valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pesukoneen puhdistus

Pesukoneen puhdistus

pesukoneen puhdistaminen
Pesukoneen puhdistaminen ja tuulettaminen vähentävät koneen hajuja.

Pyykinpesukoneesta saattaa silloin tällöin lähteä epämiellyttävää hajua, joka joissain tilanteissa saattaa tarttua myös pestäviin pyykkeihinkin. Toiset sanovat hajun johtuvan matalista pesulämpötiloista ja toiset taas sanovat hajujen syyksi nykyaikaiset pesuaineet. Olipa syy pesukoneen hajuihin mikä tahansa, pesukoneen puhdistus poistaa yleensä kyseiset hajut. Pyykinpesukoneen puhdistus suositellaankin tehtäväksi pari kertaa vuodessa – mikäli pesukoneen käyttöaste on tavallista korkeampi tulee pesukoneen puhdistaminen tehdä aina tarpeen vaatiessa. Yleensä puhdistus voidaan tehdä melko nopeasti ja ilman kalliita erikoispuhdistusaineita. Ohessa muutamia vinkkejä pyykinpesukoneen hajunpoistoon ja puhdistukseen.

Pyykinpesukoneen puhdistus
Omalle pesukoneellesi sopivin puhdistusvaihtoehto löytyy monesti kokeilemalla. Usein pesukoneen puhdistaminen onnistuu helpoiten, kun tyhjänä olevan koneen annetaan suorittaa 90 asteen pesuohjelma (ei esipesua), käyttäen normaalia pesuainetta – käytännössä koneessa voidaan samalla pestä korkeita pesulämpötiloja sietävää valkopyykkiä. Huom. varmista pesukoneesi ohjekirjasta onko valmistaja antanut erityisohjeita pesuaineen käyttöön, usein esimerkiksi zeoliittia sisältäviä pesuaineita ei suositella. Lisäksi voit välillä kokeilla käyttää fosfaattipitoisia pyykinpesuaineita ja korkeita lämpötiloja, ehkäisemään koneeseen muuten kertyviä sakkasaostumia.

Pesukoneen puhdistus voidaan suorittaa myös marketeista saatavan pyykinpesukoneen puhdistusaineen avulla. Kyseinen puhdistusaine ei ole erityisen kallista, ja aine sisältää usein sekä saostumiin että hajuihin vaikuttavia aineita. Ennen kyseisen aineen käyttöä tulee tietysti selvittää puhdistusaineen soveltuvuus pesukoneellesi (ks. käyttöohje); yleensä kaikki uudemmat pesukoneet kestävät puhdistuksen pyykinpesukoneille suunnitellulla puhdistusaineella. Ohjekirjasta kannattaa etsiä myös mainintoja aineista ja työmenetelmistä, jotka eivät sovellu kyseiselle pesukoneelle. Näin toimimalla voit rajata pois puhdistustavat, jotka eivät sovi pesukoneellesi.

Pesukoneen puhdistus sitruunahapolla
Jotkin pesukonevalmistajat suosittelevat myös sitruunahapon käyttöä pesukoneen puhdistuksessa. Tällöin pesukoneen puhdistaminen tulee tehdä tarkkaan ohjekirjassa mainittujen annosteluohjeiden ja suositusten mukaisesti. Tyypillisesti sitruunahappoa annostellaan pesuainelokeroon (huom. ei pesupalloon) noin 90-100 g ja koneen annetaan suorittaa tyhjiltään 90 asteen pesuohjelman.

Katso myös vinkit pesukoneen puhdistamisesta etikalla.

Pesukoneen puhdistaminen perusteellisesti
Pesuohjelmien avulla tehtävän puhdistuksen lisäksi pesukoneesta helposti irtoavia osia voidaan myös puhdistaa. Helposti irrotettavilla osilla viitataan yleensä poistoputkeen ja erilaisiin suodattimiin ja sihteihin. Puhdistettavaksi tarkoitettujen osien poisto pesukoneesta on suunniteltu mahdollisimman helposti. Monesti irrotettavissa osissa on selkeästi erottuva otin tai helposti avattava lukitus; näin ollen poistettavien osien avaukseen ja irrotukseen ei tyypillisesti tarvitse käyttää voimaa tai edes työkaluja – erotuksena poistoputki, joka on saatettu kiristää tiivisteellä jonka avaamiseen tarvitaan ruuvimeisseli.

Pesukoneen päälipintojen puhdistus
Pyykinpesukoneen puhdistus on ajoittain syytä ulottaa myös koneen ulkopinnoille. Monesti pesukoneen päälipintojen puhdistaminen on pelkkää pölyjen pyyhintää, mutta pesukoneen sijoittelusta riippuen koneen kylkeen saattaa tulla vesiroiskeita, jotka voivat ajan myötä muodostaa kalkkisaostumia koneen ulkopinnalle. Kalkkisaostumat voidaan usein poistaa esim. etikkaa tai sitruunaa ja pehmeää siivousliinaa käyttämällä. Puhdistuksessa tulee välttää työtapoja, jotka voisivat naarmuttaa pesukoneen pintaa, esimerkiksi karhunkielen käyttöä.

Pesukoneen puhdistus arkena
On hyvä muistaa puhdistaa pesukoneen pesuaine- ja huuhteluainelokerot tasaisin väliajoin. Lokerot voidaan yleensä pyyhkiä puhtaaksi, jolloin voidaan varmistaa ettei luukkuihin ole jäänyt pesu tai huuhteluainetta; joka kostuessaan voisi muodostaa myös hajuja.

Puhdista myös pesukoneen sihti nukasta sekä varmista ettei pesukoneen poistoputkeen jää ylimääräistä nukkaa joka voisi aiheuttaa tukoksia. Kaikissa pesukoneissa ei välttämättä ole erillistä nukkasihtiä ja osa valmistajista on antanut erilliset ohjeet sihdin puhdistukseen; noudata siis oman pesukoneesi käyttöohjekirjassa mainittuja neuvoja – näin toimimalla pesukoneen puhdistus tehdään varmasti valmistajan antamien ohjeiden mukaan.

Pesukoneen rumpua voidaan myös tuulettaa pesukoneen ollessa käyttämättömänä; kun pesukoneen luukku ja esimerkiksi kodinhoitohuoneen tuuletusikkuna jätetään auki useammaksi tunniksi, voidaan torjua pesukoneeseen muutoin muodostuvia hajuja.

Katso vinkit myös muiden kodinkoneiden puhdistukseen.Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua