valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Veritahrojen poistaminen

Veritahrojen poistaminen


Veritahrat ovat vaatteissa melko yleisiä tahroja, jotka lähtevät aina parhaiten pois tuoreeltaan. Kokosimme yhteen muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä joiden avulla veren tahrimat vaatteet saadaan jälleen käyttökelpoisiksi.

Veritahra pois vaatteesta tai tekstiilipinnalta
Kun veritahraa poistetaan tekstiilistä tulee muistaa kolme tärkeää sääntöä. Ensiksi tahraa ei tule yrittää pyyhkiä pois, pyyhkiminen tyypillisesti vain levittää tahraa suuremmaksi. Mikäli tahraa halutaan yrittää imeyttää esim. talouspaperiin tulee imeyttäminen tehdä varovasti paperin kulmalla, jolloin veritahraa ei levitettä. Toinen tärkeä asia on muistaa käyttää aina kylmää vettä tahran mahdollisessa huuhtelussa. Lämpimän veden käyttö auttaa verta hyytymään, jolloin tahra tarttuu tekstiiliin kiinni entistä varmemmin. Kolmanneksi, tuoreen veritahran voimakkaasta hankaamisesta ei tyypillisesti ole mitään hyötyä (kangas ainoastaan kuluu); veren aiheuttama värjääntyminen lähtee tekstiilistä parhaiten pois pesemällä ja tahranpoistoaineita käyttäen.

Veritahrat pois yleisimmiltä materiaaleilta
Yleisimmiltä materiaaleilta suhteellisen tuore veritahra lähtee pois, kun tahraa liotetaan kylmässä suolavedessä (liotusaika min. 20-30 minuuttia). Arkojen ja herkästi väriä luovuttavien materiaalien puhdistukseen suolaveden käyttö ei välttämättä sovellu, joten kyseisen vinkin sopivuus puhdistettavalle materiaalille tulisi selvittää etukäteen.

Veritahrojen esikäsittelyyn voidaan käyttää myös sappisaippuaa tai muuta tahranpoistoaineitta, joka soveltuu puhdistettavalle tekstiilille.

Pinttynyt veritahra
Puuvillaan tai pellavaan kiinni kuivunut veritahra vaatii tyypillisesti yön yli liotuksen – haaleassa (n. 30 asteisessa) vedessä johon on ensin liuotettu entsyymipitoista pyykinpesuainetta. Tämän jälkeen tahriintunut tekstiili pestään hoito-ohjeen mukaisesti. Vaaleat tekstiilit saattavat tarvita myös valkaisun ennen kuin veritahra lähtee tekstiilistä.

Muita vinkkejä veritahrojen poistoon
Tähän kappaleeseen kokosimme muutamia käyttäjien lähettämiä vinkkejä veritahrojen poistoon. Näiden vinkkien kokeilu vaatii puhdistettavan materiaalin ja käytettävän puhdistustekniikan hyvää tuntemista; joten näiden vinkkien soveltuvuus puhdistettavalle materiaalille tulisi varmistaa etukäteen.

Klooria (kloriittia) sisältävät pesu- ja valkaisuaineet puhdistavat (ja valkaisevat) myös veren tahrimat tekstiilit. On kuitenkin hyvä huomioida ettei klooripohjaiset puhdistusaineet sovellu läheskään kaikille tekstiileille; lisäksi klooria sisältävien puhdistusaineiden käsittelyssä tulee olla erittäin varovainen ja noudattaa tuotteessa mainittuja suojamääräyksiä.

Veritahraa voidaan kostuttaa ja esikäsitellä myös sitruunamehulla. Arka tai helposti väriä luovuttava kangas saattaa kuitenkin värjääntyä sitruunan käytöstä, joten kyseistä toimintatapaa ei suositella kaikille tekstiileille.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua