valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Suojakäsineiden valinta ja käyttö

Suojakäsineiden valinta ja käyttö


Suojakäsineiden valinta tulee tehdä työn ja käytettävien aineiden vaatimusten mukaan.

Suojauskäsineiden valinta
Siivous- ja pihatöissä käytettävien suojauskäsineiden tehtävänä on suojata käsiä lialta, mahdollisilta bakteereita ja vammoilta – suojakäsineiden valinta tuleekin tehdä tapaus/työkohtaisesti. Seikkoja jotka vaikuttavat suojakäsineiden valintaan ovat suojakäsineiden koko, materiaali sekä käsineiden antama suoja. Normaaleissa kotitöissä riittää yleensä suojakäsineen kämmenelle antama suoja; mutta esimerkiksi ruusupensasta tai orapihlaja-aitaa harvennettaessa kannattaa valita suojakäsine, joka suojaa myös ranteita.

Suojakäsineiden valinta – koko
Käytettävän suojakäsineen tulee olla oikean kokoinen. Liian väljän käsineen käyttö aiheuttaa helposti hankaumia käteen, eikä mahdollista parhaan mahdollisen otteen saamista. Koska eri valmistajat mitoittavat suojakäsineensä hieman eri tavalla, ei suojakäsineitä kannata hankkia pelkän koko lapun perusteella. Itselle sopivimman suojakäsineen löydät parhaiten kokeilemalla.

Suojakäsineiden valinta – materiaalit
Suojakäsineitä valmistetaan useista eri materiaaleista ja materiaaliyhdistelmistä. Tämä helpottaa suojakäsineiden valintaa eri tilanteisiin; pitkäaikaiseen työhön ja käyttöön kannattaa valita suojakäsineet jotka ovat hengittävää materiaalia, tämä lisää työskentely mukavuutta. Puolestaan vaarallisten aineiden ja terävien esineiden kanssa työskenneltäessä, tulee painottaa materiaalin antamaan suojaa, enemmän kuin käyttömukavuutta.

Suojakäsineistä löytyvät merkinnät
Yleisin suojakäsineistä löytyä merkintä on CE-merkintä, joka kertoo, että suojakäsine täyttää eurooppalaiset standardit ”vähäisiä vaaroja vastaan”. Tämän merkinnän sisältäviä suojakäsineitä voivat olla esimerkiksi talouskäsineet tai puutarhakäsineet. On hyvä huomioida, että näiden ns. yleissuojakäsineiden antama suoja syövyttäviä aineita tai viiltoja/repeämistä vastaan ei välttämättä ole kovinkaan hyvä. Tämän tyyppisiin työtehtäviin tulisikin valita paremman suojan tarjoavat suojakäsineet.

Suojakäsineiden puhdistus
Pelkästä puuvillasta valmistetut suojakäsineet on usein mahdollista pestä koneessa, enne pesua tulee kuitenkin tarkistaa suojakäsineen pesumerkinnät joista selviää pesua koskevat rajoitukset. Myös latex, nitriili ja pvc-suojakäsineet voidaan pestä käyttäen vettä ja mietoa saippuaa. Pesun jälkeen suojakäsineet on hyvä kääntää ympäri (sisäpuoli ulospäin) ja laittaa kuivumaan. Kuivaus tulee suorittaa aina huoneenlämmössä – älä laita pestyjä suojakäsineitä kuivumaan patterille tai saunaan.Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua