valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Astianpesukone puhdistus ja kalkinpoisto

Astianpesukone puhdistus ja kalkinpoisto

astianpesukoneen puhdistaminen
Myös tiskikone kaipaa säännöllistä puhdistamista.

Astianpesukone on monessa keittiössä yksi käytetyimmistä kodinkoneista, ja juuri tästä syystä astianpesukoneen puhdistus tulisi suorittaa säännöllisesti. Astianpesukoneelle sopiva puhdistusväli on täysin verrannollinen astianpesukoneen käyttöasteeseen. Esimerkiksi lapsiperheessä, jossa astianpesukone on päällä pari kertaa päivässä, tulisi astianpesukoneen puhdistus suorittaa useammin kuin taloudessa jossa konetta käytetään esimerkiksi kahden tai kolmen päivän välein. Ohessa muutamia huomioita astianpesukoneen puhdistukseen liittyen.

Astianpesukoneen puhdistus ja kalkinpoisto
Kalkkisaostumat ja likakertymät on syytä poistaa astianpesukoneesta säännöllisesti. Kalkkisaostumat heikentävät astianpesukoneen tehokkuutta ja käyttöikää, joten koneen kunnosta ja puhtaudesta kannattaa pitää hyvää huolta. Kun astianpesukoneesta saadaan kalkkisaostumat pois, kone pesee astiat puhtaammiksi ja kirkkaammiksi.

Astiapesukoneille on saatavilla erityisiä puhdistusaineita joiden käyttö on helppoa. Tutustu astianpesukoneen ohjekirjaan ja vertaa sieltä löytämiäsi ohjeita puhdistusaineen ohjeisiin, saadaksesi tietää minkälainen puhdistusaine sopii astianpesukoneellesi.

Astianpesukoneen puhdistus sitruunahapolla
Kalkin saa poistettua astianpesukoneesta esimerkiksi sitruunahapolla (saatavilla yleensä apteekeista). Astianpesukoneen puhdistaminen sitruunahapolla tehdään annostelemalla sitruunahappoa koneen pesuainelokeroon, jonka jälkeen koneen annetaan käydä tyhjänä tavallinen perusohjelma. Sitruunahapon soveltuminen astianpesukoneelle tulee tietysti selvittää ennen sen käyttöä.

Mikäli et ole ennen puhdistanut astianpesukonetta sitruunahapolla, voit annostella sitruunahappoa n.2-3 tl pesuainelokeroon (grammoina tämä on noin 20-30 g; voit aloittaa myös pienemmällä annostuksella). Joissain tapauksissa (koneesta riippuen) astianpesukoneen puhdistaminen sitruunahapolla voidaan tehdä myös edellä mainittua suuremmalla annostuksella. Jos ensimmäisen puhdistuskerran tuoma lopputulos ei ole toivotunlainen, voit nostaa annostusta aina 40-50g asti (riippuen käytössäsi olevan sitruunahapon vahvuudesta). Astianpesukoneen puhdistus sitruunahapolla kannattaa kuitenkin aloittaa pienemmällä annostuksella.

Tärkeää: Muista pysäyttää kone huuhteluvaiheen jälkeen, ennen kuivausvaihetta. Puhdistuksessa irtoavat sakat saattavat kuivausvaiheessa kiinnittyä takaisin koneen pintoihin. Käsittelyn jälkeen voit puhdistaa koneen käyttämällä normaalia pesuohjelmaa ja tavallista konetiskiainetta (käsittelyn jälkeinen pesu tehdään tyhjällä koneella).

Astianpesukoneen puhdistaminen etikalla
Astianpesukoneen puhdistus etikalla on aina käytössäsi olevasta koneesta riippuvainen. Ennen etikan käyttöä on syytä tutustua pesukoneen käyttöohjeeseen ja varmistaa onko etikkaa (tai muuta nestettä) mahdollista käyttää kyseisen koneen puhdistukseen. Käytännössä etikkaa on mahdollista käyttää astiapesukoneen huuhteluaineena; seos tehdään 1 osa etikkaa, 2 osaa vettä –tyylisesti. Kuten jo edellä todettiin astianpesukoneen puhdistaminen etikalla riippuu pitkälti käytössä olevasta koneesta, sillä moniin astianpesukoneisiin ei ole mahdollista annostella nestemäistä seosta (pesulokero tarkoitettu vain jauheille/tableteille).

Astianpesukoneen puhdistus arkena
Kalkkisaostumien syntyä voi myös ehkäistä käyttämällä astianpesukoneille suunniteltuja huuhteluaineita, jotka on suunniteltu vähentämään veden pintajännitystä ja näin ehkäisemään kalkin kertymistä koneen sisäpinnoille.

Koneen tyhjennyksen yhteydessä voidaan myös pyyhkiä koneen sisäpinnoille mahdollisesti jääneet roiskeet pois, ja varmistaa että vesisuuttimien päät ovat puhtaat. Näin toimimalla voidaan osiltaan ehkäistä liasta johtuvien tukosten syntymistä, ja parantaa asianpesukoneen tuomaa pesujälkeä.

Katso lisää vinkkejä keittiön ja kodinkoneiden puhdistukseen.

  • Tutustu ohjekirjaan ennen puhdistusta
  • Astianpesukone puhdistus käyttöä vastaavasti
  • Puhdista astianpesukone säännöllisesti
  • Poista myös kalkki saostumat


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua