valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Valurautapannun tai valurautapadan puhdistus

Valurautapannun tai valurautapadan puhdistus


Valuraudasta valmistetut keittoastiat kuten valurautapannu tai valurautapata, ovat pitkäikäisiä ja käyttöä kestäviä hankintoja kunhan kyseiset ruoanlaittovälineet puhdistetaan ja huolletaan oikein. Valurautainen pata tai pannu on myös käytön kannalta mukava ruoanvalmistuksen apuväline, sillä vaikka rauta ei olekaan kaikista kevyin materiaali – ei se myöskään ole kaikista altein esimerkiksi naarmuille tai pinnoitevaurioille. Ohessa muutamia huomioita valurautapannujen hoitoon ja puhdistukseen liittyen.

Valurautapannun ja valurautapadan puhdistus
Yleisohje valurautaisen kettoastian puhdistukseen on kuumalla vedellä pesu, jossa käytetään apuna normaalia tiskiharjaa. Arkikäytön jälkeen suoritettavassa pesussa ei suositella käytettäväksi minkäänlaista astianpesuainetta, koska tiskiaineet on tyypillisesti suunniteltu poistamaan rasvaa, joka puolestaan suojaa valurautapannun tai valurautapadan pintaa. Aika ajoin valurautapannu on kuitenkin hyvä pestä käyttäen astianpesuainetta (käsitiskinä, ei konepesua). Tämän pesukerran ja kuivauksen jälkeen valurautapannu tulee käsitellä ruokaöljyllä, jotta pannun pintaan tulee suojaava rasvakerros.

Valurautapannu tai valurautapata on suositeltavaa pestä aina käsin, ei esimerkiksi astianpesukoneessa.

Valurautapannun hoito arkena
Valurautapannu tai valurautapata voidaan pesun jälkeen kuivata esimerkiksi käyttämällä talouspaperia. Normaalia tiskipyyhettä ei kannata käyttää koska valurautapannusta jää helposti ikäviä jälkiä pyyhkeeseen. Toinen tapa kuivata valurautapannu on laittaa se lämpimälle levylle (jälkilämpö) hetkeksi, jolloin lämpö haihduttaa veden pannusta.

Mikäli valurautapannuun on palanut kiinni ruokaa, kannattaa valurautapannussa keittää tilkka vettä (veden tulisi peittää koko pannun pohja). Tämän jälkeen ruoka voidaan kaapia irti käyttämällä lastaa.

Huomioithan että kuumentunut valurautapannu ei jäähdy kovinkaan helposti, joten valurautapannun kannattaa antaa jäähtyä tovi ennen puhdistusta.

Valurautapannun puhdistus suolalla
Koska valurautainen pannu ei ole kaikista aroin materiaali naarmuille voidaan valurautapannun puhdistus kiinni palaneista ruoantähteistä suorittaa myös suolan avulla. Kylmän pannun pohjalle – suoraan tahran päälle – voidaan asettaa karkearakeista suolaa, jonka jälkeen pannussa olevaa tahraa voidaan hinkata nihkeän tai kuivan liinan avulla. Huomaathan että pannun tulee olla käsittelyn aikana täysin jäähtynyt/kylmä, muutoin suola voi ryhtyä reagoimaan lämmön kanssa. Käsittelyn päätteeksi puhdistetulle alueelle on hyvä levittää hieman ruokaöljyä, jonka jälkeen pannu on hyvä laittaa liedelle kuumentumaan; kuumaan pannuun voidaan tarvittaessa lisätä vielä hieman lisää öljyä, sillä suolan kanssa naarmuttaminen on helposti saattanut poistaa valurautapannua suojaavan rasvakerroksen, joka palautetaan öljyn avulla.

Valurautapannun hehkuttaminen
Kun puhutaan valurautapannun hehkuttamisesta tarkoitetaan käytännössä pannussa olevan lian pois polttamista. Monissa yhteyksissä ei puhuta suoraan valurautapannun likaantumisesta – vaan käytetään termiä patinoituminen, jolla käytännössä tarkoitetaan samaa asiaa. Valurautapannua suojaava rasvakerros saattaa kerätä itseensä esimerkiksi pölyä ja muuta likaa niin varastoinnin kuin käytön yhteydessä; patinoituminen kuitenkin heikentää pannun ominaisuuksia, sekä käyttömukavuutta (käry) joten kyseistä liasta tulee päästä eroon.

Yksi varmimmista tavoista valurautapannun puhdistukseen on valurautapannun hehkuttaminen, joka tapahtuu parhaiten hyvän hiilloksen päällä. Huomaathan että hehkuttaminen soveltuu ainoastaan täysin valurautaisille pannuille, ei muille materiaaleille. Valurautapannun hehkuttamisessa likainen valurautapannu asetetaan sellaisenaan kuuman ja runsaan hiilloksen päälle. Yleensä pannu alkaa hehkua punaisena jo muutaman minuutin kuluttua, hehkumista voidaan pitää merkkinä oikean lämpötilan saavuttamisesta.

Monesti pannun voidaan antaa jäähtyä hiilien mukana – ja pannu poistetaan vasta kun sen pintalämpötila on laskenut alle 100 asteen (infrapunamittari). Valurautapannun hehkuttaminen tuottaa siis erittäin kuuman pannun, jonka käsittelyssä tulee olla erittäin varovainen. Hiilien päältä poistettava pannu tulee vielä harjata puhtaaksi käyttäen mieluusti ns. risuharjaa – tai muuta ei keinokuituista harjaa (keinokuituiset harjat voivat sulaa kuumaan pannuun kiinni).

Puhtaaksi harjattu hehkutettu valurautapannu käsitellään seuraavaksi ruokaöljyllä (tai perinteisemmin silavalla), jotta pannun pintaan saadaan jälleen sitä suojaava rasvakerros. Rasvauksen jälkeen pannu voidaan laittaa vielä 200-asteisiin uuniin noin 45-60 minuutin ajaksi, jotta nähdään miten pannu käyttäytyy hehkutuksen ja rasvauksen jälkeen.

Huomaathan että valurauta pannu on erittäin kuuma koko käsittelyn ajan. Tästä syystä työssä on syytä käyttää kuumuudelta suojaavia suojakäsineitä ja ihoa suojaavaa vaatetusta.

Valurautapannun hehkuttaminen on melko perinteinen – vaikka nykymittakaavassa hieman äärimmäiseltä tuntuva – tapa puhdistaa valuraitainen pannu tai pata. Hehkuttamalla tapahtuvaa valurautapannun puhdistusta ei kannata kokeilla esimerkiksi avotakassa tai saunan pesässä (pannu ei välttämättä mahdu suuluukusta) vaan esimerkiksi leivinuuni tai muurattu ulkogrilli ovat usein sopivampia paikkoja valurautapannun hehkuttamiselle.Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua