valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kasvihuone kesäksi kuntoon

Kasvihuone kesäksi kuntoon


Keväällä – hyvissä ajoin ennen kuin kasvihuone otetaan taas käyttöön, on syytä tehdä kasvihuoneen kevätsiivous. Syksyllä tehty kasvihuoneen puhdistus helpottaa keväistä siivousurakkaa – kannattaa kuitenkin tarkistaa missä kunnossa kasvihuone on talven jäljiltä.

Kasvihuone – kevätsiivouksen aloittaminen
Kasvihuoneen kevätsiivous voidaan aloittaa kasvihuoneen ulkopuolelta. Mikäli kasvihuone sijaitsee paikassa jossa routa muokkaa helposti maata (nostaa kiviä jne.) kannattaa tarkastaa onko kasvihuone säilynyt suorassa/linjassaan. Tarkastuksen voi tehdä vatupassilla tai pelkästään silmämääräisesti.

Jos käytössäsi on lasinen kasvihuone, kannattaa lasien ja saumausten kunto tarkastaa talven jäljiltä. Nämä kasvihuoneen rakenteeseen liittyvät tarkastukset ja mahdolliset korjaukset voit tehdä jo hyvissä ajoin ennen varsinaisen kasvihuoneen käyttöönottoa.

Kasvihuoneen ikkunanpesu kannattaa jättää viimeiseksi, sillä kasvihuoneen ruudut likaantuvat helposti multaa käsitellessä, alustoja puhdistettaessa.

Kasvihuone – kasvualustojen puhdistus
Kun kasvihuoneen käyttöönotto tulee ajankohtaisemmaksi, on kasvualustat syystä puhdistaa. Mikäli kasvihuonetta ei ole tehty suoraan maata vasten on kasvualustojen mullat viisasta vaihtaa uusiin. Tällaisia kasvihuoneita ovat mm. kallion tai asfaltin päälle tehdyt kasvihuoneet, sekä vihervajat joissa kasveja ei istuteta suoraan maahan, vaan istustuspenkkiin/alustaan. Tämän tyyppisissä kasvihuoneissa kasvualustaan tulee yleensä melko vähän multaa.

Vanhat mullat, turpeet ja kasvin jäänteet viedään kasvihuoneesta pois, ja kompostoidaan/sekoitetaan kompostiin. Tämän jälkeen kasvihuone on syytä pestä puhtaaksi, sillä homeitiöt ja muut bakteerit löytävät muutoin kasvihuoneesta hyvän kasvualustan. Kasvihuoneen pesu riippuu pitkälti kasvihuoneen materiaalista. Suurin pesuntarve on tietysti lattialla ja kasvualustoilla. Voimakkaiden kemikaalien käyttöön ei ole tarvetta; jos ylipäätään haluat käyttää jotain pesuainetta voit käyttää mäntysuopaa, etikkaa tai ruokasoodaa. Pesun jälkeen kasvihuone tuuletetaan ja tarvittaessa lämmitetään, jotta rakenteen saadaan taas kuiviksi. Myös kasvihuoneessa käytettävät kylvöastiat, työkalut ja ruukut on syytä pestä ja puhdistaa samassa yhteydessä.

Tämän jälkeen kasvihuone on taas valmis käytettäväksi.

Vinkki: Kasvualustoissa vuoden tai kaksi käytössä ollut multa on hyvä vaihtaa uuteen. Vanhaa multaa voidaan kuitenkin käyttää pihalla pensaiden juurilla, tai vaikka nurmikon tasoitukseen.

  • Rakenteen ja saumausten korjaukset jo aikaisin keväällä
  • Kasvihuoneen siivouksen voi jakaa useammalle kuukaudelle
  • Puhdista tai uusi kasvualustat ennen käyttöönottoa
  • Laita vanhat mullat hyötykäyttöön


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua