valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ikkunanpesu – neuvot ja ohjeet

Ikkunanpesu – neuvot ja ohjeet

ikkunoiden pesu kotona
Ikkunoiden pesu on osa arkista kodinhoitoa keväästä syksyyn.

ikkunan pesu apuvälineet
Ikkunanpesu ei vaadi suurta määrää apuvälineitä.


Ikkunan pesu on varsin arkinen kotityö, jonka suorittaminen parantaa asunnon yleissiisteyttä ja viihtyvyyttä huomattavasti. Kodinhoidon kannalta ikkunoiden peseminen onkin varsin tärkeä tehtävä, jonka suorittamista ei kannata turhaan lykätä eteenpäin. Tästä artikkelista löydät vinkkejä ja erilaisia työtapoja joiden avulla ikkunalasit saadaan puhtaaksi.

Ikkunoiden pesu on hyvä aloittaa siirtämällä kukat ja verhot (sekä muut esineet ja huonekalut) pois ikkunoiden pesun tieltä. Näin toimimalla pesijän ei tarvitse varoa kukkapurkkeja tai muita ikkunan edessä olevia esineitä. Samalla suojaan siirretyt esineet säästyvät myös ikkunanpesun mahdollisesti aiheuttamilta kosteushaitoilta; varsinkin jos tapanasi on käyttää runsaasti vettä ikkunoiden pyyhkimiseen. Ennen ikkunanpesun aloittamista kannattaa lattialle levittää myös pyyhe, joka kerää ikkunasta mahdollisesti tippuvan veden. Pyyhettä on hyvä käyttää apuna varsinkin sisäänpäin aukeavien ikkunoiden pesussa.

Ikkunanpesu ja tarvikkeet:
– Ikkunalasta tai muu kuivain
– Pesuainetta (ikkunanpesuainetta tai astianpesuainetta)
– Vanha (nukkaamaton) liina tai keittiöpyyhe.

Ikkunanpesuohjeet
Itse ikkunoiden pesu on hyvä aloittaa pyyhkimällä ikkunasta ja puitteista pölyt ja muu lika pois. Esimerkiksi kesällä ikkunalaudat ja karmit keräävät helposti kasvien siitepölyä, joka on hyvä pyyhkiä pois ikkunanpesun yhteydessä. Ikkunalautoihin ja puitteisiin tulleita tahroja voidaan poistaa myös ruokasoodasta ja vedestä tehtävällä seoksella. Tämä seos on huomattavasti liuottimia hellävaraisempi, ja toimii hyvin esim. maalatuilla pinnoilla.

Tee näin:
1. Tee tarvittava työtila ikkunan ympärille, ja tuo tarvikkeet, sekä pesuvesi/-aine paikalle.
2. Puhdista ikkunan karmit, ikkunalauta ja ikkunan välit pölystä ja irtoliasta.
3. Pyyhkäise puhdistettava ikkunalasi nihkeällä rätillä ennen kostuttamista.
4. Kostuta ikkunalasi pesuvedellä/aineella, kuivaa ikkuna (huuhtelu vain tarvittaessa).
5. Aloita ikkunanpesu aina uloimmasta ikkunasta ja lasipinnasta. Näin pestyyn pintaan ei tarvitse enää koskea.


Ikkunanpesu ja pesuveden tekeminen
Seuraava vaihe ikkunan pesussa on pesuveden tekeminen. Jos ikkunan pesu tehdään kaupasta hankittavilla ikkunanpesuaineilla (yleensä ruiskupullossa), ei pesuveden tekoon tietysti ole aihetta. Muissa tapauksissa ikkunan pesuun soveltuva pesuvesi tehdään pesuaineen tuotepakkauksessa mainittujen ohjeiden mukaisesti (pesuainetta sekoitettaan ohjeissa mainituissa suhteissa veteen). Jos varsinaisia ikkunanpesuaineita ei ole saatavilla, (tai niitä ei haluta käyttää) voidaan ikkunan pesuun sopiva käyttöliuos valmistaa myös tavallisesta nestemäisestä käsitiskiaineesta tai neutraalista yleispuhdistusaineesta. Molemmissa tapauksissa puhdistusainetta annostellaan pesuveden joukkoon vain muutama tippa.

Ikkunoiden kirkastus etikalla
Mikäli ikkunan lasit halutaan ”kirkastaa”, voidaan ne pyyhkäistä (ennen varsinaista pesua) etikasta ja vedestä tehdyllä seoksella. Etikasta ja vedestä tehtävää seosta on mahdollista käyttää myös varsinaiseen pesuaineen tilalla.

Seuraavaksi onkin vuorossa varsinainen lasien pesu. Jos lasit ovat olleet pitkään pesemättä tai ne ovat erityisen likaiset on syytä käyttää erityistä ikkunanpesuainetta ikkunoiden pesuun. Erittäin likaiseksi päässeet lasit on lisäksi hyvä myös huuhdella pesun jälkeen puhtaalla vedellä, jolloin pesutulos voidaan varmistaa.

Ikkunoiden peseminen ja ikkunalastan käyttö
Ikkunalastaa käytettäessä on tärkeää huomioitava ettei ikkunaan jää raitoja. Koska kotitöissä käytettävä ikkunalasta on harvoin koko ikkunan levyinen, joudutaan ikkuna puhdistamaan lastalla osa kerrallaan. Tällöin onkin tarpeellista saada ikkunalasta kulkemaan puhdistettavan osan/alueen läpi ns. yhdellä vedolla. Ikkunalastaa ei tule myöskään käyttää kuivaan ikkunaan, koska lastan kumi saattaa jättää kuivaan ikkunaan jälkiä. Jos siis ikkunaan jää lastan jäljiltä muutama vesitippa, voit pyyhkäistä ne helposti pois siivousliinalla.

Ikkunalastan vetosuunta voi olla, joko pysty tai vaakasuuntainen ikkunan mallista riippuen, pääasia on että työ tehdään järjestelmällisesti. Ikkunalastan lisäksi kuivaus vaiheeseen kannattaa varata myös pyyhe, johon imeytetään ikkunalastan kokoama likavesi. Näin toimimalla likavesi ei pääse valumaan pitkin ikkunaa ja karmeja. Ikkunalasta tulee myös muistaa pyyhkäistä kuivaksi jokaisen vedon jälkeen, muutoin lasta liikuttaa likaista pesuvettä pitkin ikkunalasia, joka heikentää pesutulosta.

Ikkunan pesu ja kuivaus
Ikkunalaseja ei tyypillisesti tarvitse kuivattaa lastoituksen jälkeen mitenkään. Sen sijaan ikkunanpesun jälkeen kannattaa tarkastaa paljonko vettä on valunut ikkunan alanurkkiin ja karmeihin. Esimerkiksi karmeihin tai ikkunalaudalle kuivuneet valumajäljet ovat varsin ikävän näköisiä, joten ne on hyvä pyyhkäistä pois ikkunan pesun päätteeksi esimerkiksi tavallisella siivousliinalla.

Sanomalehden käyttäminen ikkunan pesussa
Ennen vanhaan huokoista (pinnoittamatonta) sanomalehtipaperia käytettiin apuna ikkunoiden pesussa. Käytännössä ikkunalasi kostutettiin ensin siivousliinalla, jonka jälkeen ikkuna kuivattiin taitellun sanomalehden avulla; eli sanomalehti korvasi ikkunalastan. Vinkin toiminta perustuu puhtaasi siihen, että kosteus imeytetään sanomalehden paperiin. Mikäli kokeilet tätä vinkkiä huomaa, että kostuessaan sanomalehti voi luovuttaa painomustetta, joka aiheuttaa tahroja esim. ikkunan karmeihin.

Ikkunan pesu – Huomioitavaa:
Ikkunanpesua tulisi välttää talvella pakkasen takia. Mikäli ikkunat halutaan pestä pakkasesta huolimatta tulisi ikkunoiden pesuveteen lisätä tilkka spriitä, tai vaihtoehtoisesti käyttää autonlasinpesunestettä. Nämä keinot eivät siltikään poista ongelmaa, jossa kosteutta saattaa päätyä ikkunoiden tiivisteisiin (ikkunan ollessa avattuna).

Ikkunanpesua tulisi välttää ajankohtana jolloin aurinko paistaa kirkkaasti suoraan ikkunoihisi. Kirkas auringonpaiste haittaa näkyvyyttä ikkunoita pestessä, joten lopputulosta on vaikea nähdä ikkunoita pestessä. Paahtava kuumuus puolestaan saattaa kuivattaa pesuaineen ikkunan pintaan, ja haitat näin ikkunan pesua.

Saippuaa ei ole hyvä käyttää ikkunanpesussa. saippua jättää ikkunat helposti kirjaviksi, koska saippuaa on vaikea huuhtoa pois.

  • Valitse oikeat välineet ikkunoiden pesuun
  • Muista pesuaine
  • Älä käytä saippuaa pesuaineena
  • Vältä turhaa hankaamista


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua