valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Takan ja kaakeliuunin puhdistus

Takan ja kaakeliuunin puhdistus

takka puhdistus ja tulisijan siistiminen
Takan puhdistus pitää tulisijan ulkonäön kunnossa

Takan puhdistus ja puhdistuksessa käytettävä aineet määräytyvät aina takan pintamateriaalin mukaan. Kaakeliuunit ja takat tulisi puhdistaa säännöllisesti sekä käyttökauden aikana että sen ulkopuolella; sillä mitä kauemmin pöly, noki ja muu irtolika saavat olla kiinni takan pinnoilla, sitä varmemmin ne myös pinttyvät takkaan kiinni. Ohessa muutamia takan puhdistukseen liittyviä huomioita.

Tuhkan poisto takasta tai kaakeliuunista
Palojätteen – yleisimmin tuhkan – poisto tulipesästä kuuluu osana takan puhdistukseen, sillä etenkin avonaisena olevaan takkaan jätetty tuhka saattaa helposti levitä huoneistoon esimerkiksi tuuletuksen yhteydessä. Tuhkaa tai muuta palojätettä käsitellessä on syytä muistaa, että tuhka ja hiilet/kekäleet säilyvät kuumina yllättävänkin pitkään. Mikäli takassa ei ole tarvetta polttaa puita joka ilta (esim. talvella) kannattaa tuhkan antaa jäätyä pari päivää ennen palojätteen poistamista. Tällöinkin tuhka tulisi poistaa metallisen tuhkalapion ja ämpärin kanssa, sillä muoviastiat saattavat helposti sulaa joutuessaan kosketuksiin kuuman tuhkan kanssa.

Takan tai kaakeliuunin tulisija on syytä puhdistaa ajoittain myös erillisen tuhkaimurin avulla – yleensä kyseinen laite on nuohoojan käytössä, jolloin puhdistus voidaan tehdä osana nuohousta. Huomaathan ettei tavallista pölynimuria tule käyttää tuhkan imurointiin, sillä hienojakoinen tuhka tukkii helposti tavallisen pölynimurin.

Takan puhdistus
Perinteisen vuolukivitakan ulkopinnat ovat yleensä puhdistettavissa miedon saippuaveden ja puhdistusliinan avulla. Vuolukiven pintaan on saattanut jäädä myös steariinitahroja esimeriksi kynttilöiden polttamisesta, jotka vaativat yleensä erityisaineiden (kivelle sopiva puhdistusspray) käyttöä. Kivipintaan tulleet tahrat tulisikin pyrkiä poistamaan juuri puhdistusaineiden avulla, sillä jos tahraa lähdetään kaapimaan pois terävän metallisen esineen avulla, naarmuuntuu takan pinta hyvinkin helposti.

Myös takan tulisijan sisäpinnat voidaan usein pestä/pyyhkiä laimealla tiskiaineseoksella (vettä ja tiskiainetta); tulisijan puhdistus voidaan tehdä esimerkiksi tuhkan poiston päätteeksi takan ollessa täysin jäähtynyt. Pesu kannattaa aloittaa tulisijan yläosista, jolloin pesuveden aiheuttamat nokivanat valuvat vielä puhdistamattomalle pinnalle; jolloin samaa kohtaa ei tarvitse pyyhkiä useaan kertaan.

Kaakelitakan eli kaakeliuunin puhdistus
Myös kaakeliuunin tai kaakelitakan puhdistaminen voidaan suorittaa miedolla saippuavedellä ja pesuliinalla. Koska kaakeliuunin pinnassa on yleensä pieni kiilto, tulee työssä käyttää ainoastaan pehmeää puhdistusliinaa; sillä naarmut ja viirut näkyvät kaakelitakan pinnassa erittäin helposti – älä siis käytä mitään apuvälinettä, joka voisi naarmuttaa kaakeliuunin pintaa puhdistuksen aikana.

Kaakelitakan saumaukset ovat puhdistuksen kannalta hieman ongelmalliset. Monesti saumat ovat niin kapeat ettei niitä yksinkertaisesti saada puhdistettua kunnolla. Monesti saumojen uusiminen onkin ainoa – oikeasti näkyvää tulosta tuottava – puhdistustapa.

Takan tai kaakeliuunin lasiluukut
Monien takkojen ja kaakeliuunien tulisijan edessä on lasinen luukku, joka kerää itseensä käytönaika nokea, jolloin luukku alkaa helposti näyttämään varsin likaiselta. Lasiluukun puhdistukseen myydään jos jonkinlaisia puhdistusaineita, mutta aivan ensimmäiseksi nokitahrojen poistoa kannattaa kokeilla takan tulisijassa olevassa jäähtyneellä tuhkalla (huom. tuhkan ja tulisijan tulee olla täysin jäähtynyt). Kostuta esimerkiksi siivousliinan tai talouspaperin kulma ensin veteen ja sitten tuhkaan; ja hiero sen jälkeen tuhkaa lasiluukun sisäpintaan. Lopuksi kuivaa lasiluukku huolellisesti.

Takan puhdistus ja puumateriaalien valinta
Takassa poltettavan puun huolellisella valinnalla, voidaan jonkin verran vähentää takan puhdistuksen tarvetta. Kun takassa poltetaan ainoastaan kuivaa ja käsittelemätöntä puuta voidaan useinkin vähentää takan tulisijan puhdistuksen ja takan sauhuttamisen aiheuttamaa puhdistus tarvetta. Avoimissa (ilman luukkua olevissa) takoissa kannattaa polttaa ainoastaan lehtipuista valmistettuja halkoja (esim. koivu), jolloin kipinöiden lentelystä ei tarvitse huolehtia.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua