valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Miten rikkoutunut kattotiili vaihdetaan

Miten rikkoutunut kattotiili vaihdetaan


Vanhemmilla tiilikatoilla näkee usein yksittäisiä kattotiiliä, joista puuttuu palanen tai pahimmassa tapauksessa koko kattotiili on haljennut kahtia. Tällöin kyseessä on useimmiten huokoiseksi muuttunut vanhempi tiilikatto, jonka kattotiilet ovat vaurioituneet talvipakkasten aiheuttaman lämpövaihtelun vuoksi. Käytännössä tiilen sisään on päätynyt tavalla tai toisella kosteutta, jonka jälkeen pakkanen on hoitanut loput. Rikkoutuneen kattotiilen vaihtaminen on syytä hoitaa aina mahdollisimman nopeasti, esimerkiksi talvea seuraavana keväänä, kattohuollon yhteydessä. Ohessa muutamia vinkkejä, joiden avulla kattotiilen vaihto sujuu ongelmitta.

Kattotiilen vaihtaminen ja kiinnityksen huomiointi
Ennen kuin vanhan kattotiilen vaihto uuteen voidaan suorittaa on tärkeää varmistaa, että varastosta löytyy ylimääräisiä vaihtotiiliä. Etenkin vanhojen tiilikattojen kohdalla tarvittavien vaihtotiilien hankkiminen vuosia asennuksen jälkeen voi olla haastavaa, sillä tiilien koot ja mallit ovat mitä todennäköisemmin vaihtuneet. Tästä syystä uuden tiilikatteen asennuksen yhteydessä on syytä hankkia hieman ylimääräisiä kattotiiliä joita voidaan myöhemmin käyttää vaihtotiilinä.

Kun sopiva vaihtotiili on löytynyt, voidaan ryhtyä kattotiilen vaihtamiseen. Vanhan kattotiilen irrottaminen on täysin kiinni siitä onko kattotiilet naulattu paikoilleen, via onko tiilet ainoastaan ladottu katolle. Mikäli tiilet on pelkästään ladottu paikalleen voidaan rikkoutuneen tiilien ulkoreunaa nostaa ylöspäin, jonka jälkeen tiiltä työnnetään kevyesti taaksepäin, tämän jälkeen tiili voidaan yleensä vain vetää ulos katteesta. Jyrkemmillä katteilla kattotiilet saattavat olla naulattu paikalleen, jonka seurauksena myös rikkoutuneen tiilen ympärillä olevat kattotiilet joudutaan monesti poistamaan vaihdon ajaksi. Usein tämän tyyppiset vaihdot jätetään tiilikattoihin erikoistuneiden yritysten tehtäväksi, sillä mahdollisuus kattotiilien rikkoutumiseen vaihdon aikana on suuri. Lisäksi tietyissä kiinnitysmalleissa kattotiiliä voidaan joutua poistamaan katon harjalta asti, ennen kuin päästään vaihtamaan yksittäistä tiiltä.

Miksi rikkoutuneen kattotiilen vaihto kannattaa
Rikkoutunut kattotiili on syytä vaihtaa uuteen katteen vedenpitävyyden varmistamiseksi. Monesti vesi pääsee valumaan katteen sisään hyvinkin helposti rikkoutuneen kattotiilen kohdalta, jonka vuoksi rikkoutuneiden kattotiilen vaihdossa ei kannata aikailla. Mikäli et omista työssä tarvittavia vaihtotiiliä, turvavarusteita tai työkaluja kannattaa rikkoutuneiden kattotiilien vaihtaminen jättää tiilikattojen huoltoon erikoituneen yrityksen tehtäväksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua