valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Yleispuhdistusaine – käyttö, haitat ja vaihtoehdot

Yleispuhdistusaine – käyttö, haitat ja vaihtoehdot


Yleispuhdistusaine on monikäyttöinen puhdistusaine, jota voidaan käyttää esimerkiksi keittiön tai kylpyhuoneen pintojen puhdistukseen. Nimensä mukaisesti kyseessä on ”yleis” –aine, jota ei ole varta vasten suunniteltu jonkin tietyn materiaalin puhdistukseen.

Kuten muutkin puhdistusaineet, myös yleispuhdistusaineet voidaan jakaa pH-arvon perusteella kolmeen ryhmään: emäksiset (pH yli 8), happamat (pH alle 6) ja neutraalit (pH 6-8). Neutraalit yleispuhdistusaineet ovat miedoimpia ja samalla myös turvallisimpia.

Erityisesti happamien ja emäksisten yleispuhdistusaineiden kanssa tulee noudattaa valmistajan antamia käyttö- ja työskentelyohjeita. Kyseiset aineet onkin pääasiassa tarkoitettu erikoispuhdistukseen, ei normaaliin arki- tai viikkosiivoukseen.

Yleispuhdistusaine – haitat
Yleispuhdistusaineet ovat vuosien aikana muuttuneet sekä käyttäjä- että ympäristöystävällisimmiksi; – ja valmistajat kehittelevät tuotteitaan edelleen entistä käyttäjä- ja ympäristöystävällisemmiksi. Yleispuhdistusaineissa on kuitenkin kemiallisia yhdisteitä – tensidejä (pinta-aktiivisia aineita, jotka osaltaan parantavat aineen toimivuutta), joiden vaikutuksista ei ole täyttä varmuutta. Tästä syystä yleispuhdistusaineiden pakkauksissa varoitetaan käyttäjää hengittämästä ainetta ja joutumasta ihokosketukseen sen kanssa. Pakkauksessa mainittuja suojavälineitä tulee siis käyttää ja valmistajan ohjeita noudattaa.

Myös yleispuhdistusaineiden sisältämät väriaineet ja tuoksut aiheuttavat oireita monille astmasta tai muusta allergiasta kärsiville. Oireista kärsivän henkilön on tietysti viisainta välttää kyseisten aineiden käyttöä.

Mitä yleispuhdistusaineita kannattaa käyttää
Kuluttajille suunnatuista yleispuhdistusaineista löytyy myös pohjoismaisen ympäristömerkin saaneita tuotteita. Kyseisen ympäristömerkin myöntämisen kriteerinä on, ettei tuote sisällä ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Ympäristömerkki ei kuitenkaan takaa, ettei tuote aiheuttaisi oireita esim. allergiasta kärsivälle.

Voit myös suosia neutraaleja yleispuhdistusaineita, sillä ne sopivat yleisesti kaikille vettä sietäville pinnoille. On myös hyvä huomioida ettei normaaleissa kotioloissa yleensä ole tarvetta käyttää kovan luokan desinfiointiaineita. Kun hankit neutraalin ja monille pinnoille soveltuvan aineen, ei siivous kaappiin kerry puolityhjiä puhdistusainepakkauksia – vaan hankittu yleispuhdistusaine tulee myös käytettyä.

Millä yleispuhdistusaineet voi korvata
Nestemäinen astianpesuaine, mäntysuopa, etikka ja lämmin vesi ovat aineita joilla yleispuhdistusaineet ovat monesti korvattavissa. Myös ns. mekaaninen tai pesuaineeton siivous auttavat vähentämään yleispuhdistusaineen tarvetta (pesuaineettomalla siivouksella tarkoitetaan esim. mikrokuituliinan käyttöä, jolloin puhdistettavalle pinnalle ei käytetä mitään puhdistusainetta).


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua