valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   PH-arvot siivoustuotteissa

PH-arvot siivoustuotteissa

pH-arvoltaan neutraali puhdistusaine
Siivousaineen pH-arvo vaikuttaa keskeisesti mm. tuotteen käyttökohteen valintaan.

pH-arvot pesuaineissa – kertovat pitkälti tuotteen happamuudesta tai emäksisyydestä. Tuotteen happamuuden perusteella voidaan usein päätellä minkälaiselle pinnalle kyseistä puhdistusainetta voidaan käyttää ja minkälaista likaa kyseinen siivousaine poistaa parhaiten. Tuotekohtaiset ph-arvot löytyvät yleisesti aina siivousaineen tuoteselosteesta ja tämän lisäksi tuotteen pH-arvo on usein painettu selvästi näkyville myös tuotteen etikettiin josta ne on helppo löytää. Siivoustuotteiden pH-arvojen hahmottamisesta on hyötyä esimerkiksi kodinhoidossa, jolloin osaat valita nopeammin oikeat ja pinnalle sopivat siivousaineet. Oheisesta pH-arvo taulukosta saat lisätietoa pesuaineiden happamuuksista.

pH-arvot taulukko
Siivous- ja puhdistusaineet ovat jaettavissa neljään ryhmään pH-arvojen perusteella. Numeroina ilmoitettavien pH-arvojen tulkinnassa on hyvä muistaa, ettei pH taulukko oikeastaan ala nollasta – vaan neutraalin aineen (kuten veden) pH on tyypillisesti 7. Mentäessä kohti emäksistä aineitta pH-arvo nousee suuremmaksi, kohti kymmentä – – ja happaman aineen kohdella pH-arvo puolestaan laskee kohti nollaa. Nolla ei siis ole merkki neutraalista aineesta vaan se kertoo aineen olevan erittäin hapan.

Happamat – aine lasketaan happamaksi mikäli pH-arvo on < 6. Happamat aineet tehoavat yleensä hyvin ruosteenpoistoon tai kalkinpoistoon. Käytettäessä happamia aineita, tulee muistaa hyvä huuhtelu. Esimerkki happamasta aineesta: etikka.

Neutraalit – aine lasketaan neutraaliksi mikäli pH-arvo on välillä 6-8. Tämän kaltaiset aineet ovat turvallisia käyttää ja soveltuvat useimmille vedenkestäville/pitäville pinnoille. Esimerkiksi kivennäisveden tai verkostoveden pH on yleensä neutraali eli 7.

Lievästi emäksiset – aine lasketaan lievästi/heikosti emäksiseksi kun pH-arvo on välillä 8-10. Tämänkaltaisia aineita voidaan käyttää vaikeaan/pinttyneeseen likaan, mikäli hoito-ohje sen sallii.

Vahvasti emäksiset – aine on emäksinen mikäli sen pH-arvo on yli 10. Emäksiset siivousaineet tehoavat hyvin esimerkiksi rasvan aiheuttamaan likaan (pinnasta riippuen). Samoin kuin happamissa siivousaineissa, myös emäksiset siivousaineet on hyvä muistaa huuhdella tehokkaasti.

pH-arvot siivouksessa ja siivousaineiden laimennus
Siivousaineen pH-arvo vaikuttaa keskeisesti myös kyseisen aineen huuhtelutarpeeseen ja laimentamiseen. Huuhteluun, laimennukseen ja annosteluun liittyvät ohjeet ovat aina tuotekohtaisia, ja niihin liittyvät käyttösuositukset tulee aina tarkistaa tuotteen pakkauksesta tai myyjältä.

On kuitenkin hyvä ymmärtää ettei siivousaineen laimentaminen (vedellä; järkevissä mitoissa) suoranaisesti vaikuta aineen happamuuteen tai emäksisyyteen (pH-arvoon), eli siivousainetta laimentamalla ei voida suoraan muuttaa hapanta ainetta esimerkiksi emäksiseksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua