valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pesuainejäämät pyykissä

Pesuainejäämät pyykissä


Pestyjen ja puhtaiden vaatteiden pesuainejäämät tekevät vaatteista ikävän näköisiä ja vähintäänkin epämukavia käyttää. Pesuainejäämät näkyvät valkoisina tai harmaina läntteinä/raitoina, jotka lähtevät vain osittain irti harjaamalla. Monesti jäämät ovat peräisin pyykinpesujauheesta, jota on käytetty liianalhaisessa pesulämpötilassa (jauhe ei ole liuennut veteen kunnolla).

Mistä pesuainejäämät yleensä johtuvat Pesuainejäämät johtuvat usein pesuaineen liiallisesta annostelusta – tai kuten jo edellä mainittiin, pesuainejäämiin saattaa olla syynä myös väärin valittu pesuohjelma tai väärä pesulämpötila (jolloin jäämät ovat käytännössä veteen liukenematonta pesuainetta). Yleisimpien syiden lisäksi pesuainejäämät saattavat kertoa myös pesukoneen vajaatoiminnasta. Mikäli et ole puhdistanut pesukonetta pitkään aikaan, saattaa pesukoneen perusteellinen puhdistus korjata tilanteen. Näin voit myös varmistua ettei pesukone kerää itseensä ylimääräistä pesuainetta, joka tahrisi pestävää pyykkiä.

Tilanteen korjaaminen
Pesuainejäämiä esiintyy yleensä eniten pyykinpesujauhetta käytettäessä. Varmista siis ensin, että pesuaineen annostelu oikealla tavalla ja ohjeiden mukaisesti. Tarkista myös ettei pesujauhetta jää annostelulokeroon, ja ettei pesukoneen nukkasihti ole tukossa (vesi pääsee vaihtumaan kunnolla). Joissain tilanteissa tahrat saattavat johtua myös pesujauheessa olevasta zeoliitistä, joten zeoliitittömään pesuaineeseen siirtyminen saattaa myös korjata tilanteen.

Voit myös kokeilla nestemäistä pyykinpesuainetta ja pesupallon käyttöä jauheen sijaan. Pesupallon käyttö varmistaa pesuaineen päätymisen suoraan pyykin/pesuveden joukkoon. Lisäksi tekstiilin pesumerkinnät kannattaa käydä huolellisesti läpi; merkinnöistä saattaa löytyä suositus käyttää vain tietyn tyyppisiä pesuaineita.

Pesuainejäämät mustissa vaatteissa
Koska pesuainejäämistä johtuvat raidat ja tahrat näkyvät selvimmin juuri tummissa ja mustissa vaatteissa kannattaakin kyseiset tekstiilit pestä nestemäisellä pesuaineella, joka on erityisesti tarkoitettu mustille/tummille vaatteille. Tämä on usein tehokkain keino pesuainejäämien estämiselle.

  • Kokeile vähentää pesuaineen määrää
  • Käytä vaatteelle/värille sopivaa pesuainetta
  • Kokeile nestemäisen pesuaineen käyttöä
  • Tarkista pesukoneen puhtaus/kunto


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua