valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Täkin pesu pesukoneessa

Täkin pesu pesukoneessa


Peitto, eli täkki on hyvä pestä pari kertaa vuoden aikana, oikein suoritettujen hoitotoimenpiteiden ansiosta peiton käyttöikä pitenee – eikä peittoon muodostu esimerkiksi epämiellyttäviä hajuja. Mikäli käytät kesällä ja talvella eri täkkiä, on todennäköistä että yksi pesukerta vuodessa riittää pitämään täkin puhtaana. Tällöin täkin pesu voidaan ajoittaa esimerkiksi käyttökauden loppuun, eli syksyyn jolloin kesäkäytössä oleva täkki siirretään kausisäilytykseen.

Täkin peseminen pesukoneessa
Täkin pesu onnistuu hyvin tavallisessa pesukoneessa, kunhan koneen pesurumpu on vain riittävän iso ja kestää märän täkin painon. Kokonsa puolesta täkkien pesu suositellaan tehtäväksi yksi täkki kerrallaan, jolloin kostuneen täkin paino ei rasita liiaksi pesukoneen moottoria. Erityisen painavista materiaaleista valmistettujen täkkien peseminen (esim. untuva vuodevaatteet) tulee arvioida aina tapauskohtaisesti.

Täkin pesuohje
Ennen kuin aloitat täkin pesemisen tutustu huolella täkin pesumerkintöihin – varmista oikea pesulämpötila ja etsi mahdollisia hienopesuun viittaavia suosituksia. Jälkikäsittelyä varten voit etsiä myös linkouksen ja rumpukuivauksen pesumerkkejä.

Huomioithan ettei täkkien yhteydessä tyypillisesti käytetä lainkaan huuhteluaineita, ja pesuainettakin voidaan annostella tavallista vähemmän – yleensä 1/3 tavallisesta pesuainemäärästä riittää hyvin puhdistamaan täkin. Täkin pesu kannattaa suorittaa hienopesuaineella tai muulla täysin hajusteettomalla pesuaineella. Näin toimimalla pyritään ehkäisemään hajusteiden aiheuttamia ongelmia.

Pesun jälkeen – täkin olleessa vielä kostea – on hyvä oikoa täkki ja varmistaa sen (täytteiden) tasaisuus. Täkin varsinainen kuivaus voidaan yleensä tehdä ilmavassa paikassa, joka ulkona narulla tai sisällä tason päällä (elleivät pesumerkinnät muuta kerro). Täkkiä on hyvä muistaa pöyhiä ja käännellä kuivauksen aikana; näin toimimalla varmistetaan etteivät täkin täytteet valu yhteen tai kahteen kohtaan.

Jos käytössäsi on erityisen painava / raskas peite ja epäilet kyseisen peitteen painon aiheuttavan ongelmia pesukoneellesi (peiton paino kasvaa kastuessa), on suositeltavaa viedä täkki pesulaan pestäväksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua