valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Karhunkieli – vinkit käyttöön

Karhunkieli – vinkit käyttöön


Karhunkieli on kaikille tuttu – lähes jokaisesta marketista saatava karkeapintainen puhdistuslappu, joka on yleensä väriltään tummanvihreä. Tuotteen käyttöidea perustuu hyvin pitkälti karheaan materiaaliin ja hankaukseen, joiden yhteisvaikutus irrottaa likaa usealta erityyppiseltä pinnalta. Edellä mainittujen ominaisuuksiensa lisäksi karhunkieli on melko notkea, joten sitä voidaan taittaa, vääntää ja kääntää tilanteeseen sopivaan muotoon. Nämä ominaisuudet tulevat tarpeeseen esimerkiksi uuniritilöitä puhdistettaessa.

Karhunkielen käyttö
Karhunkielellä poistetaan tyypillisesti pinttynyttä likaa pinnoilta, jotka kestävät hyvin hankausta – esimerkiksi valurautaisen paistinpannun puhdistus on hyvä esimerkki karhunkielen käytöstä. Karhunkielellä tehtävä puhdistus hyödyntää usein myös kosteutta; tyypillisesti joko puhdistettava pinta tai karhunkieli kostutetaan vedessä ennen tuotteen käyttöä. Puhdistusaineena karhunkielen kanssa voidaan – pintojen salliessa – käyttää tavallista nestemäistä tiskiainetta.

Huomioithan, että ennen karhunkielen käyttöä tulee varmistautua puhdistettavan pinnan hankauksen kestosta – – sillä karhunkielen avulla on täysin mahdollista pilata pinnat, jotka eivät siedä hankaamista.

Esimerkkejä pinnoista, jotka eivät siedä hankausta
Juuri edellä mainitusta syystä johtuen esimerkiksi keraamisen lieden puhdistus, rosterin puhdistaminen tai teflonin puhdistus ovat askareita, joita ei kannata suorittaa karhunkielen avulla – sillä kyseiset pinnat naarmuuntuvat tunnetusti yllättävänkin helposti. Näiden pintojen puhdistukseen tulee valita jokin toinen työtapa.

Sopivia käyttökohteita on monia
Karhunkielen käyttö soveltuu puolestaan esimerkiksi seuraavien pintojen puhdistamineen: grillin ritilöiden puhdistus, uunipeltien puhdistus – tai oikeastaan mikä tahansa muu hyvin hankausta kestävä pinta.

Hyvän siivousvälineen karhunkielestä tekee sen monikäyttöisyys ja saatavuus (sekä edullisuus). Karhunkieliä ja muita karkeita puhdistuslappuja on saatavilla lähes poikkeuksetta jokaisesta marketista ja tuotetta on – oman harkinnan puitteissa – mahdollista käyttää apuna useissa kodinhoidon tehtävissä.

Vaihtoehtoja karhunkielelle
Koska karhunkieltä ei voida käyttää herkästi naarmuuntuvilla pinnoilla, kannattaa miettiä myös vaihtoehtoisia puhdistustapoja hankaamisen sijaan. Tällaisia ovat esimerkiksi liottaminen tai ruokasoodan käyttö.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua