valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Siivousaineiden annostelu vaikuttaa lopputulokseen

Siivousaineiden annostelu vaikuttaa lopputulokseen


Siivousaineen annosteluun on tärkeää kiinnittää huomiota onpa kyseessä sitten yleispuhdistusaine tai tietylle pinnalle suunniteltu erityispuhdistusaine. Oikealla annostelulla valittu siivousaine toimii toivotulla tavalla ja eikä aineen käyttö aiheuta kohtuuttomia kuluja.

Lue siivousaineen annosteluohjeet huolellisesti ennen käyttöä
Koska siivousaineiden annosteluohjeet vaihtelevat valmistaja ja ainekohtaisesti ei ole olemassa mitään yleispätevää muistisääntöä, jota voitaisiin soveltaa annosteltavaan määrään. Tästä syystä siivousaineen annostelu ja mahdolliset laimennusohjeet tulee selvittää aina kyseisen aineen pakkausmerkinnöistä. Valmistajan antamia ohjeita tulee noudattaa tarkoin, eikä ilmoitettua annostelumäärää tule milloinkaan ylittää.

Mikäli olet käyttänyt samaa siivousainetta jo vuosien ajan, ei annostelussa kannata aina turvautua omaan muistikuvaan. Tutunkin siivousaineen annosteluohjeet kannattaa ajoittain tarkistaa – – esimerkiksi uuden siivousaine pakkauksen avaamisen yhteydessä. Vaikka pakkauksen ulkonäkö ei olisikaan muuttunut on aineen koostumusta ja käyttösuosituksia saatettu silti päivittää. Näin toimimalla voit varmistaa, että käytät siivousainetta valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti.

Miten siivousaineen annostelu ja laimennus tehdään
Kuten edellä mainittiin siivousaineen annostelu tehdään aina valmistajan antamien ohjeiden mukaan. Monet kotitalouksissa käytettävät siivousaineet sekoitetaan (laimennetaan) veteen ennen käyttöä. Käyttöseoksen valmistamisessa on tärkeää muistaa varmistaa kaksi asiaa. Ensiksi siivousaineen käyttöohjeesta tulee selvittää sekoitetaanko kyseinen aine lämpimään vai kylmään veteen (tyypillisesti siivousaineet sekoitetaan aina kylmään veteen; kuuman veden käytöstä on erillinen maininta pakkauksessa). Toinen tärkeä asia on suhteuttaa pakkauksessa ilmoitettu käyttöseoksen määrä omaan tarpeeseen.

Siivousaineiden pakkauksissa käyttöseoksen valmistaminen saatetaan ilmoittaa esimerkiksi 2dl siivousainetta 1 litraan vettä. Ohjeen noudattaminen on varsin helppoa mikäli tarvitset käyttöseosta litran verran; mutta mikäli voit tehdä siivouksen pienemmällä nestemäärällä voit säästää vettä sekä pesuainetta. Jos voit tehdä siivouksen käyttämällä puoli litraa vettä, puolita silloin myös käytettävän siivousaineen määrä (käyttöseoksen vahvuus säilyy edelleen ohjeen mukaisena).

On tietysti olemassa tilanteita, joissa käyttöseoksen määrää ei voida suhteuttaa omaan tarpeeseen. Esimerkiksi ns. annospakattuja siivousaineita ei ole aina mahdollista sulkea/varastoida avaamisen jälkeen; vaan kyseinen pakkaus on käytettävä kerralla. Tällöin annosmäärän suhteuttaminen aiheuttaisi vain pesuaineen turhaa kulutusta.

Vinkki siivousaineiden laimennukseen
Mikäli siivousainetta sekoitetaan veteen ns. käyttöseokseksi, on aina hyvä muistaa seuraava työjärjestys: siivousastiaan mitataan aina ensin vesi ja vasta sitten annostellaan siivousaine. Näin toimimalla voidaan varmistaa siivousaineen mahdollisimman tehokas liukeneminen.

Mitä haittaa on siivousaineen liika-annostelusta
Siivousaineen yli- tai liika-annostelusta on useitakin haittoja. Helposti voisi kuvitella, että käyttöliuoksesta saadaan ”vahvempaa” kun siivousainetta annostellaan ohjeistusta enemmän – – jossain mielessä tämä ajatus tietysti pitää paikkansa, mutta pääasiassa liika-annostelusta on vain haittaa. Liian voimakkaaksi tehty käyttöseos ei välttämättä toimi toivotulla tavalla, ja puhdistettava pinta saattaa muuttua esimerkiksi tahmeaksi. Vaahtoavien siivousaineiden kohdalla liika-annostelu puolestaan lisää myös vaahdon määrää – – tämä puolestaan aiheuttaa helposti ylimääräistä työtä, kun muodostunutta vaahtoa pitää kontrolloida työn aikana. Kolmanneksi liika-annostelu myös lisää käytettävän siivousaineen kulutusta, joka puolestaan kasvattaa kustannuksia.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua