valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   WC Puhdistus – WC Pönttö siistiksi

WC Puhdistus – WC Pönttö siistiksi

WC pytty puhditus
WC-harja on paras apuväline WC pytyn puhdistamiseen.

WC pönttö puhtaaksi
Säännöllinen WC:n puhdistus pitää myös WC pöntön yleissiistinä.


WC:n puhdistus on hyvä pitää osana viikkosiivousta, jolloin WC pysyy yleissiistinä ja mukavana käyttää. Tämän lisäksi WC istuin ja WC pönttö on syytä pestä vähintään kerran kuussa tehokkaalla puhdistusaineella, joka desinfioi pönttöön mahdollisesti jääneet bakteerit ja puhdistaa pytyn huolellisesti. WC tilaan ja pönttöön kohdistuva siivous tulee ajoittaa ja kartoittaa aina tilan käytön mukaisesti. Näin toimimalla estetään pytyn likaantuminen ja lian pinttyminen, sekä pidetään huolta tilan viihtyvyydestä.

WC pytyn ja istuimen puhdistus
WC istuin on hyvä puhdistaa sekä pääli- että alapuolelta. Sama koskee myös WC pytyn kantta. Huomiota kannattaa kiinnittää myös istuimen ja kannen kiinnikkeisiin (sarana-osat), jotka jäävät helposti vähemmälle huomiolle. WC:n puhdistus ei useinkaan suju pelkällä WC harjalla ja vedellä, vaan parhaimpaan lopputulokseen päästään kun työssä käytetään tilaan sopivia puhdistusaineita. Pinttyneen lian poistoon WC pöntöstä voidaan käyttää esim. hapanta pesuainetta, jonka pH-arvo on alle 7 – – jos pöntön huolto- ja hoito-ohje sen sallii.

Saostumien ja tahrojen poisto WC pöntöstä
WC pönttöön jääneet tummat saostumat ovat yleensä kalkkisaostumia, jotka ovat ajan myötä keränneet itseensä muuta likaa. Kalkkisaostumien poistoon on olemassa omat aineensa ja työtapansa, joiden soveltuvuutta tulee aina peilata pöntön huolto-ohjeessa mainittuihin tietotoin – etenkin jos pöntössä on jokin erityispinnoite.

Etikka on monesti yksi suosituimmista kalkinpoistoon käytetyistä aineista, mutta monet WC pönttövalmistajat suosittelevat saostumien poistoon myös esim. oksaalihappoa, jota saa apteekista. Käytössäsi olevalle WC pöntölle parhaiten soveltuvan kalkinpoistoaineen ja –tavan voit tarkistaa pöntön mukana tulleesta asennus- ja huolto-ohjeesta. Mikäli huolto-ohjeessa suositellaan erittäin happamien puhdistusaineiden käyttöä, tulee valmistajan antamien ohjeiden lisäksi muistaa noudattaa myös suojautumisohjeita WC:tä puhdistettaessa. Voimakkaiden puhdistusaineiden kanssa työskenneltäessä tulee muistaa käyttää tarvittavia suojavälineitä (kuten suojakäsineet, hengityssuojain, suojalasit ja ihoa suojaava vaatetus). Happamien pesuaineiden käytön jälkeen WC pönttö on hyvä neutralisoida käyttämällä emäksistä pesuainetta.

Vääränlaisten pesuaineiden lisäksi myös työn aikana käytettävä liiallinen hankaus (esim. karhunkielellä) voivat vaurioittaa WC pöntön pintaa, eli pytyssä olevaa pinnoitetta. Tästä syystä johtuen, käytettävien puhdistusaineiden ja työvälineiden soveltuvuus tulee selvittää ennen WC pytyn puhdistusta. Mikäli tarvitset hankaavaa ainetta esim. wc-pytyn ulkopinnassa olevan tahran poistamiseen, voit harkita vaikkapa ruokasoodasta ja vedestä tehtävän tahnan/seoksen käyttöä. Kyseisen seoksen avulla WC pytyn pinta saadaan puhdistettua ilman naarmuttamista – kunhan työssä ei käytetä liiallista voimaa.

  • Siivoa WC säännöllisesti
  • Käytä tehokasta puhdistusainetta
  • Vältä liiallista hankausta pöntön puhdistuksessa
  • Poista kalkin aiheuttamat saostumat


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua