valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Mitä pesumerkinnät tarkoittavat

Mitä pesumerkinnät tarkoittavat


vaatteen pesumerkit
Tutustu vaatteen pesumerkkeihin huolella ennen pesua.


Vaatteiden pesumerkinnät kertovat tekstiilille sopivan pyykinpesu, kuivaus- ja silitystavan. Pesumerkinnät jaetaan yleisesti viiteen ryhmään (vesipesu, kemiallinen pesu, kuivaus, valkaisu ja silitys). Pesumerkit kertovat yleensä myös sen suositellaanko huuhteluaineen käyttöä kyseiselle tekstiilille. Ohessa tarkemmat selvitykset siitä, mitä pyykinpesu symbolit / merkit (eli pesumerkinnät) pitävät sisällään.

Pesumerkinnät – Vesipesu
pesumerkit vesipesu
Vesipesua koskevat pyykinpesu symbolit ovat melko selkeitä. Vesipesua koskevat pesumerkinnät kertovat myös tekstiilin pesulämpötilan. Mikäli pesumerkin alla on yks viiva, on suositeltavaa pestä tekstiili puoliksi täydessä koneessa ja valita hellävarainen pesuohjelma (keinokuituja tms.). Kaksi peräkkäistä viivaa puolestaan tarkoittaa hienopesua tai erittäin hellävaraista käsittelyä.

Vesipesua koskevat pesumerkinnät ’vain käsinpesu’ (lämpötila yleensä 40) ja ’vesipesu kielletty’. Katso kaikki vesipesua koskevat pesumerkit.

Pesumerkinnät – Kemiallinen pesu
pesumerkit kemiallinen pesu
Ympyrän sisällä oleva kirjain kertoo siitä, että kyseinen tekstiili on kemiallisesti pestävä. Näissä tapauksissa tekstiili kannattaa viedä pesulaan pestäväksi. Pesumerkintä ’kemiallinen pesu kielletty’ kuuluu myös tähän ryhmään. Katso kaikki kemiallisen pesun pesumerkit.

Pesumerkinnät – Valkaisu
pesumerkit valkaisu
Valkaisua koskevat pesumerkinnät ovat yleensä kolmion sisällä olevat ’cl’ kirjaimet (valkaisu sallittu). Tai valkaisun kieltävä pesumerkintä. Katso muut valkaisua koskevat pesumerkit.

Pesumerkinnät – Silitys
pesumerkit silitys
Tekstiilin silittämistä koskevat pesumerkinnät kertovat lämpötilan jossa tekstiili tulee silittää. Yksi piste tarkoittaa alhaista lämpötilaa (korkeintaan 110 C). Kaksi pistettä tarkoittaa keskilämpötilaa (korkeintaan 150 C). Kolme pistettä korkeaa lämpötilaa (korkeintaan 200 C). Tuotteesta voi löytyä myös silityksen ja mankeloinnin kieltävä merkintä. Katso silitystä koskevat pesumerkinnät.

Pesumerkinnät – Kuivaus
pesumerkit rumpukuivaus
pesumerkit kuivaus
Pyykinkuivausta koskevat pesumerkinnät kertovat voidaanko tekstiili kuivata esim. kuivausrummussa (kaksi pistettä merkissä tarkoittaa normaalia lämpötilaa; yksi piste taas matalaa lämpötilaa). Kuivaukseen liittyy myös merkinnät tasokuivauksesta, kuivauksesta vettä valuvana ja kuivaus ripustettuna. Katso tarkemmin:
Pyykin kuivaukseen liittyvät pesumerkit
Linkoukseen liittyvät pesumerkit
Rumpukuivaukseen liittyvät pesumerkitLöysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua