valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pellavan hoito ja säilyttäminen

Pellavan hoito ja säilyttäminen


Pellava on arvostettu materiaali joka säilyy pitkään – jopa sukupolvelta toiselle – jos pellavan hoito ja säilytys suoritetaan oikein. Pellavalle ominainen rypistyväisyys tulee luonnollisesti huomioida niin pellavan säilytyksen kuin pellavan hoidonkin aikana, jolloin pellavasta valmistettua tekstiiliä ei tarvitse alkaa oikomaan ja silittämään esimerkiksi käyttöönoton yhteydessä. Ohessa muutamia vaatehuollon huomioita pellavan hoitoon ja säilytykseen liittyen.

Pellavan peseminen
Pellava on vesipestävä tekstiili, jonka pesulämpötila ja jälkikäsittelytoimenpiteet riippuvat tekstiilin mahdollisista seoksista ja/tai koristeista ja kuvioinneista. Tästä syystä pellavan pesuun liittyvät ohjeet tulisi tarkistaa aina tekstiilin pesumerkinnöistä. Lue lisää pellavan pesemisestä.

Pellavan säilytys
Koska pellava sietää mekaanista rasitusta melko huonosti, tulisi pellavasta valmistetut tekstiili varastoida paikassa jossa siihen ei kohdistu minkäänlaista rasitusta. Pellavatekstiilit tulisi myös säilyttää ns. löysästi viikattuna, jolloin tekstiiliin ei tule voimakkaita taitteita jotka näkyisivät ryppyinä/vekkeinä tekstiilissä.

Mikäli pellavatekstiili ei ole arkikäytössä tai kyseistä tekstiiliä ei käytetä kovinkaan usein, tulisi pellavan säilytys suorittaa paikassa, jossa ilma pääsee vaihtumaan riittävän hyvin; ja josta mahdollinen kosteus poistuu riittävän tehokkaasti. Kosteuden suhteen on myös hyvä huomioida että säilytykseen siirrettävän pellavatekstiilin tulisi olla täysin kuiva (esim. pesun jäljeltä). Nahkeana tai kosteana säilytykseen siirrettävä pellavatekstiili alkaa helposti homehtumaan ja haisemaan kosteuden seurauksena.

Pellavan hoito-ohjeet
Pellavan hoito on varsin vaivatonta kunhan pellavasta valmistettua tekstiiliä on muistettu säilyttää oikein. Usein riittää kun pellavatekstiili tuuletetaan ja oikaistaan muotoonsa säännöllisesti – esimerkiksi ns. juhlakäytössä oleva pellavapöytäliina voidaan ottaa säilytyksestä paria päivää ennen – tuulettaa hyvin ja tarvittaessa oikaista ennen käyttöönottoa (oikomisen tarve on aina tekstiilikohtaista). Tämän jälkeen pöytäliina voidaan laitta roikkumaan esim. pyykkinarulle (sisätilaan) tai vaikka oven päälle odottamaan käyttöä.

Tahrojen poisto on osa pellavan hoitoa
Pellavaan tulleet tahrat tulisi poistaa aina mahdollisimman nopeasti, jolloin tahrassa olevat ainesosat eivät ole vielä ehtineet värjätä pellavan kuituja. Nopealla tahranpoistolla pystytäänkin usein välttämään voimakkaiden kemikaalien ja tahranpoistoaineiden käyttö. Paras ja nopein tapa nestemäisten tahrojen poistoon pellavan pinnalta on tahran imeyttäminen toiseen tekstiiliin – esim. talouspaperiin. Näin toimimalla minimoidaan tekstiilin pinnalla olevan nesteen määrä ja tahran mahdollinen leviäminen. Tämän jälkeen tekstiili pestään pesumerkintöjen mukaisesti (ks. pellavaan pesuun liittyvä linkki yllä).


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua