valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Laattojen ja kaakeleiden puhdistus

Laattojen ja kaakeleiden puhdistus


kaakeleiden puhdistaminen
Säännöllinen laattojen puhdistus estää vaikean lian pinttymisen.


Laattojen puhdistus sujuu nopeasti ja helposti kun kaakeleiden yleispuhtautta ylläpidetään säännöllisesti ja työssä käytetään oikeita apuvälineitä. Puhdistettavasta tilasta riippuen kaakeleiden puhdistus aloitetaan imuroimalla laatat puhtaiksi irtoliasta ja pölystä (muista imuroida myös laattojen saumat), imuroinnin sijasta voidaan käyttää myös mikrokuituliinaa tai moppia. Kaakeloidut seinät voidaan puolestaan pyyhkiä ns. roiskekorkeuteen asti, jolloin seinän helpoiten likaantuva osio pysyy puhtaana. Tämän tyyppinen laattojen puhdistus sujuu helposti arkisen kodinhoidon yhteydessä ja auttaa pitämään kaakelipinnat yleissiisteinä.

Laattojen puhdistus emäksisellä pesuaineella
Jos kaakeleiden puhdistamisesta on jo vierähtänyt pidemmän aikaa ja kaakelien alareunat alkavat kellastua/ruskistua on syytä puhdistaa laatat perusteellisemmin. Emäksiset pesuaineen (ks. pH-arvot) soveltuvat yleensä hyvin laattojen puhdistukseen. Tällöin työssä kannattaa käyttää kaakeleille sopivaa puhdistusainetta – joka tarkoittaa usein emäksistä puhdistusainetta (tarkista emäksisen aineen sopivuus valitsemiesi laattojen huolto/käyttöoppaasta). Emäksisiä pesuaineita käsitellessä tulee muistaa käyttää tarvittavia suojavälineitä (ainakin suojakäsineitä tai hanskoja).

Puhdistettava laattapinta on syytä kostuttaa vedellä ennen varsinaista puhdistamista, varsinkin jos käytät emäksistä pesuainetta puhdistuksen apuna. Jos vahvasti emäksistä pesuainetta joutuu laattojen saumoihin (saumojen ollessa kuivat), voivat laattojen saumat alkaa ajan myötä rappeutumaan. Noudata myös valitsemasi puhdistusaineen laimennus- ja annosteluohjeita tarkoin ja vältä emäksisen pesuaineen yliannostelua – näin säästät myös pesuainetta.

Laattojen puhdistuksessa ja pesussa voidaan käyttää apuna juuriharjaa tai erityisesti laattojen puhdistukseen suunniteltua (pehmeää) hankauslevyä.

Vinkkejä kaakeleiden puhdistukseen
Kuivumaan päässeet shampoo ja rasvatahrat lähtevät melko helposti pois kun käytät nestemäisestä tiskiaineesta ja lämpimästä vedestä tehtyä seosta. Käsittelet tahrakohdan tiskiaine-vesi seoksella ja annat vaikuttaa noin 10 minuuttia, ennen pois huuhtelua. Tiskiaineen sijaan voit hyvin käyttää myös mäntysuopaa.

Katso myös vinkit kalkkitahrojen poistoon.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua