Siivous /
Tahranpoisto /
Tahranpoistoaineen valinta ja käyttö
Tahranpoistoaineen valinta ja käyttö
Tahranpoistoaine tulee aina valita puhdistetavan pinnan ja käsillä olevan tahran perusteella. Käytännössä tekstiileille ja koville pinnoille on olemassa omat
puhdistusaineensa, jotka on suunniteltu toimimaan yhdessä kyseisen pinnan kanssa. Pintakohtaisten tahranpoistoaineiden käyttö on suositeltavaa etenkin erikoismateriaalien ja arkojen tekstiileiden puhdistuksessa. Näin voidaan välttää pinnan vaurioituminen
tahranpoiston yhteydessä. Lähes poikkeuksetta paras apu tahranpoistoon on kuitenkin nopea toiminta. Kun tahraa päästään poistamaan heti tuoreeltaan voidaan yleensä välttää hankalasti poistettavien värjäytymien syntyminen.
Tahranpoistoaineet eri pinnoille
Tahranpoistoaineen toiminta perustuu tyypillisesti tensideihin, eli likaa tehokkaasti poistaviin ainesosiin. Toimiakseen tahranpoistoaine vaatii tyypillisesti käsittely/vaikutusajan (pituus riippuu tuotteesta ja tahrasta), sekä jossain tilanteissa myös kevyen mekaanisen hankauksen.
Tekstiileille käytettävät tahranpoistoaineet ovat tyypillisesti aina nestemäisessä muodossa, sillä tahranpoistoaineen tehtävänä on imeytyä puhdistettavan tekstiilin sisään. Tuoreita nestemäisiä tahroja voidaan joissain tilanteissa imeyttää tahran päälle ripoteltaviin jauheisiin, mutta muutoin jauheena käytettävät tahranpoistoaineet eivät sovellu tekstiileille (Huom. jotkin tahranpoistoaineet myydään jauheena, mutta niitä sekoitetaan veteen ennen käyttöä; tällöin kyseessä on nestemäisessä muodossa käytettävä aine).
Ekologinen tahranpoisto
Mikäli tahranpoistossa ei haluta käyttää kemiakaaleja sisältäviä tahranpoistoaineita voidaan hyödyntää esimerkiksi tahrasuolaa, sappisaippuaa,
sitruunaa tai
ruokasoodaa ja
etikkaa. Edellä mainitut aineet toimivat hyvin myös tahranpoistoaineina, mutta niiden käyttö vaatii hieman perehtymistä. Käyttäjän tulee tietää miten hyvin puhdistettava tekstiili tai pinta kestää valitun aineen käyttöä – – ja vaikuttaako kyseinen aine puhdistettavaan tahraan. Tietoa kyseisten aineiden käytöstä löydät Siivous.Infon artikkeleista.
Tahranpoistoaineen käyttö
Tahranpoistoaineet toimivat pääsääntöisesti samalla tavalla onpa kyse sitten tekstiilin tai kovan pinnan puhdistuksesta. Käytetäänpä sitten nestemäisessä tai jauhemaisessa muodossa olevaa tahranpoistoainetta, on aina syytä noudattaa käyttöohjeissa mainittuja annostelu ohjeita. Tyypillisimmin tahranpoistoainetta annostellaan suoraan tahralle (kun tahran päällä oleva neste/päällimmäinen likakerros on ensin poistettu). Ideana on siis käsitellä ainoastaan tahriintunut alue, ei tahriintuneen alueen ympäristöä – – tästä syystä tahrapoistoainetta tarvitsee yleensä annostella melko vähän.
Kun tahranpoistoainetta käytetään tekstiilin puhdistukseen voidaan tekstiilille annosteltua tahranpoistoainetta hieroa kevyesti; näin toimimalla pyritään varmistamaan aineen imeytyminen tekstiiliin ja estämään aineen leviäminen tahriintuneen alueen ulkopuolelle.
Kovilla pinnoilla (pöydät, lattiat jne.) tahranpoistoainetta annostellaan vain harvoin suoraan tahralle. Yleisimmin tahranpoistoaine annostellaan puhdistuksessa käytettävään apuvälineeseen (pesusieneen tai siivousliinaan); joissain tapauksissa tahranpoistoaine voidaan sekoittaa myös pesuveden joukkoon. Näin toimimalla tahranpoistoaine ei päädy puhdistettavalle pinnalle laimentamattomana, vaan aine levitetään pinnalle esimerkiksi kostutetun sienen avulla. Edellä mainittu toimintamalli mahdollistaa myös tahranpoistoaineen kohdennetun käytön (ainetta ei ole tarkoitus levitellä ympäriinsä), jolloin hankittu tahranpoisto aine kestää myös huomattavasti pitempään.
Huomioitavaa tahranpoistoaineiden käytössä
Etenkin aroiksi luokiteltavien tekstiilien puhdistuksessa tulee olla tarkkana. Mikäli olet puhdistamassa esimerkiksi erityisen arvokasta tekstiiliä, etkä ole varma jonkin tahranpoistoaineen soveltuvuudesta kyseiselle tekstiilille; kannattaa tekstiili viedä pesulaan puhdistettavaksi.
Kovien pintojen kohdalla, pitkään pinttyneenä olleet tahrat ja värjääntymät eivät välttämättä lähde tahranpoistoaineiden avulla; vaan monesti ainoaksi vaihtoehdoksi jää pinnan käsittely (esimerkiksi
tapetointi tai
maalaus) tai pinnan vaihtaminen uuteen (esimerkiksi
muovimatot. Tällainen tilanne voi tulla eteen mikäli kaapiston tai lipaston taakse jäänyttä tahraa yritetään poistaa.