valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Miten ruohotahran saa pois vaatteista

Miten ruohotahran saa pois vaatteista


Ruohotahra pois vaatteesta

Ruohotahra eli nurmikon aiheuttama vaatteen väriääntyminen, vaatii yleensä aina esikäsittelyn ennen pesua. Esikäsittely tulisi tehdä aina vaatteen materiaalin mukaisesti, ja esikäsittelyn aikana tapahtuva hankaaminen ja harjaaminen tulisi jättää mahdollisimman vähälle.

Ruohotahran esikäsittely
Yleisesti ruohotahraa voidaan esikäsitellä kolmella eritavalla. Ehkä yleisin tapa käsitellä ruohotahra on käyttää käsisaippuaa (saippuapalaa, ei nestemäistä käsisaippuaa); esikäsittelyssä käytettävän käsisaippuan ei tule sisältää väriaineita, sillä muutoin saippuan sisältämä väriaine saattaa värjätä puhdistettavan vaatteen (käytä siis väritöntä/valkoista saippuaa). Esikäsittelyn jälkeen voit huuhdella suurimmanosan saippuasta pois ja pestä tekstiilin pesuohjeen sallimassa maksimilämpötilassa. Myös sappisaippuaa voi käyttää esikäsittelyyn.

Toinen tapa esikäsitellä ruohon tahraama vaate, on käyttää hammastahnaa. Hammastahna levitetään ruohotahran päälle harjaamalla pehmeällä harjalla (esim. vanhalla hammasharjalla). Hammastahnan käyttö sopii ainoastaan niille tekstiileille, jotka eivät kulu/kärsi harjaamisesta. Hammastahnan käyttö yhdistettynä harjaamiseen saattaa vaikuttaa tekstiilin väreihin, joten selvitä vinkin soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille ennen käyttöä.

Kolmas tapa ruohotahran käsittelyyn sopii myös jälkikäsittelyksi/toimenpiteeksi. Mikäli huomaat ettei ruohotahra ole esikäsittelystä huolimatta lähtenyt pesussa kokonaan, voit yrittää liottaa tahraa käyttäen esimerkiksi glyseriiniä tai denaturoitua spriitä (mikäli näitä aineita ei taloudesta löydy, voit kokeilla myös ns. kirkkaita alkoholeja). Näillä aineilla on liuottava vaikutus, ja ne saattavat irrottaa värejä tekstiilistä. Tästä syystä käsitelty vaate tulee pestä uudelleen käsittelyn jälkeen, ettei liuottavaa ainetta jää tekstiilin kuituihin.

Huomioitavaa esikäsittelyssä

Erityisesti farkut menettävät väriään helposti jos niihin tullutta tahraa hangataan tai harjataan voimakkaasti. Liuottimet saattavat viedä tahran lisäksi vaatteesta myös väriä, joten niiden soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille tulee selvittää ennen käyttöä.

  • Poista ruohotahrat pesuohjeen asettamissa rajoissa
  • Ruohotahrat vaativat usein esikäsittelyn
  • Vältä turhaa hankaamista ruohotahraa poistettaessa


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua