valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Saunan kiukaan puhdistus

Saunan kiukaan puhdistus


Säännöllisesti suoritettu saunan kiukaan puhdistus pitää kiukaan hyvässä kunnossa ja lisää osiltaan myös saunan viihtyvyyttä ja käyttömukavuutta. Mukavuuteen vaikuttavien tekijöiden lisäksi saunan kiukaan puhdistaminen auttaa kartoittamaan myös kiukaan vaihtotarvetta. Vaikka saunan pesu suositellaan tehtäväksi 1-4 kertaa vuodessa – saunan käyttökertojen mukaisesti – ei saunan kiuasta tarvitse tyypillisesti puhdistaa yhtä usein. Saunan kiukaan puhdistus voidaan tosin suorittaa ennen saunan siivousta, jolloin kiukaan puhdistuksen aikana mahdollisesti pesutiloihin tullut lika saadaan helposti poistettua. Ohessa muutamia kiukaan puhdistamiseen liittyviä huomioita.

Kiukaan puhdistuksen suunnittelu
Yleisimpiä puhdistuskohteita saunan kiukaassa ovat pesäluukun lasiset ovet ja kiukaan runkoon mahdollisesti tullet nokitahrat. Mikäli kiukaasi lasiovessa on käytetty erikoislasia tai pinnoitetta, olisi hyvä tarkistaa kiukaan käyttöohjeesta (tai valmistajalta) mitkä puhdistustoimenpiteet ovat mahdollisia. Yleissääntö on kuitenkin se, ettei lasioven pintaa saisi naarmuttaa mitenkään. Tämä sulkee pois työmenetelmät, jotka voisivat helposti vaurioittaa lasiovea (esim. karhunkielellä tai teräsharjalla hankaaminen).

Kiukaan puhdistuksen aloittaminen
Mikäli puhdistettava kiuas on sähkökiuas irrota se verkkovirrasta puhdistuksen ajaksi. Mikäli taas puhdistat puukiuasta voit aloittaa kiukaan puhdistuksen tuhkien tavallista huolellisemmalla poistamisella; puhdista kiukaan arina ensin ja anna pesässä olevien tuhkien tippua tuhkaluukkuun – tyhjennä tuhkaluukku vasta pesän puhdistamisen jälkeen, jotta helposti pölyävän tuhkan siirtely voidaan minimoida. Huomaathan että samoin kuin grillin puhdistuksen yhteydessä, myös kiukaasta poistettavan tuhkan kanssa tulee olla varovainen; sillä tuhka ja kekäleet säilyvät kuumina yllättävänkin pitkään. Älä siis kaada tuhkaa esimerkiksi muoviämpärin, vaan käytä vaikka metalista ämpäriä tai astiaa (mieluiten kannellista), joka kestää kuumuutta – ja jossa tuhkat saavat jäähtyä kaikessa rauhassa.

Kiukaassa olevien kivien puhdistaminen
Tuhkien poiston jälkeen voidaan kiukaassa olevat kivet laittaa esimerkiksi vedellä täytettyyn muoviseen ammeeseen tai useampaan ämpäriin. Liotuksen tarkoituksena on poistaa kiukaan kivissä mahdollisesti oleva irtopöly. Tämän jälkeen kannattaa puhdistaa kiukaan kivien alusta, jonne on helposti voinut varista kivien muruja ja kivipölyä. Huomaathan että kivipölyn ja hiekkamaisen irtolian imurointi voi tukkia tavallisen imurin, joten työssä tulisi käyttää rakennusimuria – tai ns. vanhaa imuria jonka rikkoutumisella ei ole väliä.

Kiukaassa olevien nokitahrojen poisto
Nokitahrat lähtevät yleensä pois helposti pyyhkimällä (varo noen levittämistä), yleensä kiukaan lasiluukku voidaan hangata sanomalehden kanssa puhtaaksi (pinnoittamaton/matta sanomalehti). Pinttyneimpiin nokitahroihin voidaan käyttää myös puhdistusaineita, ongelmana puhdistusaineiden käytössä on kuitenkin se, että nokitahra joudutaan silloin kastelemaan; jolloin tahra myös leviää helpommin.

Ajan myötä myös kiukaan ulkokuori saattaa tarvita puhdistusta. Kiukaan ulkokuoreen kertyvät saostumat on mahdollista poistaa, joko käyttämällä pesuaineita, etikka-vesi seosta tai ruokasooda-vesi seosta. Vahvojen pesuaineiden ja etikan soveltuvuus kiukaan pinnalle on hyvä selvittää ensin, tai testata huomaamattomaan kohtaan.

Etenkin puukiukaan puhdistuksen yhteydessä tulee erityisesti tarkkailla kiukaassa esiintyviä kulumia. Ajan myötä tuli kuluttaa kiukaan sisäpintoja melkoisesti, lopulta tämä tietysti johtaa kiukaan puhki palamiseen ja kiukaan vaihtoon. Mikäli et itse osaa arvioida kiukaan kuntoa, voit kysyä nuohoojan mielipidettä kiukaasi kunnosta; ammattitaitoinen nuohooja näkee nopeasti onko kiuas tulossa käyttöikänsä päähän.

Kiukaan ulkokuoren maalaaminen
Kiukaat joissa on metallista taivutettu yhtenäinen ulkokuori on usein mahdollista myös maalata. Maalaukselle voi olla tarvetta jos kiuas on jo vuosia vanha ja siellä on silloin tällöin poltettu erittäin kuumalla liekillä palavaa puuta (esim. tammi), jolloin kiukaan ulkokuoreen on helposti ilmestynyt liian voimakkaasta kuumuudesta johtuvia pintamuutoksia. Saunan kiukaan maalaus tulee suorittaa erityisillä lämpökestävillä maaleilla, joiden käyttöohjeissa mainitaan erikseen soveltuvuus saunan kiukaalle. Huomaathan että kyseiset maalit eivät yleensä ole täysin ilmakuivuvia, vaan ne kuivuvat normaalisti vasta kun maalattu pinta on kuumennettu tiettyyn asteeseen – – eli kiuasta tarvitsee yleensä lämmittää erikseen jotta maali kuivuisi. Kuivumisen aikana saunassa ei tietystikään tule saunoa. Valitun maalin käyttöön ja kuivumiseen liittyvät asiat tulee tarkastaa aina myyjältä maalin oston yhteydessä.

Monesti maalauksen tarpeessa oleva kiuas on kuitenkin jo niin kulunut, että uuden kiukaan hankintaa kannattaa miettiä maalauksen sijaan.Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua