valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tekstiilin valkaisua koskevat pesumerkit

Tekstiilin valkaisua koskevat pesumerkit


Tekstiilin valkaisua koskevat pesumerkinnät voidaan tyypillisesti jakaa kolmeen osaan. Kaksi yleisintä merkkiä ovat valkaisu sallittu ja valkaisu kielletty -merkit, joiden tulkinta on varsin helppoa. Näiden pesumerkintöjen lisäksi löytyy myös happivalkaisusta kertova pesumerkki. Valkaisu mahdollisuus on usein täysin riippuvainen tekstiilin väristä ja käytetystä materiaalista. Monesti esimerkiksi täysin valkoisia ns. non-iron (itsestään siliäviä) kauluspaitoja ei suositella valkaistavaksi – vaikka kyseessä on täysin valkoinen tekstiili. Valkaisusta kertova pesumerkintä tulisikin tarkistaa aina ennen vaatteen valkaisemista. Ohessa tiedot valkaisua koskevista pesumerkinnöistä.

Valkaisusta kertovat pesumerkinnät

Valkaisu pesumerkki
pesumerkki valkaisusta Valkaisu sallittu


Valkaisun kieltävät pesumerkinnät
pesumerkki valkaisu kieltomerkki Valkaisu kielletty
pesumerkki valkaisu kielto Valkaisu kielto voidaan esittää myös tummalla kolmiolla

Happivalkaisu
pesumerkki happivalkaisu Happivalkaisun mahdollisuudesta kertova pesumerkintä

Katso myös muut tekstiilien pesumerkinnät

Huomioitavaa tekstiilien valkaisussa
Tekstiilien valkaisu suoritetaan yleensä vaaleille tekstiileille, jotka ovat tummuneet tai kellastuneet; valkaisun tarkoituksena on siis yksinkertaisesti palauttaa tekstiiliin sen alkuperäinen valkoinen/vaalea väri. Joissain tilanteissa valkaisua voidaan käyttää apuna myös tahranpoistossa, jolloin tarkoituksena on viimeistellä tahranpoiston lopputulos. Näin voidaan toimia esimerkiksi jos vaaleaan tekstiiliin on tullut mustikkatahra, joka ei tahdo lähteä pois esimerkiksi tavallisella tahranpoistoaineella. Näissäkin tilanteissa valkaisu tulee suorittaa vain jos tekstiilin pesumerkinnät sen sallivat.

Yleisesti vaatteen tai tekstiilin valkaiseminen suoritetaan valkaisuainetta sisältävän pyykinpesuaineen avulla tai ns. kloorivalkaisuna. Osa vaaleista vaatteista on mahdollista valkaista myös ruokasoodan avulla, jolloin valkaisua varten ei tarvitse hankkia erikoisaineita. Ruokasoodalla valkaisun toimivuus on varsin tapaus/tesktiilikohtaista, mutta jos haluat vaihtelua arkiseen pyykinpesuun voit kokeilla myös kyseistä vinkkiä. Katso myös:
Vesipesuun liittyvät pesumerkit
Kemiallisen pesun pesumerkit
Tekstiilien kuivaukseen liittyvät pesumerkit
Yleistä tietoa vaatehuollostaLöysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua