyt kosteus luonnollisesti jäätyy, jolloin huokoiseksi päässyt kattotiili voi pahimmassa tapauksessa halkeilla. Tästä syystä tiilikaton puhdistus ja sammaleen poisto tulisi tehdä säännöllisesti.
Tiilikaton puhdistaminen
Katon pesu ei käy aivan käden käänteessä, joten siihen tulee varata kunnolla aikaa. Tiilikaton puhdistus on mahdollista tehdä kotikonstein, (harjaamalla sammal pois) mutta ammattilaisen palkkaaminen on monessa tilanteessa järkevä vaihtoehto. Jos päätät suorittaa katon pesun ja puhdistuksen itse muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä.
Tyypillisimmin tiilikaton puhdistus tapahtuu pesemällä, painepesuri on usein sopiva apuväline tähän työhön. Painepesurin käytössä on kuitenkin useita huomioitavia asioita. Ensiksikin tiilikaton pesu tulisi tehdä painepesurilla jonka tuottama paine on helposti säädettävissä – mikäli kattotiilten kunnosta ei ole tarkkaa tietoa saattaa liiallisen paineen käyttäminen vahingoittaa kattotiiliä. Lisäksi tiilikaton pesu tulisi tehdä painepesurilla, jossa on – tai johon voidaan hankkia riittävän pitkä pesuletku. Tiilikaton puhdistus tulisi suorittaa niin ettei painepesuria tarvitse kantaa katolle (josta se helposti tippuu maahan) – vaan pesuri pidetään maassa koko katon pesun ajan – ja ainoastaan pesuletku nostetaan katolle. Näin työnsuorittajan ei tarvitse varoa pesurin tippumista katolta.
Tiilikaton suojaaminen sammaleelta
Tiilikaton peseminen tulisi olla ensimmäinen katolle tehtävä puhdistustoimenpide – ei ainoa puhdistustoimenpide. Vaikka tiilikaton pesu poistaa katteen pinnalla näkyvän sammaleen – ei painepesuri tee mitään tiilen sisään päässeelle sammaleen juurakolle. Tästä syystä tiilikatolle on syytä levittää pesun päätteeksi erityinen käsittelyaine, joka tuhoaa tiilen sisään päässeen sammal rihmaston.
On myös hyvä huomioida että tiilikaton peseminen painepesurilla kuluttaa aina jossain mielessä kattotiilen pinnassa olevaa – tiiltä suojaavaa pinnoitetta. Vaikka katon sammaloituminen osoittaa kyseisen pinnoitteen olevan jo haurastunut, kuluttaa painepesurin vesipaine pinnoitetta vielä entisestään. Tästä syystä sammalkäsittelyn jälkeen katolle tulisi levittää vielä erillinen pinnoite, joka muodostaa uuden suojaavan pinnan tiilen päälle.
Vinkkejä joilla vähennät katon pesutarvetta
Monella vanhemmalla omakotitaloalueella, pihojen puut ovat kasvaneet niin suuriksi, että ne varjostavat kattoa. Samalla esimerkiksi lehtipuut pudottavat lehtiään katolle, joka yhdessä varjoisan kosteuden kanssa luo oivat olosuhteet sammaleen kasvuun. Tyypillisesti talon välittömässä läheisyydessä kasvavien puiden poisto auttaa tähän ongelmaan.
Lisää vinkkejä tiilikaton pesuun löydät
Kattoremontti -sivustolta.