valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Parketin puhdistaminen ja hoito

Parketin puhdistaminen ja hoito

parketin puhdistus pyyhkimällä
Parkettilattia pysyy hyvässä kunnossa säännöllisen puhdistuksen avulla.

Parketin puhdistus on helppoa
Lattiamateriaalina parketti on loppujen lopuksi melko helppohoitoinen. Öljytty parketti on pinnaltaan antistaattinen, jolloin parketti ei kerää itseensä pölyä tai muutakaan irtolikaa – esimerkiksi hiuksia – kovinkaan helposti; tämä luonnollisesti pitää lattian siistin näköisenä ja nopeasti puhdistettavana. Tästä syystä parketin hoito rajoittuukin arkena tilan siisteyttä ylläpitävään puhdistukseen, joka tyypillisesti suoritetaan normaalin viikkosiivouksen yhteydessä imuroimalla.

Parketti ja tahrat
Parketin puhdistus tahroista onnistuu usein parhaiten tahrojen ollessa vielä tuoreita. Tästä syystä johtuen kannattaakin toimia nopeasti, jos ja kun tahroja ilmestyy parkettiin. Kun tahrat poistetaan parketin pinnalta, ennen kuin ne ovat kuivahtaneet – saadaan puhdistus suoritettua yleensä pelkän veden tai miedon puhdistusaineen avulla. Vedellä suoritettavan puhdistuksen jälkeen on suositeltavaa myös kuivata parketin pinta huolellisesti, sillä parketti ei saisi jäädä kosteaksi. Näin toimimalla parketin hoito on helppoa jatkossakin.

Parketin hoito
Eri parkettityyppejä varten on olemassa lukuisia erilaisia öljyämis- ja puhdistusaineita. Näiden tuotteiden käyttöohjeet ja käyttötavat saattavat erota toisistaan, joten ennen kyseisten tuotteiden käyttöä on aina syytä tutustua valitun tuotteen käyttöohjeeseen. Parketin hoito tuleekin tehdä aina valitun tuotteen käyttöohjeissa mainitulla tavalla; tuotteen annosteluohjeita ja mahdollisia levitykseen/kuivumiseen liittyviä suosituksia on aina syytä noudattaa tarkoin.

Parketin hionta ja lakkaus
Hiomalla ja lakkaamalla vanhakin parketti saadaan taas näyttämään uudelta. Parketin hionta tasoittaa ja poistaa ajan myötä lattian pintaan tulleet pienet kolhut ja mahdolliset värjääntymät, jonka jälkeen parketti on taas uuden veroinen. Parkettilattian hionta kannattaa kuitenkin jättää ammattilaisille, sillä parketin hionta ja lakkaus vaatii ammattitaidon lisäksi myös työkaluja/laitteita joita yksittäisen kotitalouden ei välttämättä kannata lähteä hankkimaan.

Parketin hoito ja puhdistus arkena
Arkisen viikkosiivouksen yhteydessä suoritettava parketin puhdistus luo hyvän pohjan myös muille parketin hoitoon liittyville toimenpiteille. Tästä syystä johtuen parkettilattia kannattaa imuroida huolellisesti aina viikkosiivouksen yhteydessä, jolloin esimerkiksi kivet ja hiekka eivät pääse tekemään naarmuja parkettiin. Parkettiin tulleet tahrat puolestaan kannattaa poistaa heti tuoreeltaan, jolloin ne lähtevät yleensä pois pelkällä pyyhkimisellä. Parkettiin helposti tulevia naarmuja voidaan puolestaan ehkäistä asentamalla usein siirrettävien huonekalujen (esim. tuolit) alle huopapalat; näin huonekalujen liikuttelu ei aiheuta naarmuja lattiaan.

Tutustu myös muiden lattiamateriaalien puhdistukseen ja lue lisää parketin pesemisestä.Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua