valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Sitruuna apuna puhdistuksessa

Sitruuna apuna puhdistuksessa


Sitruuna on kaikille tuttu hedelmänä, mutta siivouksen apuvälineenä sitruuna on monelle tuntematon. Sitruunan teho siivous käytössä perustuu pitkälti hedelmän sisältämään orgaaniseen sitruunahappoon, jota on tuoreen sitruunan mehussa n. 5-6%.

Sitruunan käyttö siivouksessa
Sitruunaa ja kemiallisesti tuotettua sitruunahappoa (jauhe; saatavilla apteekeista) tulee käyttää siivouksessa hieman eri tavoilla. Hedelmän mehu ei luonnollisesti sovellu kodinkoneiden puhdistukseen kalkkisaostumista. Sitruunamehu taas saattaa aiheuttaa värjääntymiä jos mehua käytetään tahranpoistoon tekstiileistä (erityisesti herkät tekstiilit; varmista sopivuus puhdistettavalle pinnalle).

Sitruunan käyttö laattojen puhdistuksessa
Tuoreen sitruunan mehua voidaan käyttää esim. tummumaan päässeiden laattojen puhdistuksessa. Halkaise sitruuna puoliksi ja hiero sitruunamehua tummuneeseen kohtaan muutaman minuutin ajan. Voit vielä tehostaa käsittelyn vaikutusta puristamalla sitruunamehua laattaharjaan (ns. hankauslevy) ja uusimalla toimenpiteen. Tämän jälkeen huuhtele lattia puhtaaksi vedellä. Jos et halua happaman sitruunamehun päätyvän laattojen saumoihin (hapan aine voi vaurioittaa joitain laatta saumoja), voit kostuttaa saumat ennen vinkin kokeilua; tai asetaa pyyhkeen puhdistettavan laatan saumojen päälle.

Saunan lasioven puhdistus sitruunalla
Sameaksi päässeen lasioven puhdistus onnistuu myös sitruunalla. Leikkaa sitruuna puoliksi ja hiero tuoreen sitruunan mehua tummuneisiin kohtiin. Käsittelyä voi tehostaa puristamalla sitruuna mehua pyyhkeeseen tai ikkunankuivaimen vaihtosieneen ja toistamalla käsittelyn. Lasioven pintaa ei tietysti tule naarmuttaa puhdistuksen aikana, joten puhdistuksen aikana tulee välttää hankaavien välineiden (kuten karhunkielen) käyttöä. Lopuksi lasiovi huuhdellaan puhtaaksi vedellä.

Sitruuna ja ikkunoiden puhdistus
Rasvaisia sormenjälkiä on mahdollista puhdistaa ikkunoista käyttämällä tuoretta sitruunaa. Pyyhi tahra ensin kostealla siivousliinalla (poistaa suurimman lian); tämän jälkeen käsittele tahra sitruunalla (anna vaikuttaa pari minuuttia); ja pese ikkuna normaalisti.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua