valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Mikä on sopiva pesulämpötila pyykille

Mikä on sopiva pesulämpötila pyykille


Pyykin pesulämpötilan saa lähes poikkeuksetta selville tekstiilin tai vaatteen pesumerkinnöistä (katso vesipesun pesumerkit), mutta esimerkiksi pois leikatut tai käytössä kuluneet pesulaput saattavat välillä aiheuttaa ongelmatilanteita pyykinpesussa. Ohessa lyhyet muistisäännöt sopivan pesulämpötilan ja pesuohjelman valitsemiseen.

Valkopesu
Pesulämpötila valkopesussa on tyypillisesti 95 astetta. Valkopesu on pääsääntöisesti suunnattu valkoisille tai hyvin värinsä pitäville puuvilla tai viskoosivaatteille (jossain määrin myös pellava); esimerkiksi liinavaatteet.

Kirjopesu
Nimensä mukaisesti kirjopesu on kirjaville/värikkäille vaatteille valittava pesutapa, jonka pesulämpötila voi olla 60 tai 40 astetta. Esimerkkeinä tähän ryhmään kuuluvista vaatteista käyvät monet puuvilla- tai polyesteritekstiilit. Kirjopesussa käytettävä pyykinpesuaine tulee valita aina pyykin värin mukaan.

Hienopesu
Pesulämpötila hienopesussa on joko 30 tai 40 astetta. Hienopesua suositellaan yleisesti ns. aroille tekstiileille, kuten villalle, silkille tai synteettisille kuiduille. Hienopesu voidaan tehdä koneellisesti tai käsin; pesuaineeksi kannattaa valita erillinen hienopesuaine.

Kylmäpesu
Kyseinen kylmäpesu on monelle uusi ja hieman kiistellympi käsite. Pesulämpötilana kylmäpesussa mainitaan tyypillisesti 15 astetta. Useimmiten näin alhainen pesulämpötila ei kuitenkaan riitä irrottamaan tekstiilissä olevia tahroja saati tuhoamaan bakteereja. Kylmäpesua varsinaisesti vaativia tekstiilejä on onneksi harvassa.

Pesulämpötilan huomiointi pyykkiä lajitellessa
Kodinhoitohuoneeseen (tai tilaan jossa pyykin lajittelu tapahtuu) voidaan hankkia pesulämpötilan mukaiset pyykkikorit, jolloin pyykkäri voi nopeasti nähdä missä järjestyksessä pyykki kannattaa pestä. Näin toimimalla kodinhoitohuoneen lattia ei täyty pyykkipäivänä pyykkikasoista, jotka menevät helposti sekaisin toistensa kanssa. Korien tai kassien avulla pyykki pysyy järjestyksessä myös tilanteissa joissa pyykki pitää kantaa erilliseen pesutupaan.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua