Siivous /
Pihatyöt /
Polyrottingin puhdistus ja hoito
Polyrottingin puhdistus ja hoito
Polyrottinki on puhdistuksen kannalta suhteellisen helppo materiaali. Monesti puhdistustoimenpiteeksi riittää pelkkä (kostella) pyyhintä, jolloin materiaalin pintaan kerääntynyt irtolika saadaan poistettua. Mikäli polyrottingin puhdistuksessa tarvitsee käyttää
puhdistusainetta, voidaan pesuaineeksi valita esimerkiksi mieto saippuavesi. Voimakkaasti happamien puhdistusaineiden käyttöä kannattaa välttää sillä (ääritapauksissa) ne voivat viedä väriä kalusteesta.
Polyrottingin puhdistaminen
Kevään ja kesän siitepölyaikaan kerääntyy siitepölyä luonnollisesti myös suojaamattomien polyrottinkisten kalusteiden päälle. Polyrottingin punos-tyylisen rungon johdosta siitepölyä ei useinkaan saada poistettua kalusteesta pelkällä pyyhkimisellä vaan pölyä jää helposti etenkin materiaalin punoskohtiin. Tällöin kaluste kannattaa ensin pyyhkiä kevyesti (pahimmat siitepölyt pois) jonka jälkeen polyrottinkikaluste voidaan pestä vedellä esim. puutarhaletkun avulla. Jos käytät painepesuria, käytä mahdollisimman pientä pesutehoa. Pesussa voidaan käyttää apuvälineenä vanhaa – – hyvin pehmennyttä – – hammasharjaa, jolla punoskohtia voidaan tarvittaessa harjata puhtaaksi.
Polyrottingin hoito
Paras polyrottingin hoitokeino on yleensä hyvän yleissiisteyden ylläpito – kuten jo edellä mainittiin usein pelkkä puhtaaksi pyyhintä riittää ylläpidoksi. Polyrottingin puhdistuksen yhteydessä tulee välttää kaikkia työtapoja, jotka voisivat naarmuttaa materiaalin pintaa. Vältä siis karkeiden pesulappujen tai terävien apuvälineiden käyttöä aina kun mahdollista.
Mikäli esimerkiksi aurinkoisella parvekkeella tai talon seinustalla säilytettävät polyrottinkikalusteet ovat kesäkaudella pidemmän aikaa käyttämättä (esim. 2-3 viikon ulkomaanmatka) voit halutessasi peittää kalusteet esim. lakanalla tai muulla peitteellä. Näin toimimalla varmistat ettei lika tai pöly pääse palamaan kiinni kalusteen pintaan matkan aikana.
Polyrottinkikalusteita voidaan tapauskohtaisesti myös maalata akrylaattiväreillä.
Maalausta ei voi suorittaa automaattisesti kaikille polyrottinkikalusteille, vaan maalauksen soveltuvuus tulee varmistaa aina tuotteen hoito-ohjeesta tai valmistajalta. Mikäli maalaus on mahdollista suorittaa, löytyy kalusteen hoito-ohjeessa yleensä myös maininta suositelluista maaleista.
Polyrottingin talvisäilytys
Talveksi polyrottinkiset pihakalusteet on syytä viedä pihalta suojaan, jotta pakkasrappeutumisilta vältytään. Materiaalina polyrottinki kyllä sietää pakkasta, mutta kalusteen päälle kertyvä lumi ja jää voivat aiheuttaa materiaalille vahinkoja. Lisäksi on syytä muistaa ettei jäätyneiden polyrottinkikalusteiden päälle tule milloinkaan istua, eikä kalusteiden päälle tule asettaa mitään (painavaa) tavaraa. Tämä on syytä muistaa etenkin, jos kalusteiden talvisäilytys suoritetaan ns. kylmässä tilassa (esim. katettu terassi), jossa polyrottinkikalusteet ovat suojassa lumelta ja jäältä mutta altistuvat silti pakkaselle.