valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Miten tuhkaa voi käyttää puutarhassa?

Miten tuhkaa voi käyttää puutarhassa?


Tuhkaa (puutuhkaa) voidaan käyttää puutarhassa pääasiassa kahdella eri tavalla. Tuhka sopii hyvin sekä lannoitteeksi että apuvälineeksi esimerkiksi kirvojen torjuntaan ja etanoiden karkotukseen – joten takan tai saunan kiukaan polttojätteenä syntyvää tuhkaa voidaan useinkin hyödyntää pihatöiden yhteydessä. Ohessa muutama vinkki ja huomio puutuhkan käytöstä puutarhanhoidossa.

Tuhkan käyttäminen torjunta-aineena
Kun tuhkaa käytetään apuna tuholaistorjunnassa tulee tuhka olla kuivaa – ei esimerkiksi juuri sateen kastelemaa – ja riittävästi viilentynyttä (muutoin kuumuus voi vaurioittaa kasveja). Tuhkaa ripotellaan kasvin lehdille, runkoon ja juurten ympärille. Apuna voi käyttää puutarhalapiota tai jäähtynyttä/kylmää tuhkaa voidaan ripotella myös käsin.

Kasvit ja kukat jotka eivät siedä tuhkaa
On olemassa useita – melko yleisiäkin kasvia ja kukkia, jotka eivät siedä tuhkaa. Esimerkiksi kanerva, pensasmustikka, atsalea, hortensia ja alppiruusu ovat kasveja, jotka tunnetusti eivät siedä tuhkan käyttöä (lannoitus tai torjunta). Tuhkaa ei siis tule ripotella näiden kasvien päälle tai välittömään läheisyyteen.

Tuhkan käyttö lannoitteena
Tuhkaa voidaan hyvin käyttää myös puutarhan lannoittamiseen, varsinkin syksyisin. Puutuhka sisältää monia puutarhalle tärkeitä hivenaineita ja kalsiumia, mutta ei typpeä. Maaperässä tuhka toimii hieman samalla tavalla kuin kalkki; eli tuhka vähentää maaperän happamuutta (nostaa maan pH-arvoa).

Tuhkan käyttö ravintokasvien lannoitteena
Tuhkaa ei yleensä suositella ravintokasvien lannoitteeksi. Jos poltetun puun alkuperästä ei ole varmuutta saattaa tuhka sisältää raskasmetalleja (poltettu puu on voinut kasvaa esim. teollisuusalueella tai tehtaan vieressä). Tämä ”kielto” koskee siis sellaisen puutuhkan käyttöä, jonka alkuperästä ei ole tietoa.

Lannoituksessa käytettävän tuhkan määrä
Yleinen suositus puutarhureiden ja puutarhaharrastajien keskuudessa, on käyttää 5-10 kg tuhkaa aaria kohden, yhden vuoden aikana. Tuhkan levittämine voidaan siis jakaa useampaan kertaan, jolloin maan pH-arvoa tai kasvien reagointia tuhkalle voidaan paremmin tarkkailla.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua