valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Valkopyykki ja valkopesuaine vaaleille tekstiileille

Valkopyykki ja valkopesuaine vaaleille tekstiileille


Valkopesu tai valkopyykki -termejä käytetään vaaleiden tai täysin valkoisten tekstiilien pesusta, joka tapahtuu yleensä korkeassa – lähes 95 asteen pesulämpötilassa. Näin korkean pesulämpötilan käyttö ei useinkaan ole mahdollista värillisten vaatteiden kanssa (kirjopesu) sillä vaatteiden värit kärsisivät näin korkeista lämpötiloista – – valkopyykissä tätä vaaraa ei luonnollisestikaan ole olemassa.

Valkopesu alkaa pyykin lajittelusta
Pestävän pyykin lajittelu luo pohjan myös valkopyykille. Lajittelun yhteydessä valkoiset ja vaaleat tekstiilit (jotka voidaan pestä valkopyykissä) lajitellaan omiksi koneellisikseen. Lajittelun yhteydessä kannattaa tarkastaa jokaisen pestävän tekstiilin pesumerkinnät ja varmistaa, että tekstiili on mahdollista pestä materiaalinsa puolesta – valkopyykin vaatimassa – korkeassa pesulämpötilassa. Lajittelun yhteydessä vakoiset tekstiilit ja vuodevaatteet tulee myös avata/käydä läpi, jolloin varmistetaan ettei pyykin sekaan ole päässyt värillistä pyykkiä. Näin toimimalla varmistetaan ettei valkopyykin joukkoon päädy kirjopesuun kuuluvaa pyykkiä, joka voisi värjätä valkoiset tekstiilit.

Valkopyykki ja materiaalit
Valkopesu soveltuu nimensä mukaisesti siis täysin valkoisille – tai vaaleille värinsäpitäville tekstiileille, jotka on valmistettu puuvillasta tai viskoosista. Joissain tapauksissa myös pellavatekstiilejä, voidaan pestä valkopyykin joukossa. Valkopyykin soveltuvuus tekstiilille on kuitenkin aina määritettävä tapauskohtaisesti, tekstiilin pesumerkintöjen ja värin perusteella.

Valkopesuaine
Valkopyykki pestään nimensä mukaisesti erillisellä valkopesuaineella, joka on suunniteltu erityisesti valkoisten ja vaaleiden tekstiilien pesuaineeksi. Valkopesuaine ei automaattisesti tarkoita valkaisuainetta tai tekstiilin valkaisemista – vaikka monet valkopesuaineet saattavatkin sisältää hieman valkaisuainetta, joka palauttaa valkoiseen tekstiilin sille ominaisen värin. Monesti valkopesuainetta voidaan käyttää ainoastaan valkopyykinyhteydessä, sillä kyseiset pesuaineet on suunniteltu toimimaan kuumissa ja korkeissa pesulämpötiloissa.

Valkopesu merkki
Valkopesulle ei tyypillisesti ole olemassa mitään omaa pesumerkkiään tai valintamerkkiä pesukoneessa; kuten edellä mainittiin valkopesu on käytännössä yhdistelmä valkoista pyykkiä, korkeaa pesulämpötilaa ja valkopesuainetta. Oikeastaan ainoa valkopesu merkki, joka on olemassa – on tekstiilin vesipesun merkki, joka kertoo kestääkö tekstiili valkopesussa vaadittavan pesulämpötilan.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua