valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Sitruunahapon käyttö kodin puhdistuksessa

Sitruunahapon käyttö kodin puhdistuksessa


Sitruunahappo on orgaaninen happo, ja luonnossa sitä esiintyy erityisesti sitrushedelmissä. Ominaisuuksiensa ansiosta sitruunahappo on varsin tehokas tahranpoistaja, jonka avulla esim. tekstiileistä saadaan poistettua monenlaiset tahrat. Koska sitruunahappo on nimensä mukaisesti hapanaine, tulee sitruunahapon soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille ja pinnalle selvittää etukäteen. Näin toimimalla voidaan varmistaa, että valittu puhdistustoimenpide ei vahingoita puhdistettavaa pintaa. Sitruunahappoa on saatavilla yleisesti apteekeista, sekä erikoisliikkeistä jotka ovat erikoistuneet maataloustuotteisiin. Apteekeista hankittava sitruunahappo on kuluttajalle monesti parempi vaihtoehto, sillä apteekkien myyntipakkaukset ovat huomattavasti pienempiä. Kun käsittelet sitruunahappoa, muista käyttää suositusten mukaisia suojavälineitä ja noudata myös annosteluohjeita.

Astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen puhdistus sitruunahapolla
Sitruunahappo on todettu myös tehokkaaksi kalkkisaostumien poistajaksi kodinkoneista. Sitruunahappoa käytetäänkin yleisesti kalkkisaostumien ja kalkkikertymien poistoon esimerkiksi pyykinpesukoneista, astianpesukoneista, kahvinkeittimistä ja vedenkeittimistä.

Sitruunahappo ja ruoste
Sitruunahappo puhdistaa ruostetahroja tehokkaasti esimerkiksi tekstiileistä (huomioi materiaalin/tekstiilin asettamat käyttörajoitukset). Sitruunahapolla on kuitenkin mahdollista poistaa ruostetahrat myös muiltakin pinnoilta. Esimerkiksi moottoripyörä- ja veneharrastajat käyttävät sitruunahappoa ruosteenpoistossa. Ruosteenpoistossa käytettävän sitruunahappo seoksen ei useinkaan tarvitse olla kovinkaan voimakasta. On myös hyvä huomioida etteivät erittäin arat tekstiilit ja herkästi kuluvat/vaurioituvat pinnat useinkaan kestä voimakkaiden happojen käyttöä puhdistuksessa. Mikäli et ole varma sitruunahapon soveltuvuudesta puhdistettavalle pinnalle, pyri testaamaan menetelmän soveltuvuus samasta materiaalista valmistettuun koepalaan (tai huomamattomaan kohtaan). Testin voit suorittaa käyttämällä laimeaa seosta, sillä arat materiaalit reagoivat yleensä myös laimeaan seokseen. Vaihtoehtoisesti voit valita myös toisen puhdistusmenetelmän.

  • Selvitä sitruunahapon sopivuus materiaalille
  • Sitruunahappoa on saatavilla apteekeista
  • Muista tarvittavat suojavälineet
  • Sitruunahappo tehoaa hyvin ruostetahroihin
Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua