valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kirjopyykki ja kirjopesuaineet värillisille vaatteille

Kirjopyykki ja kirjopesuaineet värillisille vaatteille


Kirjopesu tai kirjopyykki -termit tarkoittavat värillisten – yleensä puuvillasta valmistettujen – vaatteiden pesua, joka tapahtuu tyypillisimmin 40-60 asteen pesulämpötilassa. Pyykinpesun yhteydessä kirjopesulla siis viitataan pesukoneesta löytyvään pesuohjelmaan, joka on suunniteltu nimenomaan värillisten tekstiilien pesuun. Ohessa muutamia huomioita kirjopyykkiin liittyen.

Kirjopyykki ja materiaalit
Edellä mainitun puuvillan lisäksi kirjopesua voidaan tyypillisesti käyttää myös viskoosille, polyesterille, modaalille ja joissain tapauksissa myös värjätylle pellavalle.

Kirjopesuaine
Kirjopesuaineet ovat lyhyesti sanottuna värillisille tekstiileille suunnattuja pyykinpesuaineita, joita on saatavilla lähes joka marketista sekä nesteenä että jauheena. Yleisesti värillisille tekstiileille suunnattujen pesuaineiden lisäksi markkinoilla on jo useampien vuosien ajan ollut myös vain mustille/tummille tekstiileille suunnattuja pesuaineita. Kyseisten pesuaineiden tehtävänä on varmistaa pestävien materiaalien värinpitävyys, jolloin vaate ei haalistu pesussa. Kirjopesuaine on yleensä merkitty ”color” (värillisille vaatteille) tai ”black” (tumille vaatteille) -sanoin.

Kirjopesu merkki
Kirjopyykin merkki löytyy aina pesukoneesta – eikä pestävästä tekstiilistä, sillä kyseessä on pesukoneen pesuohjelma eikä suoraan vaatteen käsittelyyn tai vaatehuoltoon liittyvä toimenpide.

kirjopyykki symboliKirjopesu merkki voi näyttää esimerkiksi tältä.


Tyypillisesti kirjopesu merkki on kaksi vierekkäistä (tai osittain päällekkäistä) tekstiiliä. Kirjopyykin merkin lopullinen ulkoasu voi vaihdella hieman valmistajakohtaisesti, joten omassa pesukoneessasi käytettävä kirjopyykki merkki kannattaa tarkistaa laitteen käyttöohjeesta (merkkiin ei ole yhtenäistä standardia).

Vaikka varsinainen kirjopyykki merkki löytyykin vain pesukoneesta, antavat myös vaatteen pesumerkit joitain viitteitä kirjopesun soveltuvuudesta kyseiselle vaatteelle. Tekstiilin värin lisäksi – vaatteesta löytyvät kirjopesuun viittaavat merkit ovat lähinnä tavalliset vesipesun pesumerkit, jotka kertovat että vaate voidaan pestä muiden tekstiilien kanssa vesipesuna. Kirjopesun kieltäviä merkintöjä ei varsinaisesti ole.

Monista värillisistä vaatteista saattaa kuitenkin löytyä sanallinen merkintä ”pestävä samanväristen tekstiilien kanssa”; tällöinkin tekstiilin pesussa käytetään kirjopesu -ohjelmaa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua