valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Viikkosiivous suunnitelma ja ohjeet

Viikkosiivous suunnitelma ja ohjeet


Viikkosiivous tarkoittaa enemmän-tai-vähemmän viikoittaista siivousta, jonka ideana on ylläpitää asunnon siisteystasoa. Kyseessä on siis eräänlainen ylläpitosiivous, jonka pääasiallisena tehtävänä on oikeastaan tavaroiden paikalleen palauttaminen ja irtolian (myös pölyn) poistaminen asunnosta. Viikkosiivouksella ei siis tarkoiteta kattavaa suursiivousta, jonka jälkeen paikat kiiltäisivät puhtaina – – vaan säännöllisesti suoritettu viikkosiivous pikemminkin tukee ja helpottaa suursiivouksen tekemistä.

Tee viikkosiivous suunnitelma
Mikäli haluat tehdä viikkosiivouksen joka viikko (tai vaikka joka toinen viikko), varaa siihen tietty aika/ajankohta — aikaa tulee varata asunnon koon ja puhdistettavien mukaan – näin toimimalla viikkosiivous ei jää muiden kiireiden takia tekemättä. Viikkosiivouksen sisältö ja työjärjestys voi vaihdella vuodenajan mukaan, esimerkiksi syksyllä kun kuraa ja roskaa tulee kengissä sisätiloihin, tulee viikkosiivouksessa keskittyä enemmän niiden poistoon. Selkeä viikkosiivous suunnitelma auttaa siis nopeuttamaan työtä, ja keskittymään vain välttämättömään/huomiota ansaitseviin kohtiin. Ohessa muutamia ideoita viikkosiivouksen suunnittelun pohjaksi.

Viikkosiivous ohjeet
Viikkosiivouksen sisältö voidaan jakaa kodin erin tilojen/huoneiden osalta esimerkiksi näin:

Makuu- ja olohuone
Etenkin makuuhuone on vuodenajasta riippumatta ahkerassa käytössä oleva tila, joten makuuhuoneen siivous tulisi pitää osana viikkosiivousta kaudesta riippumatta. Joissain tapauksissa olohuoneen käyttö on kesällä vähäisempää (oleskelu saattaa siirtyy kesällä ulos), jolloin olohuoneen siivouksesta selvitään tällöin helpommalla.
– Suorita tuuletus siivouksen aikana (ota lämpö pois ennen tuuletusta)
– Laita aluksi tavarat oikeille paikoilleen
– Pyyhi pölyt (ylhäältä-alas tekniikalla; aloita katonrajasta)
– Imuroi sohva tai nojatuolit nopeasti mikäli niissä on näkyvää irtolikaa
– Imuroi/pyyhi lattiat puhtaaksi


Keittiö- ja eteinen
Myös keittiön siivous ja eteisen järjestäminen on hyvä pitää osana viikkosiivousta vuodenajasta riippumatta, sillä molemmat tilat kuuluvat ympärivuoden ahkerasti käytettäviin tilhoihin.
– Tuuletus tarvittaessa
– Pyyhi pinnat murusista, roskista ja irtoliasta
– Järjestä eteisen tavarat paikalleen ja imuroi lattia
– Puhdista keittiöstä helposti rasvaa/sormenjälkiä keräävät pinnat (jääkaapin ovi)


Sauna, kylpyhuone ja kodinhoitohuone
Saunan siivousta ei tarvitse suorittaa, joka ikinen viikko – mutta sen sijaan WC:n puhdistukseen kannattaa kiinnittää enemmän huomioita viikkosiivouksen yhteydessä.
– Tuuleta tarvittaessa
– Järjestä tavarat oikeille paikoilleen
– Imuroi/pyyhi nopeasti saunan lattia (lattiakaivoihin ei tarvitse viikkosiivouksessa välttämättä koskea)
– Pyyhi laattaseinä suihkunkohdalta ns. roiskekorkeuteen asti.
– Varmista WC-pytyn ja käsienpesualtaan ja WC:n peilien puhtaus


Yllä olevan viikkosiivous ohjeen mukaisen siivous sujuu kohtuullisen nopeasti, mutta sen ansiosta asunnon yleisilme ja siisteys kohentuu mukavasti.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua