valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Nokitahrat pois helposti

Nokitahrat pois helposti


Nokitahrat ovat ikäviä näkyjä, ovatpa ne sitten takan tai saunan kiukaan suuluukussa taikka vaatteissa. Kiukaaseen tai takkaan nokitahroja saattaa ilmestyä suuluukun yläpuolelle, jos takassa on poltettu liian ”suurta liekkiä” (tuli/liekki ei ole pysynyt takan tulipesässä); tai jos takka on toistuvasti sauhuttanut sisälle – – jolloin nokea löytyy todennäköisesti suuluukun lisäksi myös tilan katosta ja seinistä. Takan tai kamiinan huono vetävyys on usein ongelmana etenkin matalapaineen aikana; tulisijan täyttöasteeseen liittyvät ongelmat ovat puolestaan käyttäjän helposti kontrolloitavissa.

Nokitahran poisto lasi- tai tiilipinnalta
Nokitahran poistoon lasipinnoilta tai tiilipinnoilta voidaan käyttää hieman kostutettua pyyhettä ja jäähtynyttä tuhkaa. Kostutettua pyyhettä (tai pyyhkeen kulmaa) painellaan ensin jäähtyneessä tuhkassa. Tämän jälkeen nokitahrat hangataan irti pyyhkeen avulla. Tällä menetelmällä nokitahrat on helppo saada pois esim. puulämmitteisten uunien suuluukuista. Toinen suosittu menetelmä esimerkiksi saunan kiukaiden lasiluukkujen puhdistukseen on hangata nokitahraa tavallisen (pinnoittamattoman) sanomalehtipaperin avulla.

Mikäli käytät noen poistoon tuhkaa, muista että tuhka ja kekäleet pysyvät kuumina vähintäänkin useita tunteja (joskus jopa päiviä) kiukaan tai takan sammumisen jälkeen. Tästä syystä tuhkaa ei ole viisasta käsitellä paljain käsin vaan työssä on hyvä käyttää asianmukaisia suojakäsineitä, jotka kestävät lämpöä. Kun poistat nokitahroja lasipinnoilta (esim. suuluukut) muista käyttää työmenetelmiä, jotka eivät naarmuta tai muutoin kuluta lasin pintaa. Jos lasi naarmuuntuu on nokitahrojen poisto jatkossa entistä vaikeampaa, sillä nokea kerääntyy helposti naarmun pohjalle, josta sitä on erittäin hankalaa poistaa.

Nokitahra pois vaatteesta
Vaatteen pinnalle tullut nokipöly lähtee yleensä pois kevyellä harjaamisella tai imuroinnilla. Jos nokitahra on tullut vaatteeseen hankauksen kautta ei pelkkä harjaaminen aina riitä, vaan tarvitaan puhdistuskeinoja, jotka poistavat noen myös tekstiilin kuiduista. Näissäkin tilanteissa on ensin hyvä yrittää poistaa nokitahraa harjaamalla (vältä kuitenkin pinnan turhaa kuluttamista), sillä näin tahraa ei tarvitse kastella; joka helposti voi aiheuttaa nokitahran leviämisen ja imeytymisen.

Ennen tahranpoiston aloittamista tutustu aina vaatteen pesumerkintöihin ja muihin tekstiilimerkintöihin, joista selviää mitkä puhdistuskeinot sopivat tahriintuneelle tekstiilille. Edellä mainittu harjaaminen on usein hyvä esikäsittely tapa noen aiheuttamien tahrojen poistossa, sillä näin vaatteen pinnalla oleva ylimääräinen nokipöly saadaan poistettua. Tämä puolestaan helpottaa tahranpoistoa.

Nokitahraa voidaan esikäsitellä ennen tekstiilin pesua joko vedellä ja käsitiskiaineella, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai sappisaippualla. Esikäsittelyn jälkeen noen tahraama tekstiili on syytä pestä suhteellisen nopeasti käsittelyn päätteeksi – sillä kostutettua nokea ei kannata jättää vaatteelle turhan pitkäksi ajaksi. Tahriintuneen tekstiilin pesu suoritetaan tekstiilin hoito-ohjeen sallimissa rajoissa, käyttäen mahdollisimman korkeaa pesulämpötilaa.

Mikäli nokitahra on päässyt pinttymään tekstiiliin tai kyseessä on erityisen arvokas tekstiili, on usein viisainta kääntyä pesulan puoleen; jotta nokitahra saadaan poistettua vaatteesta.Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua