valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kidesooda eli kristallisooda puhdistusaineena

Kidesooda eli kristallisooda puhdistusaineena


Kidesooda eli kristallisooda on monille hieman tuntemattomampi puhdistusaine. Kyseessä ei siis ole normaali ruokasooda vaan huomattavasti isorakeisempi – ulkonäöllisesti ehkä merisuolaa muistuttava tuote, jota käytetään tyypillisimmin ennen maalausta tehtävään seinien pesuun. Koska kidesoodalla on selvästi puhdistavia vaikutuksia voidaan kyseistä tuotetta käyttää mitä useampien pintojen puhdistukseen. Tästä artikkelista löydät muutamia vinkkejä kristallisoodalla tapahtuvaan puhdistukseen.

Kristallisoodalla puhdistaminen sisätiloissa
Siivouskäytössä kidesoodalla on mahdollista poistaa pinttynyttä (myös rasvaista) likaa esimerkiksi keittiökaapeista – lisäksi sitä voi käyttää kattiloiden puhdistuksessa. Kun puhdistat keittiökaappeja voit liuottaa esimerkiksi ruokalusikallisen kristallisoodaa pariin desiin lämmintä/kuumaa vettä; kun sooda on liuennut veteen, kastele pehmeä siivousliina seokseen ja pyyhi kaapin ovet. Mikäli kokeilet vinkkiä ensimmäistä kertaa, aloita pyyhkiminen ovien sisäpinnoilta, jolloin näet paljonko hakausta työssä tarvitaan (ja tarvitseeko kristallisoodaa käyttää arvioitua enemmän).

Kidesooda sopii hyvin myös useampien kattiloiden ja termospullojen puhdistukseen. Voit annostella esimerkiksi noin desin kidesoodaa teräksisen kattilan pohjalle (jäähtynyt kattila) ja kaataa päälle kuumaa vettä; tämän jälkeen seosta sekoitetaan kevyesti, jotta kidesooda alkaa liukenemaan ja seoksen annetaan vaikuttaa kattilassa noin 10-15 minuuttia. Näin toimimalla esimerkiksi pinttynyt ja pohjaan palanut ruoka saadaan pois kattiloista erittäin helposti. Käsittelyn päätteeksi kattila tiskataan ja huuhdellaan normaalisti.

Kristallisooda ja kylpytynnyrit
Kidesoodan on havaittu toimivan hyvin myös kylpytynnyrien sisäpintojen puhdistuksessa. Kidesoodaa liotetaan jälleen lämpimään veteen ja seosta levitetään pehmeän liinan avulla tynnyrin sisäpinnoille.

Huomioitavaa kidesoodan käytössä
Kidesoodan avulla voidaan siis puhdistaa useita erityyppisiä pintoja. Jos et ole varma siitä voiko kidesoodalla puhdistaa jotain tiettyä pintaa, voida testata kidesoodan sopivuuden tuolle pinnalle ensin. Tee testi mahdollisimman huomaamattomaan kohtaan.

Muista myös huuhdella kristallisoodalla puhdistettu pinta muutamaan kertaan vedellä. Jos esim. kidesoodalla puhdistettua maalipintaa ei huuhdella, jää pintaan erikoinen kiilto, joka haittaa esim. pinnan uudelleen maalaamista. Huuhtelutyön aiheuttaman lisätyön johdosta kidesooda ei välttämättä sovellu käytettäväksi nopeassa arkisiivouksessa, vaan enemmänkin pinttyneen lian poistossa.

Mistä kristallisoodaa saa
Kristallisoodaa ei välttämättä löydy aivan jokaisesta marketista, mutta koska ainetta käytetään yleisesti maalipintojen pesussa, voi kidesoodaa löytyä esimerkiksi rauta- tai maalikaupoista.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua