valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Saunan pesu ja lauteiden pesu

Saunan pesu ja lauteiden pesu

saunan peseminen
Säännöllinen saunan pesu lisää myös löylyhuoneen käyttömukavuutta keskeisesti.

saunen lauteiden peseminen
Saunan lauteiden pesu tulee ulottaa myös laudeväleihin.


Saunan pesu ja tarvittavien pesukertojen määrä on suoraan verrannollinen saunan käyttöön. Hygieniatason lisäksi saunan pesussa panostetaan myös viihtyvyyteen ja materiaalien ylläpitoon. Saunassa oleva kosteus ja lämpö mahdollistavat monenlaisen lian pinttymisen mm. lauteisiin, joka etenkin ahkerassa käytössä olevan saunan kohdalla tarkoittaa lyhyempiä puhdistusvälejä. Saunan pesu ei muodostu ylitsepääsemättömäksi urakaksi kun esim. lauteiden pesu pidetään mielessä jo saunaa käytettäessä; kun esim. lauteet huuhdellaan huolella jokaisen käyttökerran jälkeen vähennetään tarvetta varsinaiselle saunan pesulle. Tässä yhteydessä on kuitenkin tärkeää varmistaa, että sauna pääsee kuivumaan kunnolla jokaisen huuhtelun jälkeen. Eli saunan tulee olla kunnolla lämmin sekä huuhtelun aikana että vielä pitkään huuhtelun jälkeenkin jotta kosteus haihtuisi tilasta. Mikäli huuhtelu tehdään jo kiukaan viilennyttyä, saattaa kosteus vaurioittaa etenkin saunan puupintoja pitkällä aikavälillä (kosteus jää makaamaan pinnalle koska haituminen on hidasta). Myös huuhtelussa käytettävä vesimäärä on hyvä pitää maltillisena.

Saunan pesutilat
Saunan pesutilojen puhdistuksessa on hyvä käyttää sekä emäksisiä että happamia pesuaineita. Näin toimimalla voidaan poistaa saunan pesussa helposti esille tulleet kalkkisaostumat joita löytyy helposti esim. laittialaatoista. (ks. kalkinpoisto ja laattojen puhdistus).

Pesutilojen kaakeliseinät tulee myös pestä saunan pesun yhteydessä. Mikäli käytät hapanta pesuainetta kaakelien pesuun on suositeltavaa suihkuttaa kaakeleille ensin kädenlämpöistä vettä. Tämä toimenpide suojaa laattojen saumoja happaman pesuaineen hapoilta.

Saunan lauteiden pesu on hyvä aloittaa lämpimällä vedellä. Lämmin vesi avaa hieman puun syitä, ja tämä puolestaan helpottaa lian irtoamista lauteista. Tämän jälkeen saunan lauteet on hyvä kostuttaa pesuvedellä, jonka on hyvä antaa vaikuttaa hetki (esim. 10 min). Seuraavaksi lauteiden pesu suoritetaan käyttämällä apuna juuriharjaa tai karkeaa pesulappua. Pesuaineena voit käyttää esim. mäntysuopaa. Lauteet on hyvä huuhdella ainakin kahteen kertaan jotta pesuaine saadaan lauteista pois. Kylmällä vedellä huuhtelu puolestaan sulkeen puun syyt lauteista.

Vinkki: Lauteiden pesu voidaan suoritta myös erillisen laudepesimen avulla, joka on suunniteltu saunan lauteiden puhdistamiseen. Laudepesimen avulla saat helposti puhdistettua myös mm. lauteiden välit, joihin esim. juuriharjalla on vaikeaa päästä. Muista puhdistaa myös lauteiden alapinta vähintään kerran vuodessa.

Kun saunan pesu suoritetaan säännöllisesti, ei saunaan pääse kertymään paljoa likaa. Tämä nopeuttaa saunan siivoamista ja helpottaa usein suureksi paisuvaa siivousurakkaa.

  • Huuhtele lauteet aina saunan käytön jälkeen
  • Aloita saunan pesu lämpimällä vedellä
  • Valitse oikeat pesuaineet
  • Juuriharjalla puhdistat lauteet helposti


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua