valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kiukaan kivien vaihto

Kiukaan kivien vaihto


Kiukaan kivien vaihtaminen
Kiukaan kivet on syytä vaihtaa kun vanhat kivet ovat selvästi kuluneet.


Kiukaan kivien vaihto tulee ajankohtaiseksi aina tasaisin väliajoin; varmempia merkkejä kivien vaihtotarpeesta ovat niiden lohkeilu, halkeilu ja kiven värin selvä haalistuminen (tai muu värimuutos). Kiukaan kivien vaihtamisella pyritään parantamaan niin saunan löylyjen laatua kuin pidentämään kiukaan käyttöikää. Ohessa muutamia huomioita kiukaan kivien vaihtamiseen liittyen ja vinkkejä uusien kivien käyttöönottoon.

Kiuaskivien vaihto ja uusien kivien valinta
Kiukaalle valittavien kivien tulisi olla mahdollisimman painavaa ja tummaa kivimateriaalia. Kiuaskiveksi voidaan valita esimerkiksi oliviini(-diabaasi) tai peridotiitti kivimateriaaleja. Esimerkiksi rautakaupoista on saatavilla kiuaskivilaatikoita, joiden sisällöksi on valittu kiukaalle sopivia kivilajeja.

Milloin kiukaan kivien vaihtaminen tulee suorittaa
Kiukaan kivien vaihtoväli riippuu hyvin pitkälti kiukaan käyttöasteesta (myös valittujen kivien laadusta). Jos sauna on lämpimänä esim. kaksi kertaa viikossa, tulisi kivet uusia vuoden välein. Kivet voidaan välillä myös latoa/järjestää uudelleen. Kiuaskivien uudelleenjärjestely pitää kiukaan ilmankierron hyvänä (käytössä kivet murenevat ja tiivistyvät, joka haittaa kiukaan ilmankiertoa). Uudelleen järjestelyn yhteydessä vanhoista kivistä irronneet palat ja kiukaan pohjalle varissut kivipöly kannattaa poistaa esim. teollisuus/rakennusimurin avulla (tavallinen imuri kärsii kivipölystä).

Huomioitavaa kivien vaihdossa
Kiuaskivien vaihto tulee tehdä ajankohtana, jolloin kiuas ja kivet ovat jäähtyneet edellisestä saunomiskerrasta. Vanhat kiukaan kivet nostetaan pois kiukaalta (esim. laatikoihin), ja kannettaan pois tilasta. Kun kivet on saatu pois kiukaalta, tulee kivistä lohjenneet palat ja muruset puhdistaa kiukaan pohjalta. Tämän jälkeen uudet kivet voidaan latoa kiukaalle. Kivet tulisi asetella mahdollisimman ”ilmavasti”; eli tavalla jossa lämmin ilma pääsee kiertämään kiukaassa. Kiukaan kiviä ei siis tule latoa tiiviiksi (laattamaiseksi) kerrokseksi – vaan ilman kierto tulisi ottaa huomioon. Kiukaan kivien vaihtaminen kannattaa ajoittaa kiukaan puhdistuksen ja saunan pesun yhteyteen. Näin toimimalla sauna saadaan puhdistettua huolella kivien vaihdon päätteeksi.

Laatikoittain myytävissä kiuaskivissä on joskus mukana ”kivipölyä”, joka on hyvä pestä pois ennen kuin kivet ladotaan paikalleen. Pölyn huomaa kivien pinnalla usein heti laatikon avaamisen jälkeen; tai viimeistään kun pyyhkäiset kiven pintaa vaikkapa kuivalla talouspaperilla. Kiven pinnassa oleva pöly tarttuu kiinni myös työkintaaseen tai paljaaseen käteen – joten mahdollinen pöly on varsin helposti huomattavissa.

Helpoin tapa poistaa pöly uusien kivin pinnasta on laittaa kivet likoamaan veteen pariksi tunniksi ennen niiden asennusta. Ennen asennusta kivistä kannattaa pyyhkäistä suurimmat vedet pois (esim. vahaan pyyheliinaan).

Mitä tehdä vanhoille kiville
Kiukaasta poistetut vanhat kivet voivat kunnosta riippuen sopia pihan viheralueiden reunustukseen tai täytemaaksi esimerkiksi roudan aiheuttamien pienten notkahdusten korjaamiseen. On hyvä huomioida ettei kiviä tule laittaa talousjätteen mukana roskakoriin vaan niille tulisi kehittää jotain muuta käyttöä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua