valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Vinkkejä mattopyykille

Vinkkejä mattopyykille

kaupungin mattopyykki paikka
Mattopyykki tulee tehdä paikalla josta likavedet johdetaan asianmukaisesti pois.

Mattopyykki tuo monelle mieleen järven tai meren rannalla kesäisin tehtävän mattojen peseminen – josta on nykyään kuitenkin siirrytty erillisille kuntien ja kaupunkien ylläpitämille mattopyykkipaikoille, joissa pesuaineiden pääsy luontoon ja vesistöihin on helpommin torjuttavissa. Ohessa muutamia huomioita ja vinkkejä joiden avulla mattopyykille lähtöä voidaan suunnitella.

Ennen mattopyykille lähtöä
Koska omatoimisesti tehtävä mattopyykki tapahtuu aina vedellä, tulee jokaisen puhdistettavan maton tekstiilimerkinnöistä löytyä vesipesun pesumerkki – jos matosta löytyy vain kemiallisen pesun pesumerkkejä, tulee matto tietysti viedä pesulaan pestäväksi. Kemiallisen pesun vaativat matot saattavat menettää muotoaan tai muutoin kärsiä pesuohjeiden vastaisesti suoritetusta puhdistuksesta. Tästä syystä jokaisen puhdistettavan maton tekstiilimerkinnät on syytä käydä läpi, ja matot tulee lajitella merkintöjen mukaan itse pestäviin ja pesulaan vietäviin mattoihin.

Mattopyykki on siinä mielessä helppoa ettei työssä vaadita suurtakaan arsenaalia puhdistusaineita ja apuvälineitä. Yleisimmin mattopyykille mukaan otetaan nestemäistä mäntysuopaa, ämpäri ja pehmeä harja. Mattopyykille mukaan otettava harja tulisi valita puhdistettavien mattojen mukaan. Perinteisesti mattopyykillä on käytetty apuvälineenä juuriharjaa, joka saattaa kuitenkin olla liian kovakourainen nykyaikaisille matoille; tästä syystä kannattaa valita esim. vanha/pehmennyt juuriharja tai marketeista löytyvä erillinen matonpesuharja – joka on pehmeämpi versio juuriharjasta.

Mattopyykin perusteet
Mattopyykkipaikoille on yleensä rakennettu altaat ja tasainen pesupöytä joiden avulla matot on helppo pestä. Altaalla on pääasiassa kaksi tehtävää – pitää matto tasaisen märkänä jolloin peseminen on helpompaa ja lisäksi allas mahdollistaa myös maton helpon syöttämisen pesulaudalle. Altaan päällä vaakasuorassa kulkeva pesulauta taas on työalusta, joka helpottaa tasaisen työjäljen syntymistä.

Mikäli pesupaikalla ei ole ruuhkaa – eivätkä pesupaikan säännöt kiellä – olisi hyvä varata omaan käyttöön kaksi vierekkäistä allasta. Näin toista allasta voidaan hyödyntää mattojen liottamisessa ja toista käyttää itse pesuun. Huuhteluallas lasketaan ensin puolilleen vettä, jonka jälkeen pestävät matot upotetaan altaaseen. Huomioi ettei mattoja kannata laitaa altaaseen rullattuna, vaan mattorulla kannattaa nostaa pesulaudalle ja syöttää avattuna veteen.

Kun matto siirretään pesualtaaseen, kannattaa pestävän maton pää nostaa likoamisaltaan pesulaudalle ja kerätä matto pinoon laudan päälle (huom. ei rullausta). Tämän jälkeen pinottu matto voidaan nostaa pesualtaaseen, joka niin ikään puolillaan vettä. Pinoamisen ideana on helpottaa maton syöttöä pesulaudalle ja maton käsittelyä pesun aikana – joten mattoa tule mytätä tässä kohtaa miten sattuu.

Pesualtaan pohjalle asetetun pinotun maton pää nostetaan pesulaudalle, joko pesulaudan etu- tai takareunan kautta. Matolle lorautetaan hieman nestemäistä mäntysuopaa ; jonka jälkeen matto harjataan ja huuhdellaan puhtaaksi. Tämän jälkeen maton pesty osa pudotetaan takaisin altaaseen, jolloin uusi pesemätön kohta ilmestyy automaattisesti pesulaudalle. Koska märästä matosta saattaa olla hieman hankalaa nähdä mikä kohta on jo puhdistettu ja mikä ei – – ei edellisessä vaiheessa pestyä kohtaa kannata siirtää aivan kokonaan pois pesulaudalta; vaan pieni kaistale pestystä matosta kannattaa jättää pesulaudalle. Näin toimimalla varmistetaan ettei mattoon jää pesemättömiä kohtia/raitoja, jotka näkyvät selvästi maton kuivuttua.

Mattopyykki kotona
Kotioloissa suoritettavalle matonpesulle ei yleensä ole mitään estettä – kunhan likavedet saadaan johdettua asian mukaisesti pois. On hyvä huomioida että pitkien mattojen käsittely on pesun aikana hieman haastavaa ellei käytössä ole pesuun sopivia altaita – juuri sopivan pesupaikan puuttuminen on usein syy miksi mattojen kanssa kannattaa lähteä käymään kunnan tai kaupungin tarjoamalla matonpesupaikalla.

Periaatteessa mattopyykin voisi suorittaa myös painepesurin avulla – asettamalla matto (maasta iri olevalle) tasaiselle alustalle ja käyttämällä mahdollisimman pientä pesupainetta. Ongelma tulee kuitenkin eteen vanhojen ja heikkoon kuntoon päässeiden mattojen kanssa, jotka ovat helposti riekaleina jos pesupainetta ei saada asetettua riittävän alhaiseksi. Tästä syystä etenkin arvokkaampien mattojen pesussa kannattaa käyttää jotain muuta puhdistuskeinoa.

Mattopyykki ja ympäristö
Laitureilta ja rannasta tehtävän matonpesun on todettu kuormittavan vesistöjä melkoisesti, ja tästä syystä monet kunnat ja kaupungit ovatkin tehneet viemäröityjä matonpesupaikkoja, joista likavesi ohjattaan asianmukaiseen käsittelyyn; eikä suoraan luotoon. Usein kuntien matonpesupaikat ovat maksuttomia, eikä niihin tarvitse varata erillistä aikaa. Joten niiden käyttö on helppoa ja suositeltavaa.

Mikäli mattopyykiltä haluaa välttyä, voidaan vesipestävät matot viedä pesulaan muiden (kemiallisesti pestävien) mattojen kanssa. Mikäli taloudessa on useita kemiallisesti pestäviä mattoja, ja vain muutama vesipestävä matto – kannattaa selvittää paljonko pesulalasku nousisi jos pesettäisi kaikki matot kerralla.

Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua