valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pesupähkinät – käyttö pyykinpesussa

Pesupähkinät – käyttö pyykinpesussa

Pesupussiin annosteltuja pesupähkinöitä
Pesupussin kanssa käytettävät pesupähkinät tuovat hyvän vaihtoehdon pyykinpesuun

Pesupähkinät sisältävät saponiini nimistä ainetta, joka reagoi veden kanssa. Pesupähkinöiden teho ja toiminta perustuu hyvin pitkälti juuri tähän reaktioon. Joutuessaan tekemisiin veden kanssa pesupähkinät erittävät lievästi vaahtoavaa saippuamaista liuosta. Tämä saippuamainen liuos toimii tietysti pesuaineena.

Pesupähkinä ei nimestään huolimatta ole pähkinä vaan luumarja, joka kyllä ulkoisesti muistuttaa pähkinää. Pesupähkinät ovat syömäkelvottomia, eikä kaupasta ostettujen pesupähkinöiden syöntiä tai maistamista voi suositella

Pesupähkinöiden käyttö
Pesupähkinät soveltuvat hyvin käytettäviksi myös pesukoneessa. Pesupähkinöitä ei kuitenkaan laiteta normaalin pesu- tai huuhteluaineen tavoin suoraan rumpuun, vaan ne laitetaan ensin erilliseen kangaspussiin (pussi tulee yleensä pähkinöiden mukana). Pesupähkinöissä on valmistaja/tuottajakohtaisia ohjeita; esimerkiksi se kuinka monta pesupähkinää pussiin laitetaan, kannattaa tarkistaa pesupähkinöiden myyntipakkauksesta. Toiset valmistajat suosittelevat kahden tai kolmen pähkinän käyttöä, toiset taas jopa kuuden tai kahdeksan pähkinän käyttöä. Osa valmistajista suosittelee myös kahden tai kolmen erillisen pussin käyttöä samassa koneellisessa. Näin toimimalla pähkinät (ja niiden erittämä vaahto) pääsevät liikkumaan vapaasti pesukoneen rummussa; eikä pesupussi jää esimerkiksi yhden vaatteen sisään..

Pesupähkinöitä sisältävä pesupussi on syytä sulkea riittävän tiukalla solmulla, ettei pussi aukea kesken pesun. Ympäri pesurumpua pesunaikana sinkoilevat irralliset pähkinät pitävät ikävää ääntä, ja mitä todennäköisemmin hajoavat pieniksi murusiksi. Tästä syystä pussi kannattaa kiinnittää huolellisesti.

Pesupähkinä ei tarvitse korkeita pesulämpötiloja toimiakseen. Saponiini liukenee jo 30-asteiseen veteen; tämä ominaisuus laajentaa pesupähkinöiden käyttömahdollisuuksia pyykinpesussa oleellisesti. Pesupähkinöitä voidaankin käyttää useimpien vesipestävien tekstiileiden kanssa (pesupähkinöiden myyntipakkauksesta löytyy maininta tekstiileistä joiden pesua pesupähkinöillä ei suositella).

Pesupähkinät ja huuhteluaine
Huuhteluainetta ei tarvitse välttämättä käyttää lainkaan, pesupähkinät eivät jätä pyykkiin jäänteitä tms. jotka vaatisivat erillisen huuhteluaineen käyttöä.

Pesupähkinöiden käyttö ja allergiat
Luonnostaan pesupähkinä ei sisällä lainkaan kemikaaleja tai hajusteita, joten myös allergikot voivat yleensä käyttää pesupähkinöitä. Allergisen on kuitenkin syytä tutustua pesupähkinöiden myyntipakkaukseen varmistuakseen asiasta, koska valmistajakohtaisia eroavuuksia saattaa esiintyä.

  • Kokeile pesupähkinöitä matalissa pesulämpötiloissa
  • Pesupähkinä ei sisällä hajusteita tai kemikaaleja
  • Älä laita irrallisia pesupähkinöitä koneeseen (käytä pussia)
  • Selvitä tuotekohtaiset eroavuudet myyntipakkauksesta


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua