valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Räystäskaivo – kattovesikaivon puhdistus

Räystäskaivo – kattovesikaivon puhdistus


Termejä räystäskaivo, rännikaivo tai kattovesikaivo käytetään omakotitalojen kohdalla maassa olevista sadevesikaivoista, joihin ohjataan katolta vesikourujen kautta laskevat sadevedet. Tasakattoisten teollisuusrakennusten kohdalla kattovesikaivo termillä voidaan tarkoittaa vesikatteelle asennettua vedenpoistojärjestelmän osaa, mutta omakotitaloissa kyseessä on nimenomaan maahan asennettava räystäskaivo. Ohessa muutamia huomioita kattovesikaivojen puhdistamisesta.

Räystäskaivon puhdistus keväällä ja syksyllä
Räystäskaivoon helposti kertyvät irtoroskat, kuten puiden lehdet ja neulaset tulee poistaa kattovesikaivosta jo ennen kuin kaivon pitäisi kerätä vettä, eli mieluusti keväällä ennen lumien sulamista ja syksyllä lehtien pudottua puista, ennen syyssateiden alkua. Näin toimimalla voidaan varmistaa, että rännikaivo pystyy keräämään vettä, eivätkä irtoroskat pääse tukkimaan kaivon ritilää.

Koska räystäskaivon puhdistus on varsin nopea toimenpide, kannattaa kattovesikaivot puhdistaa silloin tällöin muiden pihatöiden yhteydessä. Lisäksi kattovesikaivojen puhdistus voidaan ottaa myös osaksi vesikourujen puhdistusta, jolloin voidaan varmistaa, että vedet laskevat katolta alas toivottua reittiä.

Kattovesikaivon puhdistus perusteellisesti
Muutaman vuoden välein räystäskaivoille on hyvä tehdä hieman perusteellisempi puhdistus. Yleensä suppiloa muistuttavat rännikaivot voidaan irrottaa paikaltaan, joka mahdollistaa kaivon osien perusteellisemman puhdistuksen. On myös hyvä huomata, että joissain räystäskaivoissa on suojaritilän alla erillinen poistoputki, joka on hyvä puhdistaa samalla kertaa. Yleensä räystäskaivon muovi- ja teräsosien puhdistus onnistuu pelkän veden ja pesusienen avulla. Toisinaan kattovesikaivon poistoputki (putki joka ojaa vedet eteenpäin) on tarpeen avata puhdistuksen yhteydessä, tämä tapahtuu monesti nopeimmin painepesuria käyttämällä; putki nostetaan puhdistuksen yhteydessä pois paikoiltaan ja vettä työnnetään paineella putken sisään. Koska putken sisässä on tyypillisesi liejumaista roskaa, kannattaa kyseinen toimenpide tehdä asutuksesta, pyykeistä ja autoista poispäin. Näin toimimalla räystäskaivon avaaminen ei tuota ylimääräisiä siivousprojekteja.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua