valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Sammaleen poisto – neuvot ja vinkit

Sammaleen poisto – neuvot ja vinkit

sammal pois pihakivistä
Sammal on tuttu näky betonisissa pihalaatoissa.

sammal poistaminen
Sammal leviää helposti myös betonisiin rappusiin.


Sammaleen poistoa voidaan joutua tekemään lähes miltä tahansa pinnalta, mutta erityisen hyvin sammal kasvaa ja leviää huokoiseksi muuttuneilla betoni pinnoilla; olipa kyse sitten talon kattotiilistä, pihalaatoista tai talon sokkelista. Eli käytännössä sammalta voidaan löytää lähes kaikilta talon ulkopinnoilta, sekä suurimmasta osasta pihamaata. Kun sammalta poistetaan betoni pinnoila, käytetään työssä apuna sammaleen poistoon suunniteltua käsittelyainetta (saatavilla rautakaupoista), joka tuhoaa myös betonin sisään kasvaneen sammal rihmaston. Ohessa muutamia vinkkejä sammaleen poistoon talon ulkopinnoilta.

Sammaleen poisto katosta
Koska sammal leviää nopeasti talojen ulkopinnoilla, se ei jätä rauhaan myöskään talojen tiilikattoja. Tiilikatolta sammal onkin hyvä saada poistettua ajoissa, sillä pahimmassa tapauksessa sammal saattaa vaurioittaa kattotiiliä aiheuttaen esimerkiksi tiilien halkeilua. Käytännössä sammal imee vettä itseensä; vesi päätyy sammaleen juurien/rihmaston kautta tiilen sisään ja talvella jäätyessään vesi voi pahimmassa tapauksessa halkaista yksittäisiä kattotiiliä. Kun tiilikattoa puhdistetaan sammaleesta, tulee huomioida työturvallisuuden lisäksi myös oikeiden työvälineiden ja puhdistusaineiden käyttö.

Sammaleen poisto ja leviämisen estäminen
Pelkkä painepesurilla tehtävä vesi pesu kyllä poistaa päälimmäiset sammaleet niin katoilta kuin pihalaatoista jolloin puhdistetun pinnan estetiikka korjaantuu; mutta käytännössä kattotiilen tai pihalaatan sisään on silti jäänyt sammal rihmastoja, joiden avulla sammal alkaa kasvamaan uudelleen. Tästä syystä puhdistettavalle pinnalle tulisi pesun päätteeksi tehdä vielä erillinen käsittely sammaleenpoistoaineella, joka tuhoaa huokoisen betonisen pinnan sisään päässeen rihmaston. Tämän lisäksi erityisesti kattotiilet voidaan myös maalta / käsitellä aineella, joka palauttaa tiileen tehtaalla asennettua pinnoitetta vastaavan pinnan – suojaten kattoa näin ollen myös uudelta sammaleelta. Sammaleen poistossa käytettävät aineet tulee valita aina puhdistettavan pinnan mukaan – tässä asiassa kannattaa siis kääntyä ammattilaisten puoleen (ks. esim. tiilikaton peseminen).

Mikäli olet epävarma katon puhdistuksen suhteen voit tilata kattosaneerauksiin erikoistuneen yrityksen puhdistamaan talosi tiilikaton ja/tai pihalaatoituksen.

Sammal pois betonista
Sammal leviää helposti myös esimerkiksi talojen maalaamattomissa, betonisissa kivijaloissa eli sokkeleissa – tai vaikkapa betonista tehdyissä portaissa tai kulkurampeissa. Sammaleen saa poistettua maalaamattomasta ja käsittelemättömästä betonipinnasta helposti käyttämällä teräsharjaa, mutta yleensä sammaleen poisto onnistuu huomattavasti nopeammin painepesurin avulla. Molemmissa työtavoissa on puolensa; siinä missä painepesuri poistaa sammaleen tehokkaasti ja nopeasti – on painepesurin paineen pinnalle aiheuttamaa rasitusta hankalampi säädellä. Teräsharjalla tehtävä työ puolestaan vie aikaa ja kuluttaa aina jossain määrin puhdistettavaa pintaa – mutta tarvittavan hankauksen määrää on huomattavasti helpompi kontrolloida. Molemmissa tapauksissa on syytä kiinnittää huomiota työturvallisuuteen. Erityisesti kuivalla säällä, betonista irtoaa melko paljon pölyä (teräsharjalla käsiteltäessä) ja pieniä betonimuruja saattaa myös irrota, joten työtä suoritettaessa on syytä käyttää ainakin suojalaseja ja hengityssuojainta. Tehdäänpä työ sitten painepesurilla tai teräsharjalla tulee välttää yhden tietyn alueen tarpeetonta kuluttamista tai hankaamista. Voimakas harjaaminen tekee helposti betoniin pienen kolon, ja samalla pinnasta tulee epätasaisen näköinen.

Betonisia pintoja voidaan yleensä jälkikäsitellä kattotiilille tarkoitetuilla sammaleenpoistoaineella, jolloin betonin sisään päätyneet sammalrihmastot saadaan poistettua.

Sammal pois – sammaleenpoistoaineen ja välineiden hankinta
Sammaleen poistoon tarvittavat välineet löytyy yleensä mistä tahansa rautakaupasta tai puutahraliikkeestä.

  • Sammal pois tiilikastosta erityisaineilla
  • Sammaleen poisto betonista harjaamalla
  • Sammal pois myös puhdistettavan alueen ympäristöstä


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua