valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pihalaattojen puhdistaminen

Pihalaattojen puhdistaminen


Betonista valmistetut pihalaatat muuttuvat ajan myötä huokoisiksi, jonka jälkeen esimerkiksi sammal saattaa työntää juurensa pihalaatan sisään. Sammaloituminen tapahtuu herkästi etenkin puiden tai pensaiden ympäröimillä laatotuksilla, joissa kasvit varjostavat pihalaattoja suurimman osan päivästä ja pudottavat lehtensä tai havunsa pihalaattojen päälle. Ohessa muutamia huomioita pihalaattojen puhdistukseen.

Pihalaattojen puhdistus sammaleesta
Pihalaattojen puhdistaminen tapahtuu joko mekaanisen hankauksen tai erityisen käsittelyaineen avulla. Tyypillisesti sammal voidaan puhdistaa pihalaatan pinnasta joko teräsharjan tai esimerkiksi painepesurin avulla. Käytetäänpä minkälaista mekaanista hankausta hyvänsä on hyvä tiedostaa, että hankaus kuluttaa aina jossain määrin pihalaatan pintaa. Lisäksi laatasta saattaa työn aikana lentää ympäriinsä irtoroskaa (joko teräsharjan tai vesipaineen johdosta), joten suojalasien käyttäminen on enemmän kuin suositeltavaa.

Edellä mainitut puhdistustavat (vesipesu ja harjaus) puhdistavat vain pihalaatan päällipinnan. Mikäli sammaleen juurakkoa on päässyt huokoisen betonin sisään alkaa sammaleen kasvu jonkin ajan päästä uudestaan. Tästä syystä betoniset pihalaatat voidaan käsitellä (puhdistuksen päätteeksi) erityisellä käsittelyaineella, joka on suunniteltu poistamaan myös huokoisen betonin sisään päätyneet kasvustot. Yleensä kyseiset käsittelyaineet ovat suunnattu betonisten kattotiilen käsittelyyn, mutta soveltuvat hyvin myös muille betonipinnoille.

Käsittelyainetta voidaan käyttää oikeastaan kahdella tavalla. Aine voidaan levittää painepesurin avulla puhdistetuille pihalaatoille esimerkiksi käsiruiskun avulla, jolloin keväällä puhdistetut laatat pysyvät puhtaina koko kesän. Tai vastaavasti käsittelyaine voidaan levittää puhdistamattomalle laatalle, jolloin käsittelyaine irrottaa sammaleen laatasta muutaman kuukauden sisällä (näin pyritään minimoimaan laatan pinnan kuluminen), jonka jälkeen sammal voidaan yksinkertaisesti harjata pois. Käsittelyaineet ovat yleensä vesiohenteisia, joten käsittelyn aikana sekä ilman että laatan lämpötila tulisi olla lämpimän puolella. Käsittelyaineen imeytyminen vaatii usein useamman tunnin, jonka aikana ei luonnollisesti saisi sataa (aine huuhtoutuu pois).

Pihalaattojen puhdistukseen sopivia käsittelyaineita voi kysellä rautakaupoista tai tiilikattoihin erikoistuneilta yrityksiltä. Tehoaineena betonipinnoille sopivissa käsittelyaineissa on yleensä N-Alkyylibentsyylidimetyyliammoniumkloridi – – kyseisiä tuotteita markkinoidaan kattotiilien puhdistus/käsittelyaineena; mutta betonisille kattotiilille suunniteltua ainetta voidaan monesti käyttää myös pihalaattojen käsittelyyn (materiaalin ollessa sama)..


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua