valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Sammaleen poisto nurmikolta

Sammaleen poisto nurmikolta


Nurmikon sammaloituminen ja sammaleen poisto nurmikolta aiheuttavat ongelmia monille rivi- ja omakotiasukkaalle. Osa omakotiasukkaista suhtautuu nurmikon sammaloitumiseen varsin kepeästi toteamalla, että onpahan maassa ainakin jotain vihreää – – eikä aivan suotta, sillä sammal kyllä tuo vihreää väriä maahan. Toisten mielestä taas nurmikolla tulee kasvaa ainoastaan heinää, ja talon kulkureittien yhteydessä olevien istutusmaisten viheralueiden tulee olla sammaleettomia. Ohessa muutamia erityyppisiä keinoja sammaleen poistoon nurmikolta.

Miten nurmikko sammaloituu
Tyypillisesti nurmikon sammaloituminen alkaa kohdasta jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy, syynä tähän voi olla esimerkiksi maaperän happamuus. Sammaleelle otollinen kasvualusta puolestaan on kovahkomaaperä, joka sijaitsee hieman varjoisessa paikassa jolloin kosteuttakin on yleensä tarjolla. Jotkin sammal lajit myös suosivat hieman nurmikkoa happamampaa maaperää, jolloin sammalta voi ilmestyä juuri sille alueella jossa nurmikko ei viihdy.

Sammal pois nurmikolta kalkilla
Monesti todetaan, että kalkin kylväminen nurmikolle ainoastaan edistää sammaleen kasvamista. Tämän väittämän paikkaansa pitävyys on kuitenkin täysin kiinni maaperän pH-arvosta. Kalkin käyttö puutarhassa nostaa maaperän pH-arvoa, eli muuttaa maaperää happamasta kohti emäksistä. Usein ruohikolle sopivaksi maaperän pH-arvoksi on määritelty 6-7.5 (neutraali) ja sammaleelle lievästi hapan (6 nurkilla), eli jos kalkilla saadaan nostettua maaperän pH-arvoa niin ettei sammal enää viihdy maaperässä, on kalkituksesta hyötyä.

On kuitenkin hyvä huomioida, että jos maaperän pH-arvo on lähtötasoltaan kovin hapan, saattaa kalkin käyttö luoda myös sammaleelle paremmat kasvuolot (maaperä muuttuu happamasta, lievästi happamaksi kalkin vaikutuksesta). Eli ennen kalkitukseen ryhtymistä on syytä selvittää maaperän pH-arvo, ja arvioida onko kalkin kylvämisestä todellista hyötyä.

Nurmikon uusiminen
Mikäli pihamaan nurmikko on pahoin sammaloitunut ja muutoinkin huonossa kunnossa, on ehkä hyvä miettiä koko nurmikon uusimista. Yksi tapa nurmikon uusimiseen on kaivaa vanha nurmiko ylös (jolloin myös sammal lähtee); tuoda maahan uudet mullat ja kylmää nurmikon siemenet paikalleen. Nykypäivänä pihamaalle voidaan hankkia myös siirtonurmikkoa, jolloin pihalle saadaan heti vihertävä nurmi. Siirtonurmen vaatimien pohjatöiden tekeminen vaatii kuitenkin hieman osaamista, eikä pihamaan koosta riippuen ole aivan pikainen operaatio. Tästä syystä siirtonurmen asennus on hyvä teettää viheralueiden kunnossapitoa tekeviltä yrityksiltä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua